İsmet İnönü ölüm yıl dönümünde anılıyor. Türk siyasi tarihinde asker, Dışişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve muhalefet lideri olarak da vatana hizmet eden Cumhuriyet tarihinin kilometre taşlarından 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün vefatının üzerinden 46 yıl geçti. Peki, İsmet İnönü kimdir, ne zaman öldü?
#İsmet İnönü Ölüm Yıl DönümüBaşbakan Binali Yıldırım, Birinci İnönü Zaferi’nin 97’nci yıldönümü dolayısıyla dün yayımladığı mesajda, zaferin milletin büyük bir azim, inanç ve fedakârlık örneği göstererek kazandığı İstiklal Mücadelesi’nin ilk büyük başarısı olduğuna dikkati çekti.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birinci İnönü Zaferi'nin yıl dönümünde, "Ecdadımızın bizlere emaneti olan vatan topraklarına, aynı inanç ve şuurla genç nesillerimizin de sahip çıkacaklarına, onların ülkemizi daha müreffeh yarınlara taşıyacaklarına inanıyorum." ifadesini kullandı.
#Birinci İnönü Zaferi- Bozüyük'teki etkinlik çerçevesinde, AKUT Genel Başkanı Nasuh Mahruki'nin de bulunduğu 70 AKUT gönüllüsü, Metristepe anıtına yürüdü - AKUT Genel Başkanı Mahruki: "Bu topraklar bedel ödenerek kazanıldı. Vatan toprağı kutsal. Her karışı Türk milletinin kanıyla sulanmış coğrafya. Biz bunun unutulmasını istemiyoruz"
Attila İlhan sekiz yıl aradan sonra yeni bir roman, ‘‘Allahın Süngüleri, Reis Paşa’ ile okuyucunun karşısında. Mustafa Kemal'in göçmen ağzıyla ‘‘te be çucuk‘‘ diye konuştuğu, Fikriye ile sevişmesinin anlatıldığı roman, sadece edebiyat açısından değil, Çerkez Ethem'in baştan itibaren Yunan gizli servisiyle bağlantılı olduğu, Ege bölgesinde bir Çerkez muhtar devletinin kurulacağı iddialarıyla da tartışılacak gibi gözüküyor.
Bugün, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı... 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlandığı bu kutlu günde Hürriyet okurları için verilen özel izinle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i gece sessizliğinde ışıklar içinde görüntüledik.
#30 Ağustos Zafer Bayramı29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda Büyükkoyuncu24 Temmuz’da 100. yıldönümü olan Lozan Barış Antlaşması, Birinci Meclis’te uluslararası sempozyumda tüm yönleriyle ele alındı. 35 biliminsanının bildirisinde, Lozan Konferansı’na giden Türk Delegasyonu’nu bağlayan talimatlar, Müttefikler’in Türkiye’de laikliğe mesafeli duruşu, bugün üniter devletin sigortasını oluşturan kazanımlar, Delegasyon Başkanı İsmet İnönü’nün ödün vermediği konular ve ‘gizli madde’ iddialarının nasıl çıktığı konuşuldu. Antlaşmayı onaylayan Birinci Meclis’te yapılan sempozyumun devamı olarak pazartesi İsviçre’nin Lozan kentinde panel düzenlenecek. Sempozyumdaki bildirilerden bazı bölümler özetle şöyle:
#Lozan Barış AntlaşmasıHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetAnkara’da önceki gün Pembe Köşk’ü bir grup gazeteci ile ziyaret ettik, Özden Toker’in rehberliğinde Cumhuriyet dönemini yeniden yaşadık. İnönü Ailesi’nin eşyalarını ve fotoğraflarını inceledik. Özden Hanım’dan Atatürk’ü dinledik. Ziyaretimizde çok şey öğrendik; bu kadar belgenin 1992’de bilgisayar ortamına aktarıldığına da sevindik.
#Pembe KöşkOsmanlı ve Cumhuriyet tarihi uzmanı Ümit Doğan, Büyük Taarruz’un hikayesini Hürriyet’e anlattı: “Büyük Taarruz öncesinde dönemin gazetesinde Atatürk’ün çay ziyafeti vereceğine ilişkin bir haber çıktı... Oysa Atatürk o sırada Büyük Taarruz için titiz bir hazırlık içindeydi.”
#GazetehaberleriMustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos Zaferi ile sonuçlandırdığı Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti. Zaferin sonunda Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu vardı.
#GazetehaberleriBÜYÜK Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçti.
#KocatepeBüyük Taarruz, gerçekten iyi hazırlanmış, planlanmış bir savaştır. Karşıdaki ordunun ne yapacağı tahmin edildiğinden tam anlamıyla bir kurmaylar muharebesi olduğu söylenebilir. O planı yapanların içinde sadece bir kumandan, bir görüş yoktur, bir sürü görüş vardır. Onların muhassalası söz konusudur. O muhassalayı yapan adam ise Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’dır.
#YazarGazi Koşusu için geri sayım başladı. Büyük ödülü alabilmek için padoktaki yerlerini alacak olan jokeyler, ellerinden gelenin en iyisini gerçekleştirme amacıyla mücadele edecek. Start numaralarının belli olmasının ardından yarışa yönelik mental hazırlıklarını sürdüren jokeyler, bazı açıklamalarda bulundu. Peki, Gazi Koşusu ne zaman ve saat kaçta gerçekleşecek? İşte, Gazi Koşusu'nda boy gösterecek olan atlar ve jokeyler hakkında bazı bilgiler
#Gazi Koşusu23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanıyor. Bazı şehirlerde çocuklar yönetici koltuklarını devralıp bisiklet yolu açılması talimatı verdi. Kimi illerde sahne çocuklara bırakıldı. İşte Türkiye’nin bazı şehirlerindeki 23 Nisan kutlamaları:
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı