Üç aydır yaşadığımız ‘korona süreci’ tüm dünya için bir kriz ve bir sınav oldu. “Bu krizi aşabilecek miyiz, koronavirüsle verdiğimiz sınavda başarılı olabilecek miyiz? Kim kazanacak, kim kaybedecek?” sorularıyla her an kaygı ve endişe içinde yaşadık... Kim kazandı? Kim kaybetti? Neler öğrendik? İşte her sınavın ‘kazananı ve kaybedeni’ vardır ve bunlar aynı kişiler değildir. Ancak her sınavdan sonra herkes bir şeyleri öğrenerek, bazı şeyleri farkederek çıkmışsa eğer, sınavlar işe yarıyor demektir!
#LgsAile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailelerin korkulu rüyası haline gelen ve çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyen ‘Momo’ oyununa erişimin engellenmesi için BTK’ya başvuruda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
#GazetehaberleriGünümüz gençlerinin en önemli özelliği hız. Onlar hızlılar, çabuk karar alıyorlar, çabuk tüketiyorlar, oyuncak yerine iPad’le oynamayı tercih ediyorlar. Anne babalarsa zaman zaman onların bu hızına yetişmekte ve sağlıklı iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Zaman zaman çocuklar da ebeveynleri tarafından anlaşılmadıklarından şikayet ediyorlar. Bunu aşmak içinse ebeveynin, çocuğuyla birlikte büyümeye ve keşfetmeye açık olması gerekiyor.
#EbeveynKasvetli kış mevsiminin ardından baharın gelişiyle ortalık canlandı. Ağaçlar çiçek açmaya, çevremiz yavaş yavaş renklenmeye başladı, bahar geldi. Fakat bahar mevsimi, bazen insanlar üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyor. ‘Bahar sendromu’ olarak adlandırılan durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın bu durumdaki öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere önerileri var.
#Binnur YeşilyaprakÖzel okullar, liseye geçişte etkili olan TEOG kaldırılmasının ardından yerine öğrenci yerleştirmelerinde izlenmesi gereken yolu belirlemek için çalıştay düzenliyor. Akademisyen ve eğitimcilerin katılacağı etkinlik 30 Eylül’de Antalya’da olacak.
#Bahçeşehir KolejiYeni eğitim-öğretim yılının ilk zili 19 Eylül Pazartesi çalıyor. Okula başlamak bazı çocuklar için korku dolu bir süreç demek. Bunu kolay atlatmak için ailelere ve öğretmenlere düşen birtakım görevler var. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü PDR Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, “Çocuk okula başladığında ilk yaşadıklarının, onun geleceğinde çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz” diyor.
#EğitimTandoğan’daki Zübeyde Hanım Anaokulu öğrencileri de dün yaşanan karne heyecanına ortak oldu. Okul öncesi eğitimde karne verilmemesi nedeniyle minikler, kendileri için hazırlanan gelişim raporlarına anaokulunda düzenlenen partiyle kavuştu. Öğretmenlerinin hazırladığı partide palyaço ve balonlar eşliğinde eğlenen minikler yarıyıl tatilini coşkuyla kutladı.
15 günlük tatili bekleyen öğrencilerden bazıları mutlu, bazıları ise karnelerindeki pek de iyi olmayan notlar için üzgün. Çocuklar, aileleriyle zayıf notları düzeltmenin yollarını ararken uzmanlar uyarıyor: “Karnedeki zayıf not için çocuklara tatili zehir edecek yasaklar koymak, baskılar kurmak onlarla olan ilişkileri bozar.”
#BaşarıOkul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 16 milyon öğrenci cuma günü karne heyecanı yaşayacak. Okula 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlayan 1 milyon 285 bin 199 öğrenci ilk defa karneyle tanışacak. Uzmanlar ise aileleri uyararak kırık notların düzeltilmesi için öğrenciye destek verilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
#Eğitim-ÖğretimÖzellikle büyük kentte yaşayanlar için zaman önemli bir problem. Ne kendimize, ne de sevdiklerimize yeterince vakit ayıramıyoruz. Önümüzdeki hafta bayram. Dokuz günlük uzun bir tatil var. Seyahat planları yapmak kadar, ailelerin çocuklarıyla başbaşa geçirmeleri, onlarla iyi iletişim kurması için de iyi bir fırsat.
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, ÖSS'de tercih yapacak öğrencilere, “tercih yaparken en yüksek puan ile öğrenci alan üniversiteye girmeyi değil, gerçekten kendilerini geliştirebilecekleri en uygun ortamı seçmelerini” tavsiye etti.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, yaz tatilinde, çocukların farklı ilgi ve yetenek alanlarını keşfedebileceği etkinlik fırsatları oluşturulabileceğini belirterek, tatil için velilerin çocuklarla birlikte plan yapmasını önerdi.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, sınavların tehdit değil fırsat olarak algılanması gerektiğini belirterek, başarısızlık riskinin kaygıyı artıracağını ve kaygının da bir kısır döngü yaratarak kişinin performansını kilitleyebileceğini bildirdi.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Voltan Acar, başarısızlıkları yüzünden çocuklarına yüklenmemeleri konusunda velileri uyararak, “Başarısızlığın nedenini kendinizde de arayın” dedi.