Tehditkar olmayın

Güncelleme Tarihi:

Tehditkar olmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2008 00:00

Ankara’da bugün 850 bine yakın öğrenci karne alırken, velilere çocuklarına karşı tehditkar olmamaları yolunda uyarılar yapılıyor.

TÜRK Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Başkanı Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak, çocuklarına tehditkar ve kaygıya yol açacak ifade ve tarzlardan kaçınmaları yönünde velileri uyararak, "Çocuğun karnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin, Duygularını açmaya teşvik edin" dedi.

Uzmanlar, eğitim öğretim döneminin ilk yarısını tamamlayarak bugün karne alacak olan ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin velilerine, çocuklarına gösterecekleri tepkiler konusunda önerilerde bulundular.

Prof. Dr. Yeşilyaprak, yaptığı açıklamada, karnelerin anne-baba ve öğretmenlerce "doğru okunması ve değerlendirilmesi gerektiğini" kaydetti. Karnenin, öğrencinin "başarılı" ya da "başarısız" olarak etiketlendiği bir belge olmadığını anlatan Yeşilyaprak, "Öğrencinin bulunduğu eğitim ortamında ondan beklenen bilgi ve beceri alanındaki yeterlilikleri ne derece gösterdiğine ilişkin bir ara değerlendirmedir. Değerlendirmenin işlevi bireye eksiklikleri göstererek gelişmesi için yapılması gerekenler üzerinde yönlendirebilmektir" dedi.

NE YAPMALIYIZ SORUSU

Karnelerin sadece çocuk için değil, öğretmen, okul ve aile için de bir yol gösterici olduğunu ifade eden Yeşilyaprak, "Çocuğun gelişimi ile ilgili olan herkes kendisine ’bu yetersizlikleri gidermek için ne yapmalıyız?’ sorusunu sormalıdır" dedi.

Yeşilyaprak, anne-babaların, çocuğun karnesini inceledikten sonra olumlu yönler ve iyi notlar üzerinde durmaları gerektiğini buna ilişkin memnuniyetlerini belirtmeleri gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çocuğun karnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin, duygularını açmaya teşvik edin. Tehditkar ve kaygıya yol açacak ifade ve tarzlardan kaçının.

Daha az başarılı olduğu derslere ilişkin ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Çocuğunuza karnesi nasıl olursa olsun, onu sevdiğinizi ve değer verdiğinizi gerçekçi bir şekilde gösterin. Çocuğunuzun buna inanmasını sağlayın. Çocuğunuzun başarısını başka çocuklarla özellikle kardeşiyle kıyaslamayın.

Çocuğun karnesine ilişkin kendi duygularını paylaşmasına fırsat verin, duygularını açmaya teşvik edin. Tehditkar ve kaygıya yol açacak ifade ve tarzlardan kaçının. Karneyi çocuğun kişiliğinin bütününe yönelik bir değerlendirme aracı olarak kullanmayınız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!