Kanada ile ABD sınırında bulunan ve bu iki ülkeyi birbirine bağlayan Bin Adalar, dünya üzerindeki en özel doğal alanlardan biri durumunda. Yüzlerce minik kara parçasından oluşan Bin Adalar, genelde üzerinde yalnızca tek bir ev veya tek bir ağacı bulunduruyor. İşte turistlerin gözdesi Bin adalar…
#Bin Adalarİstanbul’un Marmara Denizi’ndeki turistik ilçesi Adalar, tarih boyunca pek çok isme sahip olmuş. ‘Evliya adaları, Keşiş adaları, Ruh adaları, Cin adaları, Halka adaları, Prens adaları, Kızıl adalar’ gibi isimler almış. Bunlara şimdi de ‘Kaos’ ismi eklenecek gibi. Çünkü Adalar halkı günübirlikçi, fayton ve akülü bisiklet karmaşasından şikâyetçi.
#GazetehaberleriEndonezya'da o kadar çok ada var ki, hiç kimse tam sayısını hesaplayamıyor ve tüm adaların isimlerini sayamıyor. 1996'da çıkan bir yasaya göre dünyanın en büyük takımadası olan ülkede 17 bin 508 ada olduğu tahmin edilmişti. Fakat şimdi Endonezya ilk defa adalarının gerçek sayılarını hesaplamaya çalışıyor. İşte detaylar...
#EndonezyaKanada’nın Ontario Eyaleti ile Amerika’nın New York Eyaleti arasındaki sınır bölgesinde gözalabildiğine uzanan bir doğa cenneti Bin Adalar. Aslında Saint Lawrence Nehri’nin bu bölgesinde yaklaşık iki bin ada bulunuyor. Nehrin birçok yerinde yüzeye kadar çıkan kayalar nedeniyle adalar arasındaki sular gemiler için tuzak dolu. Adalarda birbirinden güzel villalar, şatolar yer alıyor. Gezgin Lakme Toktaş izlenimlerini yazdı.
İran ile BAE arasında, Körfez'deki adaların sahipliği konusunda kriz çıktı. AB'nin BAE'ye desteği, krizin tırmanmasına sebep olurken İran'dan AB'yi kınayan açıklama yapıldı. İran Dışişleri Bakanı Arakçi, AB'yi kınayan açıklamasında "Kötü niyetli 'böl ve yönet' dönemi çoktan sona ermiştir” dedi. Öte yandan İran, adaların kendilerine ait olduğunu, 136 yıllık İngiliz haritalarına dayanarak savundu.
#İranHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#ÖğrenciFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#IrkçılıkTAV Havalimanları, Zagreb Havalimanı ile Balkanlar’ı adeta kanatlandırdı. Toplam 8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV, Balkan coğrafyası portföyü açısından da önemli. Şimdilerde Makedonya ve Hırvatistan’ın ardından Karadağ Havalimanı için de TAV kıyasıya yarışıyor. TAV’ın işlettiği Zagreb Havalimanı tam bir başarı hikayesi olarak öne çıkıyor.
#TAV HavalimanlarıHatay'ın Kırıkhan ilçesindeki Gölbaşı Gölü, yüzeye çıkan nilüferler nedeniyle yeşile büründü. Adalar-Gölbaşı Mahallesi Muhtarı Kemal Kangal, "Nilüfer çiçekleri nedeniyle oksijen üretmiyor hale geldi. Eskiden burada balık avlanıyordu. Şimdi ne balık ne kuş kaldı” dedi.
#HatayBaşkentin en büyük, Türkiye’nin de sayılı büyük mezarlıklarından olan Karşıyaka Mezarlığı, defin için başkentlilere hizmet vermeyi sürdürüyor. Karşıyaka Mezarlığı, kent merkezinde kalması nedeniyle tercih ediliyor. 1970’ten bu yana 400 bin kişinin defnedildiği mezarlıkta üç yıllık defin alanı kaldı.
#ANKARADünyanın her yerinde biliminsanları iklim krizi nedeniyle felaketler çağına girdiğimizi söylüyor. Orman yangınları da bunun bir sonucu... İklim krizini bahane edip insan etkeni azımsanmasın çünkü ilk kıvılcım yüzde 90 insan elinden çıkıyor. Bu konuda sorumluluğu üstlenmemizin vakti geldi. Orman yangınlarının önüne geçebilmek için hangi önlemleri alabileceğimizi uzmanlara sorduk.
#Orman YangınlarıYunan hükümeti, işletmecilerin plajlara yasadışı şekilde ücretli şezlong ve masa yerleştirmelerini engellemek amacıyla Sahilim (MyCoast) adlı cep telefonu uygulamasını hayata geçirdi. Kurala uymayan işletmeler uygulama sayesinde hemen ihbar ediliyor.
#Yunanistanİstanbul’un Adalar ilçesinde kullanıma sokulan elektrikli minibüslere tepki her geçen gün artıyor. Ada halkı ‘azmanbüs’ dedikleri elektrikli minibüs yerine daha önce kullanımda olan ‘adabüs’lerle ulaşımın sağlanmasını istiyor. İBB ise “İETT tarafından, Adalar’a özel olarak üretilmesi istenen yeni elektrikli araçlar için açılan ihalelere ulusal ve uluslararası araç üreticilerinin katılım sağlamaması sebebiyle’ bu araçların alındığını söylüyor.
#AzmanbüsBayramda tatil için Rodos’a gitmek isteyenler kapı vizesinde kapıda kaldılar. Hürriyet, sorunun nedenlerini taraflara sordu. Yunanistan tarafında ulaştığımız kaynaklar kapı vizesinin bir kotası olduğunu, Marmaris ve Bodrum’daki acentaların Yunanistan’a haber vermeden fazla kişi götürmeye çalıştığını ifade ederken Türkiye tarafı ise Rodoslu yetkililerin hazırlıksız yakalandığını belirtti. Kapıda vize uygulanan diğer adalarda ise yığılma olmasına rağmen vize sıkıntısı yaşanmıyor.
#RodosSTAND-UP’ÇILAR: Şu sıralar stand-up’ta büyük bir yükseliş var ya... Bayram muhabbetlerimizde bu konuyu masaya yatırdık. Yeni nesil stand-up’çıların hangisinin daha komik olduğu tartışması yaptık. Cep telefonundan biraz Deniz Göktaş, biraz Salih Tıraş, biraz Cüneyt Nergis izledik. Üçünü de çok komik bulduk.
#Deniz Göktaşİstanbul'da plaj, tesis ve turistik işletmeler yaklaşan yaz sezonuna hazırlanıyor. Haziran ayının ilk haftasında açılacak birçok plaj ve turistik işletmede giriş ücretleri de belli oldu. Büyük bir çoğunluğunda yalnızca şezlong ve şemsiye kullanımının giriş ücretine dahil olduğu özel tesislerde fiyatlar, hafta içi ve hafta sonunda farklılık gösteriyor. Sarıyer'de yer alan işletmelerde kişi başı giriş ücretleri 250 lira ile 750 lira arasında değişirken, Şile'de kişi başı giriş ücretlerinin 200 lira ile 800 lira arasında değiştiği, Florya'da ise 500 lira olduğu görüldü. Denize girmek için geldiğini belirten Ali Kuşku ise, “Bence denize girmek için para verilmez. Bedava varken neden para vereyim ki. Burası, Küçükçekmece Menekşe Plajı buraya geliyorum bazen de Yeşilköy'e, Selimpaşa'ya, Güzelce'ye, Silivri'ye gidiyorum" dedi.
#İstanbulİstanbul'da plaj, tesis ve turistik işletmeler yaklaşan yaz sezonuna hazırlanıyor. Haziran ayının ilk haftasında açılacak birçok plaj ve turistik işletmede giriş ücretleri de belli oldu. Büyük bir çoğunluğunda yalnızca şezlong ve şemsiye kullanımının giriş ücretine dahil olduğu özel tesislerde fiyatlar, hafta içi ve hafta sonunda farklılık gösteriyor. Sarıyer'de yer alan işletmelerde kişi başı giriş ücretleri 250 lira ile 750 lira arasında değişirken, Şile'de kişi başı giriş ücretlerinin 200 lira ile 800 lira arasında değiştiği, Florya'da ise 500 lira olduğu görüldü. Denize girmek için geldiğini belirten Ali Kuşku ise, “Bence denize girmek için para verilmez. Bedava varken neden para vereyim ki. Burası, Küçükçekmece Menekşe Plajı buraya geliyorum bazen de Yeşilköy'e, Selimpaşa'ya, Güzelce'ye, Silivri'ye gidiyorum" dedi.
#İstanbul