Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce başlatılan HİSAR (imam hatip, inovasyon, STEM, atölye, robotik) adlı proje ile imam hatip okullarındaki öğretmenlere yönelik inovasyon, STEM, robotik alanında mesleki gelişim eğitimi verilecek; öğrencilere de kodlama ve tasarım odaklı düşünme becerileri kazandırılacak.
#Din ÖğretimiTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, 5 yıl önce hayata geçirdikleri “Yarını Kodlayanlar” projesini yaygınlaştırmaya devam ediyor. Proje kapsamında, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak amacıyla 30 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları kurulacak. Aynı zamanda EBA Destek Noktaları olarak kullanılacak olan bu sınıflarda öğrencilere kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri verilecek.
#VodafoneSon bir yılda, yaşam biçimimizi büyük oranda değiştiren, günlük dilimizde “Öğretmenim bugün canlı ders var mı?” gibi cümleleri yaygınlaştıran COVID-19 salgını, eğitim alanını ve uygulamalarını da etkiliyor. Salgının başlangıç döneminde, birçok ülke geçici olarak eğitime ara vermek zorunda kaldı. Bu noktada da acil uzaktan eğitim kaçınılmaz bir çözüm yolu oldu.
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında yaptığı ‘Online İnovasyon Yarışması’na, Türkiye'nin çeşitli illerinden 5’inci sınıf öğrencileri katıldı. Geçen yıl 139 okulda pilot uygulamayla başlatılan Bilişimle Üretim Projesi çerçevesindeki yarışmada, öğrenciler bir tasarım problemine 3 boyutlu çizimle çözüm getirdi. İlk kez düzenlenen yarışmanın ödül töreni de online olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un katılımıyla yapıldı.
#MebTürkiye'nin dört bir yanındaki öğretmenler okullarda maske, dezenfektan, yüz siperi ve önlük üretimine devam ederken bazı öğretmenler de bu üretime evden destek oluyor. MEB, 'Bilişimle Üretim' projesi kapsamında pilot olarak seçilen bazı okullara 3D yazıcı göndermişti. Okullarında bulunan bu 3D yazıcıları evlerine götüren öğretmenlere kimi zaman çocukları, kimi zaman eşleri ya da anneleri yardım ediyor.
#Öğretmen2012’de bir grup akademisyenle açılan kodlama- robotik teknoloji eğitimi veren Bilişim Garajı kanalıyla binlerce anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine yönelik içerik sağlayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, uzun yıllardır kodlama üzerine çalışmalar yapıyor. Prof. Dr. Özdemir, “Kodlama artık sadece belli bir mesleği icra edenlerin sahip olması gereken teknik bir beceri değil, tüm çocuklara verilmesi gereken temel bir beceridir” diyor. Prof. Dr. Özdemir, “Türkiye en kısa zamanda bu sınav prangasından kurtulmazsa, bu dönemin ‘matbaası’nı da ıskalayacağız ve bu ıskalama çocuklarımıza çok pahalıya patlayacak” diyerek, pahalı robotik setlerin çok gerekli olmadığını, hatta sadece yarışmalarda kullanılan bu setlerin ders malzemesi olarak pazarlanıp, en kısa zamanda depolara kaldırıldığını söylüyor. Prof. Dr. Özdemir ile bilişim ve eğitim dünyasını konuştuk:
#KODLAMAMEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl Yılmaz, "Dijital olmayan kitaplar, diğer materyaller giderek hayatımızdan çıkıyor. Biz de eğitim sistemimizde dijital içerikleri ana materyal haline getirmeyi hedefledik. Kendimize bir hedef tarih belirledik, önümüzdeki dönemin başlaması itibarıyla yani eylül ayına hedefliyoruz bunu. Yeni dijital içerik platformumuzu hizmete açacağız. Bunun en önemli özelliği kişiselleştirilmiş bir platform olması. Hem öğrencilerimiz hem öğretmenlerimiz hem de velilerimiz kendilerine hitap eden içeriklerle çok fazla emek sarf etmeden buluşacaklar" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; beş yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Şartları elverişsiz okullarda erken çocukluk eğitimi alan çocukların beslenme ihtiyacı karşılanacak, ailelere materyal desteği sağlanacak. Liselerde alan seçimi 9'uncu sınıfta başlatılacak, 12'nci sınıf ise pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. İlkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacak. Gelecek eğitim-öğretim yılı itibarıyla İngilizce eğitiminde 2'nci sınıflardan başlayarak kademeli olarak yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacak. Nitelikli yabancı dil eğitimi için 'Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi' oluşturulacak.
#2023 Eğitim VizyonuEğitimcilere göre, kodlama geleceğin dili. Hatta yabancı dilden bile önemli hale gelebileceği vurgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da, yeni müfredat programına kodlama eğitimini ekledi. Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, bu konuda eğitimcilerin ve ailelerin de yapabilecekleri olduğunu söylüyor.
#KodlamaKodlama eğitimi son yılların en gözde konularından. Okullarda zorunlu ders olması isteğinden tutun da çocuğunu kodlama öğrensin diye kurslara gönderen velilere kadar birçok insan kodlamaya sıkı sıkıya sarılmış durumda. Dünyaca ünlü teknoloji dehası Steve Jobs kodlama eğitimi ile ilgili olarak “Bilgisayar programlamayı herkes öğrenmeli. Çünkü bu, size düşünmeyi öğretir” diyor. Peki, kodlama eğitimi neden önemli? Doç. Dr. Selçuk Özdemir ile konuştuk.
#Kodlama DersiMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TEKNOFEST ziyaretinde bulundu. Bakanlık için ayrılan alanda kurulan stantları inceleyen ve projeler hakkında bilgi alan Özer, Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine de özel röportaj verdi. Bakan Özer, "TEKNOFEST kuşağını çok daha güçlendirip, tüm eğitim kurumlarına yaygınlaştırdığımız zaman geleceğe çok daha fazla umutla bakacağız" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TEKNOFEST ziyaretinde bulundu. Bakanlık için ayrılan alanda kurulan stantları inceleyen ve projeler hakkında bilgi alan Özer, Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine de özel röportaj verdi. Bakan Özer, "TEKNOFEST kuşağını çok daha güçlendirip, tüm eğitim kurumlarına yaygınlaştırdığımız zaman geleceğe çok daha fazla umutla bakacağız" dedi.
#TEKNOFESTUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve milli ürünler kullanılarak oluşturulan uçtan uca 5G şebekesi üzerinden ticari 5G telefonlar aracılığıyla çeşitli 5G arama ve veri aktarımı senaryolarının test edildiğini belirterek, piyasaya yerli ve milli 5G ürün arz edeceklerini söyledi.
#Adil KaraismailoğluÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışanların enflasyon karşısındaki kayıplarını giderecek çalışmalar hep önümüzde. Temmuzda da yapacağımız düzenlemeler var. Emekli maaşlarını, kamu çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen çalışmaları tamamlamak üzereyiz. 3600 ek göstergede de son aşamadayız, ay sonunda açıklanacak” dedi.
#Vedat BilginBaşkentte ‘Çinçin’ olarak bilinen bölgede yer alan ve son iki ayda 4 milyon 642 bin liralık üretim geliriyle okullar bazında Türkiye birincisi olan Altındağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, çocukları sokaktaki tehlikelerden de uzaklaştırıyor. Eğitimle meslek öğrenen gençler üretimle para kazanıp aile bütçesine katkı yapıyor.
#Murat YILMAZŞirketlerin dijitalleşme yolculuğuna destek veren GlassHouse'un genel müdürü Alp Bağrıaçık, "Dijitalleşen dünyada veri kaybetmekle para kaybetmek aynı şey. Şirketlerin hızlı bir şekilde dijitalleşmesi gerekiyor ve dijitalleşmeyen şirketler yok olmaya mahkum olacaklar." dedi.
#GlasshouseTeknoloji yaşamın her alanını hızla değiştiriyor. İş yapış şekillerimizden, tüketim alışkanlıklarına kadar birçok alanda, bu değişimi hissediyor ve yaşıyoruz. Teknolojik uygulamalar, okullarda da dersleri oyunlarla işleme imkanı veriyor. Oyun kavramı, öğrencilerin de eğitime katılımını teşvik ediyor.
#ÖĞRETMENAK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Tasarım Zirvesi'nde konuştu. Yıldırım, "Tasarım şehri İstanbul’a yakışacak bir tasarım merkezinin müjdesini de vermek istiyorum. Haydarpaşa Limanı’nın ve Sultan Abdulhamid’in İstanbul – Bağdat tren yolunu yapmak için inşa ettiği garın da içinde olduğu bölgeyi İstanbul Tasarım Merkezi yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.
#Binali YıldırımInternational Data Corporation (IDC) analistleri tarafından hazırlanan 2019 IDC Türkiye Öngörüleri raporu yayınlandı. IDC Türkiye Öngörüleri raporuna göre ekonomideki bazı belirsizliklere rağmen dijitalleşme tüm kurumlarda önemli yatırımlarla sürüyor. Telekomünikasyon, finans, kamu, üretim ve perakende en çok BT harcaması yapan sektörler olarak öne çıkarken, özellikle telekom operatörleri dijital servis sağlayıcı olma yönünde kayda değer yatırımlar gerçekleştiriyor.
#İdcMicrosoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Buluta yatırım yapan şirketler, gelecek 5 yıl içinde 15 milyar dolar net yeni gelir elde edebilecek. İstihdam açısından bakarsak, IDC araştırmasına göre 2022 yılında bulut bilişimle ilgili 130 bin yeni iş imkanı doğacak." dedi.
#Microsoft