Paylaş
Kodlama eğitimi nedir?
Kodlama, en basit anlamıyla, bilgisayar ve türevi cihazlara ne yapacağını söylememizi sağlayacak yeni çağın ‘yabancı dil’ becerisidir. Geçmişte sadece yazılım uzmanlarından beklenen kodlama, bilişim dünyasında ortaya çıkan inanılmaz ilerlemeler sonucunda, geçmiş yıllardaki yabancı dil ihtiyacı gibi artık herkesin sahip olması gereken bir temel beceri olarak karşımıza çıkıyor. Aslında, burada ifade edilen kodlama bilişimle üretim becerisinin ‘kod adı’dır. Bilişimle üretim, bugün bilişim dünyasının sahip olduğu donanımsal, yazılımsal ve tasarımsal bileşenleri kullanarak yeni ürünler, çözümler kısacası yeni yöntemler geliştirebilme becerisidir.
Neden önemli peki?
Bugün tüm dünyada çocukların ilkokul veya ortaokulda aldıkları eğitimle, biz yetişkinlerin sahip oldukları meslekleri icra etme şansları olmayacak. Mesela doktorluk gibi mesleklerde bile akıllı cihazlar devrede. Önümüzdeki 20-30 yılda bütün mesleklerin işleyişi şimdikinden çok farklı olacak. Hele hele Türkiye gibi, başkalarının ürettiği ürünleri kopyalayan ve montajlayan ülkelerde durum daha da ciddi. Sanayi devrimine ait olan ucuz emek gücünün ve ‘ara eleman’ kavramının yavaş yavaş yok olacağı yeni bir döneme girdik. Bugün artık, en iyiyi tasarlayabileceğimiz sürece üretimini ve lojistiğini çok fazla düşünmeyeceğimiz bir çağa geldik. Bu çağın adı ‘tasarım çağı’dır. İşte bu tasarım çağında yetişkin olarak iş ve sosyal hayatta yer alacak alan çocuklarımızın kendi mesleklerini icat edebilecekleri becerilerle donatılması gerekmektedir. Bu becerilerin en başında gelen ise okuma-yazma ve matematik ile beraber bilgisayarlara emir verebilme becerisi olan kodlamadır. Hatta kodlama, önümüzdeki kısa zaman dilimi içerisinde yabancı dil bilmekten çok daha önemli olacak, çünkü bugünden örnekleri çıkmaya başlayan minik akıllı cihazlar onlarca farklı dilde konuşabilmemize, yazabilmemize, okuyabilmemize yardımcı oluyor.
Yani kodlama geleceğin dili…
Aynen öyle. Kodlamayla çocuklarımız elektronik aletleri kullanmanın ötesinde, onları kendi istekleri doğrultusunda çalışabilir hale getirme becerisi kazanmış olurlar. Kodlama ‘algoritmik düşünme’ becerisi kazandırır ve geliştirir. Çünkü bilgisayar kodları yazma süreci, iç içe geçmiş onlarca problemden oluşan bir duruma çözüm planı geliştirmeyi gerektirir. Kodlama yapan bir kişi karşılaştığı problemlerin ‘neden-sonuç’ ilişkilerini tanımlamak için analitik düşünme, alternatif çözümler üretme, en uygun çözümü belirleme ve bunun uygulama adımlarını planlama gibi becerilerini doğal olarak ve farkında bile olmadan geliştirir. Bilgisayar kodları yazabilen bir çocuğun sahip olacağı en büyük avantaj ise ‘hayalini kurduğu’ veya ‘aklına gelen’ bir şeyi yapabilme-üretebilme becerisi olacaktır. Silikon Vadisi’nde bulunan yüzlerce şirketin kurucularının hayat hikâyelerini okuduğumuzda, birçoğunun bilişimle üretim becerisinin en önemli adımlarından olan kodlama becerisini çocukluk yıllarında kazandığını görürüz. Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bill Gates bunların en bilinenleridir.
Peki, ailelere tavsiyeleriniz neler?
Türk eğitim sisteminin içinde kodlama mutlaka olmalı. Okullarda ders olarak okutulmalı. Tüm anne babalar, çocuklarına mutlaka kodlama eğitimi aldırsınlar.
KODLAMA EĞİTİMİ İLE İLGİLİ 5 ŞEY
- Kodlama eğitimine ilkokulun ilk yıllarından itibaren her yaşta başlanabilir.
- Bu eğitim ile çocuklar neden-sonuç ilişkisi kurabilir, analiz yapma ve sorun çözme yeteneği kazanır.
- Kodlama eğitimi güncel eğilim ve kavramların benimsenmesinde başat rol üstlenir.
- Scratch, Appinventor, MS KODU, Alice gibi kodlama sitelerinden ücretsiz olarak kodlama öğrenilebilir.
- Kodlama eğitimi çocuklardaki özgüveni ve özsaygıyı geliştirir.
Paylaş