Son zamanlarda probiyotik gıda takviyesi kullanımının artmasıyla uzmanlar bilinçsiz tüketim hakkında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, “Probiyotik dediğiniz şey canlı bakteridir. Şu anda piyasada çeşit olarak 200’ün üstünde probiyotik üreten firma var ve bir kısmı da merdiven altı. Kafanıza göre kullanmayın” diye uyardı.
#Prof. Dr. Ayhan Hilmi ÇekinCuma hutbesi 5 Mayıs 2023, yayınlandı. Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye genelindeki camilerde okunacak olan cuma hutbesinde bu hafta bilinçsiz tüketim ve israf konusuna vurgu yapılarak, "İsrafın öyle bir çeşidi vardır ki bütün israfların temeli ve en büyüğüdür. O da kâinatın kendisine emanet edildiği insanın israfıdır. Bilinmelidir ki, yaratılış gayesinden uzak bir hayat süren her insan, kendini israf etmiştir." ifadeleri kullanıldı. Cuma hutbesinde Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadis-i şerifleri de yer aldı. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, cuma hutbesi PDF metni ve konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Cuma HutbesiTÜRKİYE’de nüfus artışı ve bilinçsiz tüketim nedeniyle ortaya çıkan katı atık miktarı yıllık 32 milyon tona ulaştı. Oluşan atıkların ancak yüzde 15-20si geri dönüştürülebiliyor iken bu geri dönüşümden yıllık yaklaşık 5 milyar dolar ciro elde ediliyor.
#AtıkPandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, takviye gıda ve vitaminlere bel bağladı. Bu ürünler benzincilerde bile satılmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz adeta bir çöplüğe döndü. Bu ürünlerin fazlası ölümcül hasarlara neden olabilir. Her vücudun ihtiyacı farklıdır. Doktora danışmadan sakın almayın!”
#GazetehaberleriEkonomi ve çevre ayrılmaz bir biçimde birbirine bağlıdır. Mesela iktisadi gelişim, iklim değişikliğinin temel sebeplerinden biridir. Fakat yine iktisadi gelişim, bu istenmeyen duruma bir çözüm de yaratabilir. Küresel ısınma araştırmalarının odağında ekonomi bilimi yer alır. İktisadi alanda yapılacak vergi ve teşvik gibi düzenlemeler, çevre çalışmalarının en önemli silahları olarak belirmektedir.
#İklim KriziBilindiği üzere 2019 yılının Eylül ayından beri Avustralya’daki yangınlar bitmek bilmeyen bir şekilde devam ediyor. Rekor düzeydeki sıcak hava ve aylardır süren kuraklık yüzünden çıkan bu yangınlar geçtiğimiz hafta etkisini daha da yoğunlaştırdı. Hepimizi derinden üzen bu yangınların bilançosu ise çok ciddi boyutlarda.Sürdürülebilirlik Uzmanı/ Çevre Mühendisi Serkan Soyuer, iklim değişikliği sorunsalının başrolünü üstlendiği bu yangın krizinin güncel sonuçlarını bizimle paylaşıyor.
#İklim DeğişikliğiHer hafta birkaç dakika farklılık gösteren cuma namazının bugünkü saati, başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlar olmak üzere pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak?
#Cuma Namazıİslam dünyası için hayırlarla dolu olan cuma gününün gelmesiyle, Müslümanların ibadet hazırlıkları başladı. Cuma Hutbesi'nin camilerde okunmasının ardından, milyonlarca vatandaş cuma namazı ibadetini idrak edecek. Cuma namazı için hazırlıklar devam ederken, cuma namazının kaç rekat olduğu da bilgilerini tazelemek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, cuma namazı kaç rekat? 1 Kasım Cuma Hutbesi'nin konusu nedir?
#1 Kasım Cuma HutbesiÇok kısa tanımıyla çağdaşlık, bağlı olunan zamanla uyum sağlamak adına kurulan bir ilişkidir. Günümüz dünyasının gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarına baktığımızda, yaşanılan çağın sunmuş olduğu zaman karşıtı fırsatlara ve sürekli değişen algı trendlerine hızlı ve koşulsuz adaptasyon sağladıklarını görüyoruz.
#Enerji TasarrufuAğaç formunda bir bitki türü olan keçiboynuzu, son zamanların popüler besinlerinden biri haline geldi. Uzmanlar, keçiboynuzunun enerji değeri yüksek bir gıda olduğunu, potasyum ve kalsiyum içermesi nedeniyle oldukça faydalı olduğunu vurguluyor. Peki, keçiboynuzunun faydaları neler?
#KeçiboynuzuYAŞAR Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye’de bilinçsiz tüketim nedeniyle her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini, günlük 5 milyon lira, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığını söyledi.
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Faruk Durdu, doğada kendiliğinden yetişen mantarların bilinçsizce tüketilmesi durumunda insan sağlığı açısından büyük risklerin ortaya çıkabileceği belirtilerek, "Mantar zehirlenmelerine karşı en önemli korunma yolu 'Çıntar' gibi bölgelerin bilinen mantarlarını güvenilir toplayıcılardan satın almak veya kültür mantarı tüketmektir" dedi.
Japonya depremi sonrası art arda patlamaların meydana geldiği Fukuşima Nükleer Santralı, tüm dünyada olduğu gibi bizde de nükleer enerji tartışmalarını alevlendirdi. Nükleer teknolojiye yatırım yapan ülkeler durumu yeniden gözden geçirme kararı alırken, bizde de Ruslarla yapılan anlaşma sonrası uygulama aşamasına gelen Akkuyu nükleer santralı projesi nükleer karşıtlarının seslerini daha da yükseltmesine neden oldu. Dış basında ‘Deprem kuşağındaki Türkiye’de nükleer santral mantıklı mı?’ tartışmaları başladı. Sinop’taki nükleer santral ihalesine teklif verenler arasında Fukuşima’nın müteahhidinin olduğu ortaya çıktı
Türkiye’de 175 tür doğal orkide yaşıyor, sadece bu topraklara özgü tür sayısıysa 30. Ancak pek çok orkide türünün soyları tükenmek üzere. Bunun en büyük nedeni orkide yumrularından elde edilen salep. Yazın dondurma yapımında kullanılan, kışınsa sıcak sıcak tüketilen salep. Bu uğurda her yıl yaklaşık 120 milyon orkidenin yumrusu toplanarak kökü kurutuluyor