Sakin Şehirde Bereketli Sulama Projesi Başladı

Güncelleme Tarihi:

Sakin Şehirde Bereketli Sulama Projesi Başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 11:52

SEFERİHİSAR BELEDİYESİ VE DSİ İZMİR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ARASINDA MART 2014’TE İMZALANAN PROTOKOLÜN ARDINDAN YAPILAN İHALEYLE SEFERİHİSAR SULAMASI REHABİLİTASYON PLANLAMA PROJESİ'NİN YAPIMI BAŞLADI

Seferihisar Belediyesi ve DSİ İzmir Bölge Müdürlüğü arasında Mart 2014’te imzalanan protokolün ardından yapılan ihaleyle Seferihisar Sulaması Rehabilitasyon Planlama Projesi’nin yapımı başladı.
2016 yılının ilk aylarında tamamlanması planlanan Seferihisar Sulaması Rehabilitasyon Planlama Projesi’yle 5042 metrelik iletim hattı son teknoloji ürünü olan HDPE 100 borularıyla yenilerek su kaçağının önüne geçilmiş olacak. Kaçağın engellemesiyle birlikte su havzasında tasarruf sağlanacak. Baraj çıkışına konulacak olan tam otomatik yıkamalı filitrasyon sayesinde üreticilerimizin damlama hortumları tıkanmayacak. Bu ilk adımın ardından tüm kullanıcıların bahçelerine, kart okumalı akıllı sayaçlar takılarak adil su tüketimi sağlanacak. Çiftçiye yaz-kış su verilebilecek, filtre sayesinde damlama sulama malzemeleri zarar görmeyecek ve sayaç sayesinde tüketimde adalet sağlanacak. Proje sayesinde herkes kullandığı suyun ödeyecek, sürekli sulama imkanı olması nedeniyle ürün çeşitliliği artacak ve çevre korunacak. 6,5 milyon Liraya mal olacak projenin bedeli Seferihisar Belediyesi tarafından yüzde 10’u peşin, geri kalan bölümü ise 25 yılda sıfır faizle ödenecek.
AKILLI SAYAÇLARLA ADİL TÜKETİM SAĞLANACAK
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ilçeleri için çok önemli olan bu projenin 2016 yılı başında tamamlanmış olacağını belirterek mevcut ücretlendirme sistemiyle ovadaki aşırı ve bilinçsiz su kullanımının engellenemediğini, kaçaklarla birlikte normalin çok üzerinde bir su tüketimi ile karşı karşıya bulunduklarını söyledi. İlçede tarımın gelişmesine paralel olarak kullanılabilen su kaynaklarının gittikçe azaldığına dikkat çeken Soyer, Seferihisar Barajı’ndaki su kapasitesinin, bilinçsiz tüketim ve yağışların azalması gibi nedenlerle ilerleyen yıllarda susuzluk yaşanması ihtimalini güçlendirdiğini hatırlattı. Soyer, "Bu ilk adımın ardından kart okumalı akıllı sayaçlar takılarak adil su tüketimi sağlanacak. Her bir üreticimizin kullandığı su miktarı ile ücretlendirilmesi hem tasarruf sağlayacak hem de kullandıkları ölçüde ücretlendirilmelerini sağlayacak. Bu uygulama ile aynı evlerde olduğu gibi, su kullanımı 24 saat açık olacağından isteyen, istediği saatte bahçesini sulayabilecek. Böylece basınç sıkıntısı da kendiliğinden ortadan kalkmış olacak" dedi.
FİLİTRELER SAYESİNDE TIKANMAYA SON
Seferihisar Barajı’nın suyunda yosun, balık, dal, yaprak ve yüzen büyük kaba partiküller, kum, silt gibi küçük partiküller bulunduğunu belirten Soyer, "Bu yabancı maddeler üreticilerin damla sulama sistemlerinin tıkanmasına neden olduğu için baraj suyundan faydalanma oranını ne yazık ki çok azaltıyor. Bu nedenle, sulama kapasitesi ve yapılan gübrelemelerden faydalanma ihtimali azalıyor. Barajın hemen çıkışına son teknoloji ürünü paslanmaz çelik gövdeye sahip tam otomatik geri yıkamalı filtre sistemi kurularak, uzun yıllar güvenle çalışan su sayaçları, tıkanmayan damlatıcılar ve yağmurlama sistemleri ile üreticilerin bakım ve onarım masraflarının minimuma indirilmesini bekliyoruz" diye konuştu. Başkan Soyer, yaz kış su verilebilecek olması nedeniyle de ilçedeki ürün çeşitliğinin artacağını bunun da çiftçilerimiz için ayrıca bir gelir kaynağı olacağına inandığını söyledi.
Başkan Soyer, projenin gerçekleşmesi için desteklerini ortaya koyan DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ve yüklenici firmaya teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!