ÖDEMİŞ Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Ballı, aynı zamanda Ödemiş Fidancılık Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin de başkanlığını sürdürüyor. Diğer haber ve yazılarda da ısrarla vurguladığımız gibi bölgede süt hayvancılığı ile birlikte süs bitkileri üretim, sanayi ve ihracatı fazlasıyla öne çıkmış bulunuyor. Bu gerçekliğe dayalı olarak Kooperatif Başkanı Olgun Ballı şu değerlendirmeyi yapıyor:
#1Dünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bunların da yaklaşık yüzde 70’i buzullar içinde. Yani erişebileceğimiz tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile daha az. Ve yerküredeki sular hızla tükeniyor. Buzulların tamamen erimesini beklemeyeceksek geriye tek bir seçenek kalıyor: Deniz sularını içilebilecek hale getirmek. Peki bu mümkün mü? İşte Avşa Adası örneğinden hareketle bu sorunun cevabı ve Türkiye'yi de tehdit etmeye başlayan Sıfır Günü alarmı...
#KuraklıkBaşkent Ankara’yı iki gün boyunca etkisi altına alan sağanak yağışın, Ankara’nın yalnızca dört saatlik su ihtiyacını karşıladığı ortaya çıktı. ASKİ yetkilileri, yağışların susuz kalan toprağa gittiğini, barajlara düşen yağışın da toplam 120 bin metreküp olduğunu açıkladı.
Baraj, gölet gibi 564 tesisin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünyadaki temiz su kaynaklarının sınırlı olduğuna dikkat çekerek, “Temiz su kaynaklarına erişim, bir beka meselesidir. Pek çok alanda gecikme telafi edilebilir ama su konusunda yaşanacak en ufak bir gecikme, telafisi imkânsız sonuçlar doğuracaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye’de satışı bile yasak olmasına rağmen, lise öğrencileri arasında moda olan elektronik sigaralar tehlike saçmaya devam ediyor. ‘Puf’ adıyla bilinen bu cihazları okula gizlice sokmak için akıllara durgunluk veren bir ‘zula’ yöntemi geliştirildi. Öğrenciler karton meyve suyu kutusunu ‘puf zulası’, pipetini de içme aracı olarak kullanmaya başladı. Yapılan üst ve çanta aramalarında fark edilmeyen bu yöntem ve elektronik sigara kullanımı konusunda uzmanlar, öğretmenleri ve aileleri dikkatli olmaları için uyardı.
#OkulAvustralya’nın 16 yaş altına sosyal medya yasağını kabul etmesinin ardından ülkemizde de 13 yaş altı için benzer bir uygulama gündeme geldi. Bu tür yaklaşımların tek başına yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, “Yasaklar, merak uyandırır. Önemli olan bilinçli kullanım” diyor.
#Dilek Şirvanlı ÖzenProf. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, İzmir’de iklim kriziyle mücadelenin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Bu küresel sorunun çözümünde, bireylerin ve kurumların iş birliğiyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Biresselioğlu, İzmir’in de bu süreçlerin içinde yer alması gerektiğini belirtti.
#1Bu yıl okullar uyum haftası kapsamında okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 2 Eylül’de, diğer sınıflar için 9 Eylül’de başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma takvimine göre ara tatilin resmi başlangıç tarihi 11 Kasım Pazartesi olsa da öğrenciler ve öğretmenler için mola başladı.
#OKULYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserDünyada kadınlar tarım iş gücünün %43'ünü oluşturuyor ve gıda üretiminin yarısından fazlasında çalışıyor. Türkiye’de de tarım sektöründe çalışan 4 milyon 773 bin kişinin yüzde 41,86’sı kadınlardan oluşuyor. Kadın çiftçilerin tarım sektöründeki rolü, üretimden tedarik zincirine, kırsal kalkınmadan aile refahına kadar her alanda hayati bir öneme sahip. Kadınlar bir nevi tarım sektörünün bel kemiğini oluşturuyor.
#Sponsorlu İçerikKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital çağın yükselişi ile birlikte artan sosyal medyadaki itibar suikastına dikkat çekti. Mumcu, makalesinde itibar suikastının hedef alınan kişinin ruhsal sağlığını, kariyerini ve sosyal ilişkilerini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti.
#Batuhan MumcuTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuz