Bilimadamı haberleri sayfasında Bilimadamı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1168 Bilimadamı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Britanya'nın önde gelen bilim insanları, modern hayatların, çocuklarda en yaygın kanser tipine yol açabileceğini öne sürdü. Bu tespit, 2 bin çocuktan birini etkileyen kan kanseri türünün (akut lenfoblastik lösemi) önlenebileceği anlamına geliyor. Ancak bu hastalığın nasıl önüne geçilebileceği henüz bilinmiyor.
#KanserRusya'da keşfedilen devasa delik görenleri şaşkına çeviriyor. Peki derinliği 80 metreye ulaşan bu delik nasıl açıldı? Bir göktaşı mı? Yoksa metan gazı patlaması sonucu oluşan bir görüntü mü? Rusya'nın kuzeyinde yer alan Yamal Yarımadası'nın (Türkçe'de Dünya'nın sonu anlamına geliyor) uydudan çekilen bir görüntüsü bilim adamlarını şaşkına çevirdi. Yarımada üzerinde devasa bir delik tespit eden bilim adamları, The Siberian Times'ın haberine göre uydu görüntülerinin incelenmesinin ardından çarşamba günü olay yerine gitti. Yaklaşık 80 metre derinliğe sahip olduğu sanılan dev deliğin nasıl açıldığı ise tam bir sır; zira bilim adamları da henüz bu sorunun yanıtını bulabilmiş değil. Kimi görüşe göre metan gazının patlaması neticesinde bu görüntünün oluştuğunu iddia ederken, kimi de bir göktaşının bu deliğe yol açmış olabileceğini savunuyor.Henüz neticelendirilemeyen bu sıradışı doğa olayını çözmek için seferber olan Rus bilim adamları arazi üzerinden hava, su ve toprak örneği aldı.
#RusyaFransız bilim insanları, sıtma taşıyan bir sivrisineğin iğnesini damara sokmasını ve kanı emmesini ilk kez görüntüledi. Paris’teki Pasteur Enstitüsü’nden araştırmacılar, uyuşturulmuş durumdaki bir fareyi mikroskop altına yatırarak özel bir yöntemle kan damarlarını kameraya aldı. Laboratuar ortamında sıtmalı bir sivrisineğin fareyi ısırması sağlandı. Sivrisineklerin iğnelerini soktukları an kan emmeye başlamadıkları, damarı bulmalarının dakikalar alabildiği ortaya çıktı. Sivrisineğin inanılmaz derecedeki esnek ağız yapısının doğru açıyla kan damarını hedef alabildiği de görüldü. Deneyler sırasında bir sivrisineğin kan emme süresinin ortalama 4 dakika olduğu belirlendi. Kırmızı kan hücrelerinin sivrisineğin ağzına adeta hücum ettiği tespit edildi. Kanın çekilmesi esnasında damarın çöktüğü, bazen hasar gördüğü ve kanın etrafa yayıldığı görüldü. Sivrisineğin bir kan havuzuna dönüşen bölgeden saniyeler içinde beslenebildiği belirtildi. CİHAN-KURGU: Levent SERT
#BilimadamıDPT, 30 Eylül 1960 tarihinde, 91 Sayılı Kanun’la anayasal bir kurum olarak kurulmuştur. Türkiye’nin gelişme yolundaki önceliklerini, mevcut kaynaklarla harmonize ederek 5. yıllık kalkınma planları ile gerçekleştirmek, hükümetlere ekonomik, sosyal kalkınma konularında fikir vererek çözümler üretmek, DPT’nin ana göreviydi.
#DPTSağlıkta şiddetin önünü alamazsak Türkiye tıbbının gelişmekte olan yapısını koruyamayız ve uzmanlarımız kaçarlar. Tabiplerin kalktığı bir cemiyette kimsenin yaşam şansı yoktur. Bu konuyla ilgili etraflıca ilgilenmemiz, gerçeklerle yüzleşmemiz ve tüm sağlık çalışanlarına sahip çıkmamız gerekiyor.
#DoktorAzerbaycan’da geçen hafta yapılan TEKNOFEST’te Nobel ödüllü Türk bilimadamı Dr. Aziz Sancar’ın yaptığı konuşmanın, sosyal medyanın dışında yazılı basında da yer alması için Mardinli ve de memleketi Savurlu bazı okurlarımızın talebini yerine getirerek gençlere hitaben yaptığı konuşmayı köşemize alıyoruz:
#TEKNOFESTYörük kültürünü her yönüyle yaşatma düşüncesiyle yola çıkan Türkiye’nin en büyük Yörük Festivali sona erdi.‘Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nin şölen dışında en önemli tarafı ‘Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’ idi. Üç gün boyunca Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Öcal Oğuz, Doç. Mehmet Sağ, Dr. Mehmet Özbek, Közhan Yazgan, Doç. Dr. Öner Bilgin, Yörük ve Türkmen kültürü üzerine değerlendirmeler yaptılar. Her iki konuyu günümüz dünyasında konumlandırdılar, şu konular üzerinde konuştular:
#Yörük FestivaliHAARP, belirli dönemlerde adı sıkça geçen projelerden birisidir. Amerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpFabkin hormonu, diyabete çözüm için kritik bir önem arz edecek. Harvard’lı Türk bilimadamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, diyabet hastalığına son verecek bir buluşa imza attı. Prof. Hotamışlıgil yaptığı çalışma ile, Fabkin adlı hormonun kontrol altında tutularak diyabetin tedavi edilebileceğini ortaya koydu. Peki, fabkin hormonu nedir? İşte, o detaylar
#FabkinHarvard’lı Türk bilimadamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, diyabet hastalığına son verecek bir buluşa imza attı. Prof. Hotamışlıgil yaptığı çalışma ile, Fabkin adlı hormonun kontrol altında tutularak diyabetin tedavi edilebileceğini ortaya koydu.
#Gökhan Hotamışlıgilİngilizce olarak düzenlenen, Kanada merkezli Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda kendi kategorisinde 2 bin 283 öğrenci arasında birinci olan 2’nci sınıf öğrencisi Ahmet Zahit Çonkar’la bu gurur veren başarısını konuştuk. Anne-babası Nuran-Mehmet Emin Çonkar’dan ve NUN Okulları Müdürü Nur İpek’ten de Ahmet Zahit’in yarışmaya hazırlık sürecini dinledik.
#Ahmet Zahit Çonkarİran, askeri nükleer programının ‘babası’ kabul edilen Muhsin Fahrizade’ye yönelik saldırının şokunu yaşıyor. Fahrizade (59), Tahran yakınlarında patlayıcı yüklü bir kamyonetin infilak ettirilmesinin ardından otomatik silahla taranarak öldürüldü. İranlı yetkililer, İsrail’i ABD’nin taşeronluğunu yapmakla suçlayıp ‘intikam’ yemini etti.
#GazetehaberleriAmerika'nın Alaska'da kurulu yerleşkesi olan 'Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı', devreye girdiği 1997 yılından bu yana tartışmalara konu olmaya devam ediyor. 3.5 megavat gücündeki ve 10 MqHz boyutundaki dalgaları iyonesfere gönderme kapasitesi yer alan sistem, belirli bir lan üzerinden bu etkiyi sağlayabiliyor. Peki, HAARP nedir ve HAARP projesi ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#HaarpABD Uzay Kuvvetleri Baş Bilimadamı Dr. Joel B. Mozer, "Uzay maceramızda 63 yılı geride bıraktık. Yörüngede 3 bine yakın uydu var. Önümüzdeki yıllar için binlerce uydu planı var. Sadece yakın zaman içindeki projeksiyonlar bile, halen 351 milyar dolar düzeyinde bulunan küresel uydu sektörünün 3 trilyon dolara ulaşacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
#BilimCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 2010 ve 2019 yılları arasında 23 Nisan kutlamalarında çocuklarla birlikte çektirdiği fotoğrafların eşliğinde bir sesli klip yayınladı. Erdoğan,“ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yılını, Türkiye’nin ve dünyanın tüm çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en samimi duygularımla tebrik ediyorum” mesajıyla paylaştığı klipte kendi sesinden şunları ifadeleri kullandı.
#ErdoğanHAARP projesi nedir sorusu son günlerde vatandaşların en fazla merak ettiği konular arasında yer aldı. Belirli bir alan üzerinde güneşten bin misli daha kuvvetli enerji gönderebilme özelliği taşıyan ve Türkçesi Yüksek Frekanslı Aktif 'Aurora'sal Araştırma Programı anlamına gelen HAARP, Amerikan Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları tarafından finanse edilmektedir. Peki, HAARP projesi nedir? HAARP ne demek? HAARP Tesla'nın teorilerini mi kullanıyor?
#Haarp NedirRamazan ayının beşinci gününü geride bırakmamızın ardından İzmir'de yaşayan vatandaşlar da sahur ve imsakiye bilgilerini internetten sıklıkla araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesi üzerinde il il sahur ve iftar saatlerini yayımlamıştı. Peki, İzmir'de sahur saat kaçta yapılacak? İşte, il il sahur saatleri ve imsakiye bilgileri.
#RamazanOruç ibadetinin idrak edildiği ramazan ayının gelmesi ile, sahur ve iftar saatleri de vatandaşların en sık araştırdığı konulardan biri haline geldi. İzmir'de ikamet eden vatandaşlar, sahur saatleri ile ilgili bilgilere ulaşarak, oruç ibadetini yerine getirmek istiyor. Peki, İzmir'de bu gece sahur saat kaçta yapılacak? İşte, il il sahur saatleri ve imsakiye bilgileri.
#RamazanMüslümanlar için mübarek olan ve oruç ibadetinin idrak edildiği Ramazan ayı tüm yurtta karşılandı. Ramazan ayı ile beraber, vatandaşlar da sahur ve iftar sofralarında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Sahurda tüketilen sağlıksız besinlerle mide yorularak, sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Peki, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? İşte, o konu hakkında merak edilenler.
#RamazanFarklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan pek çok bilimsel araştırma bize net ve açık olarak şunu gösterdi: Besin tüketimimiz azalıp aç kalma süremiz uzadıkça sağlığımız iyileşiyor. Özellikle 50’li yaşları takiben daha az ve öz yemek, günde 2 öğüne geçmek sadece hayat kalitemizi yükseltmekle kalmıyor, hastalıkları önlüyor, ömrü uzatıyor.
#YazarAlman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi laboratuvarlarında görev yapan Türk bilimadamı Doç. Dr. Çağhan Kızıl ve ekibi Alzheimer’a çare olabilecek ipucunu zebra balığının beyninde buldu. Zebra balığının Alzheimer hastalığına tepki veren beyin hücreleri bu hastalık için ilaç geliştirme yolunda umut oldu.
#GazetehaberleriABD'nin ünlü bilimle ilgili belgesel dizisi Cosmos'un sunucusu astrofizikçi Neil deGrasse Tyson'a yöneltilen cinsel taciz iddialarının ortaya çıkmasının ardından bilimadamı hakkında belgeselin yapımcıları tarafından soruşturma başlatıldı.
#Neil Degrasse TysonABD'nin ünlü bilimle ilgili belgesel dizisi Cosmos'un sunucusu astrofizikçi Neil deGrasse Tyson'a yöneltilen cinsel taciz iddialarının ortaya çıkmasının ardından bilimadamı hakkında belgeselin yapımcıları tarafından soruşturma başlatıldı.
#Neil Degrasse Tyson