İSTANBUL Kültür Vakfı tarafından 13 Ekim Pazar günü Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde genç sanatçıların eser üretimlerini desteklemek için bir gala gecesi düzenlenmiş, 6 eserin açık artırmaya çıktığı gecede müzayedede yaklaşık 174 bin İngiliz sterlini ek destek sağlanmıştı.
#Londra Doğa Tarihi MüzesiBir seri sergiden öte, farklı platformlarda bir buluşma alanı olarak tasarlanan İstanbul Bienali’nin bazı mekânları, sergilerden bile ilgi çekici. Ücretsiz olarak gezebileceğimiz bienal 20 Kasım’da sona eriyor. Çocukların ara tatiline denk gelen bu son haftada umarım siz de yazımı okuyup sanatın rehberliğinde şehri keşfetmenin benzersiz tadına varırsınız.
#Geziİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvAdwait Singh küratörlüğünde ‘Çimenin Vaadi’ temasıyla düzenlenen 5. Mardin Bienali, tentesi adımlarınızdan bağımsız gölgeler yaratan konforsuz bir çadırı andırıyor. Bu geçici yapı; iklime, turizme karşı dayanıksız çadır, Mardin kentinin tarihi Marangozcular Kahvehanesi’nden Alman Karargâhı’na, Develi Han’dan Cumbalı Konak’ın bir odasına uzanırken izleyiciyi şehirle kesintisiz, kendiyle kavgalı, aralıklı, düşünceli bir ilişkiye sokuyor. Hintli küratör Singh, bienali bir düşsel önerme olarak tasarladı, hepimizi çimene benzetmek istedi. Ve bir söz verdi: Mezopotamya’nın ortasında hepimize tutmak için bir söz, çimen sözü. Sözünü tutmasını bilenlere. İsteyenlere. Özü sözü bir olmayı dileyenlere. Mülkleşmekten çok bunu dert edenlere...
#5. Mardin Bienali‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale Bienali90'lı yıllarda güncel konular hakkındaki çıkışlarıyla ‘dahi çocuk’ olarak anılan Selim Sazak, sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla zaman zaman gündeme geliyor. Selimcan Sazak, Reha Muhtar'ın ve Siyaset Meydanı'nda yaptığı açıklamalarla adından söz ettiriyordu. Peki, 90'ların dahi çocuğu Selimcan Sazak kimdir?
#Selimcan Sazakİki yeni müze, bir bienal, bir sanat fuarı, onlarca sergi ve etkinlik... Sanat sezonu en çarpıcı ve yoğun açılışlarından birini yapıyor eylül ayında. Alanında dünyanın en saygın etkinlikleri arasında yer alan ve uluslararası sanat profesyonellerini Türkiye’ye çeken İstanbul Bienali yaklaşırken Contemporary İstanbul’un yanı sıra müze ve galeriler de en iddialı sergilerine hazırlanıyor. Bu yılın heyecanını artıran önemli gelişme ise merakla beklenen iki yeni müzenin; Arter ve Odunpazarı Modern Müze’nin art arda açılıyor olması. İşte sanat dünyasının altın sezonu...
#16. İstanbul BienaliVenedik Bienali’nin Amerikalı küratörü Ralph Rugoff, 58’inci Venedik Bienali’nin temasını ‘İlginç zamanlarda yaşayasın’ olarak belirledi. “Tamıtamına böyle bir dönemdeyiz” diyor; savaşlar, krizler, yalan haberler... Ölümün, yok oluşun, çürümenin, dehlizlerin, labirentlerin, vebanın, maskelerin, kostümlerin, kokan kanalların mekânı olarak kabul edilen, dünyanın tartışmasız bu en güzel kenti şimdi bizatihi göçmenlerin, kendilerine hayat aradığı bir ‘yer’. Durum böyleyken Ragoff’un sorusunun cevabı sanatta mıdır, sokakta mıdır? Unutmayalım ki, Venedik aynı zamanda sefahat ve lüks demek. Üretken de yıkıcı ve tüketici de olabilecek ilginç bir çelişki bu yılki bienalin konusu. Hasan Bülent Kahraman yazdı...
#Bienalİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda 14 Eylül-10 Kasım 2019 tarihleri arasında ücretsiz olarak düzenlenecek İstanbul Bienali'nin mekanları belirlendi. Fransız küratör, yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünü üstlendiği Yedinci Kıta başlıklı bienal kapsamında altmıştan fazla sanatçının eserleri, Tersane İstanbul, Pera Müzesi ve Büyükada’da ziyaret edilebilecek.
#16. İstanbul BienaliGazbeton üreticisi Türk Ytong’un mimarlık öğrencileri için düzenlediği ‘Ytong Mimari Fikir Yarışması’na bu yıl mülteciler damga vurdu. Bu projeler arasında ise “Yok Yer” adlı çalışma öne çıktı. Projede, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri Haydarpaşa Garı’ndaki vagonları mülteciler için ev ve tarım alanı olarak kurguladı.
#MimarlıkYükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hazırladığı Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bilimsel, sanatsal ve teknolojik faaliyetlerin teşvik edileceği yönetmeliğe göre, akademisyenler artık patent, bilimsel yayın, ödül, proje, araştırma, konuşma ve bildiri, atıf, tasarım ve sergilerden teşvik puanı alacak. Profesör 789 lira, doçent 710 lira, yardımcı doçent 631 lira, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı ise 552 liraya kadar aylık ödenek alabilecek.
#YÖKİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali son iki haftasına girdi. Sanatseverlerin en az üç günde gezebileceğiniz Bienal'i hala keşfetme imkanı bulamadıysanız, haberimizde nasıl gezebileceğinize dair detayları bulabilirsiniz.
#İKSV