Kuru fasulyenin, pidenin, böreğin lezzetini katlayan pastırma... Bazen yumurtayla birlikte kahvaltı sofralarının baş tacı, bazen de ekmek arasının en kıymetli tamamlayıcısı sucuk... Okurlarımız bu hafta çok sevdiğimiz iki şarküteri çeşidini kıyasladı, hangisini nasıl yemeyi sevdiklerini de anlattı. Yazarımız Sahrap Soysal da pastırma ve sucuklu tariflerini paylaştı.
#PastırmaGiderek öne çıkan Tokat mutfağında beni şaşırtan, Zile’nin meşhur; 600 yıllık bağlarındaki üzümlerinden üretilen lezzetler oldu. Bu üzümlerden elde edilen şırayla; pekmez, köme (cevizli sucuk) ve tarhana yapılıyor. Yöresel pekmez yapımı bu ülkenin en öne çıkarılması gereken pişirme tekniklerinden biri aslında...
#TokatTokat’ya tarımsal sanayinin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, “Tarımsal sanayide Tokat’ın bir merkez olacağına yönelik inancımız tam. Tokat ekonomisinin temel yapıtaşını tarım sektörü oluşturuyor. Tokat, sahip olduğu potansiyelle Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu tek başına besleyebilir” dedi.
#TokatArtık pazar günü yemeklerinde eski zenginlik kalmadı. Veya ağızların tadı bozuldu... Çok değil, 10-15 yıl öncesine kadar pazar özel bir gündü. Herkes evde olduğu için sofralar daha zengin olurdu. Genellikle o gün iki öğün yenirdi. Bol çeşitli, öğleye yakın yapılan kahvaltı, bir de zengince akşam yemeği...
#Mehmet YaşinArtık pazar günü yemeklerinde eski zenginlik kalmadı. Veya ağızların tadı bozuldu... Çok değil, 10-15 yıl öncesine kadar pazar özel bir gündü. Herkes evde olduğu için sofralar daha zengin olurdu. Genellikle o gün iki öğün yenirdi. Bol çeşitli, öğleye yakın yapılan kahvaltı, bir de zengince akşam yemeği...
#Pazar KahvaltısıEski yemeklere, adetlere merakı olan şef Ömür Akkor, Türkiye’nin kaybolan yemekleri ve yemek kültürüyle ilgili veriler toplamak için yollara düştü. 80 ili tek tek gezdi, 300 bin kilometre kat etti. Akkor, 15 yılda aldığı bu seyahat notlarını ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabında okuyucuyla paylaşıyor. 5 TL’nin altında yiyebileceğiniz lezzet duraklarını da tespit etti.
#Ömür AkkorModa’nın butik lokantalarından ‘Hola! Panini & Tapas’, uyarlaması zor İspanyol tapas mutfağının hakkını fazlasıyla veriyor, İstanbul’da son zamanlarda açılan en kayda değer mekanlardan biri olarak parlıyor. Mutlaka rezervasyon yapın gitmeden.( *Hola: İspanyolcada ‘merhaba’ demek)
#Vedat MilorTİCARİ yolların (İpekyolu, Kral yolu, Baharat Yolu) kavşağı olan Anadolu Yarımadası yol boyu tesisleri konusunda da dünyaya örnek olacak yapılara ve geleneklere sahiptir. Kervansaraylardan, Menzil Hanlara (Menzilgah) ulaşan bu gelişme, günümüz ulaşım yapısının gelişimine de ayak uydurmuş ve havaalanları birer çekim merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Bir yere gitmek için, nedenlerin olması gerekir. Sizi cezbeden, davetkar nedenler. Bunları alt alta sıralarsınız. Aklınız yatarsa, çantanızı toparlayıp yola çıkarsınız. Ben bugüne kadar yola çıkmak için neden aradım. Bulamadıysam, bahaneler uydurdum. Aklımda Tokat vardı. Kalemi, kağıdı alıp sıraladım: Asma yapraklarından sarmalar başlamıştır. Şimdi dalları kiraz da basmıştır. Patlıcan, kuzu, Tokat biberi, tarla domatesi bu ayda lezzetin doruğuna ulaşır. Yani Tokat kebabının tam zamanıdır. Bez sucuğu, köme, beyaz pekmez, Ballıca Mağarası, tarihi eserler, yemyeşil ovalar derken kağıt doldu. Yani Tokat’a gitmek için yeterli sebep vardı.