Mart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#Koronavirüsİngiltere’de yapılan bir çalışma neticesinde COVID-19 geçiren hastaların beyin MR görüntüleri incelendi ve beynin gri maddesinde yüzde 2’lik oranında küçülme gözlemlendi. Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “The Nature dergisinde yayınlanan bu çalışma, COVID-19 ve beyin sistemi arasındaki ilişkiye dair ilk kez somut bir bilgi sunuyor” dedi ve çalışmanın detayları ile COVID-19’un beyin sağlığına uzun vadedeki etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
#Beyin KüçülmesiBeyin küçülmesi, Serebral Atrofi olarak adlandırılmaktadır. İnsan yaşlanmaya başladığında kendini gösterir. Ancak öncesinde de bazı nedenlerden dolayı görülmektedir. Peki, beyin küçülmesi neden olur, belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkKoronavirüsün çok sayıda nörolojik sorunu tetikleyebileceği giderek daha da netleşiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada hafif seyreden Covid-19’un bile beyinde küçülmeye neden olabileceği açıklandı. Peki bu durum nasıl sonuçlar ortaya çıkarabilir? Endişelenmeli miyiz?
#KoronavirüsAnkara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
#Covid-19Adana'da kız çocuğa tecavüz ettiği iftirası sonucu kızın babası tarafından öldürülen gencin babası Ali Yıldırım, "Önce oğlumun tecavüz etmediği ortaya çıktı, sonra kız kendisine tecavüz edenin ismini verdi ama bunlar oğlumu geri getirmez. Eşimin beyin küçülmesi ilerledi, hareket edemiyor, ben işimden oldum" diyerek isyan etti. Baba ve anne çocuklarının kıyafetlerini koklayıp öperek gözyaşlarına boğuldu.
#AdanaDünyada ilk 10’da yer alan hastalıklardan bel ağrısıyla ilgili Türk hekimlerin yaptığı keşif, teşhis ve tedavideki altın standardı değiştirecek. İşte en önemli otoritelerden Dünya Ağrı Enstitüsü’nün resmi yayını ‘Pain Practice’de yayınlanan ve tıp dünyasında ses getiren keşfin detayları...
#Bel Ağrısıİngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin TümörüCanlılar için hayati derecede önem taşıyan organlardan en önemlilerinden biri beyin olmaktadır. Bu organ vücutta bulunan sinir merkezlerinin en büyüğü olarak ifade edilmektedir. Beyin şekil itibariyle birbirine benzeyen iki yarım küreden oluşmaktadır. Beyinin birçok bölümü bulunmaktadır. Orta beyin de bunlardan biri olarak belirtilmektedir. Peki, orta beyin nedir, ne işe yarar ve nereyi kontrol eder? Orta beyin görevleri neler olmaktadır? İşte, orta beyin hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan bilgileri derledik.
#Orta Beyin1800’lü yıllarda Fransız bir mimar tarafından yapıldığı tahmin edilen 1’inci derece tarihi eser Razi Trak Köşkü, 85 milyon liraya satışa çıkarıldı. Köşkün dördüncü sahibi olan Trak ailesi, kullanmadıkları gerekçesiyle satış kararı aldı. Bir zamanlar Mısır prensesi Hoşyar’ın da yaşadığı Osmanlı mimarisiyle yapılan 4 katlı tarihi köşkün 26 odası bulunuyor.
#Razi TrakBir diğer adı tepke olarak bilinen refleks, dışarıdan gelen bir uyarının sonucunda tepkilere yol açan istem dışı bir hareket olarak bilinir. Bu sistem sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve kendi içerisinde ayrılır. Refleks yayı aracılı ile kendini gösteren refleks, şaşırma ya da korkma gibi durumlarda da kendini gösteren bir harekettir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Refleks Nedir Ve Nasıl Oluşur?Amazonlarda yaşayan ve ‘dünyanın en sağlıklı kalbine sahip’ diye bilinen Tsimane kabilesi üyelerinin beyinleri de kalpleri kadar sağlıklı çıktı. Uzmanlar, “Çimaneler yaşlanmayı yavaşlatmanın anahtarını ellerinde tutuyor olabilir” diyor.
#Tsimane KabilesiTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronBazı hastalıkların varlığı yaşamı olumsuz etkilemektedir. Özellikle de kas ve organlardan kaynaklanan bu hastalıklar doğru şekilde tedavi edildiği takdirde hastalıklar da önlenebilir. Çeşitli kas rahatsızlıkları da hayatı olumsuz etkiler. Özellikle atrofi en çok görülen rahatsızlıklardan birisidir. Atrofi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Atrofi Nedir?Denetleyici ve düzenleyici sistemler vücudumuzda bulunan diğer sistemlerin uyumuna ve düzenli, aynı zamanda sorunsuz çalışması için görev üstlenir. Şimdi Denetleyici ve düzenleyici sistemlerin ne olduğunu öğreneceğiz. İşte 6. sınıf fen bilgisi denetleyici ve düzenleyici sistemler konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Denetleyici Ve Düzenleyici Sistemler Konu AnlatımıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tedavi masraflarını üstlendiği 6 yaşındaki Taha Sis'in görme yetisini kaybetmesine neden olan beyin tümörü yüzde 15 küçüldü. Küçük Taha bir video ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ramazan Bayramı'nı kutladı.
#Erdoğan