Erkek beyni daha çabuk küçülüyor

Güncelleme Tarihi:

Erkek beyni daha çabuk küçülüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı araştırmacılar cinsler arasında biyolojik bir fark daha keşfettiler. Henry Ford Hastanesi'nde kadın ve erkek beyinleri üzerinde araştırmalar yapan psikiyatri uzmanı Dr. Edward Coffey ve arkadaşları, erkek beyninin kadınlara oranla yaşlanmaya bağlı olarak daha büyük bir hızla küçüldüğünü belirlediler.

Kadınlı erkekli 330 denek üzerinde manyetik rezonans yöntemiyle araştırmalar gerçekleştiren uzmanlar 65 ile 95 yaş arasındaki erkeklerin beyin sıvılarında yüzde 30 oranında artış olduğunu ölçtüler. Bu da erkek beyin dokusunun büyük bir hızla küçüldüğünü gösterdi.

Beyin dokusu küçülmesi daha çok düşünme, hafıza ve planlamayı kontrol eden frontal ve temporal loblarda meydana geldi. Kadınlardaki beyin küçülmesi hızı ise çok daha düşük oranlarda kaldı.

30 yaşından sonra hem kadın ve hem de erkeklerde beynin küçülmeye başladığını belirten Coffey bunun ortalama olarak her 10 yılda yüzde 2.5 dolayında gerçekleştiğini bildirdi.

Erkek beyninin büyük bir hızla küçülmesinin kadınlarla olan bazı davranış farklılıklarının kaynağı olabileceğini belirten Coffey kadınlarda beyin küçülmesinin daha yavaş bir hızda ortaya çıkmasına karşın Alzheimer gibi bazı hastalıklara daha açık olduklarını söyledi. Böylece erkek beyninin bazı hastalıklara karşı daha dirençli olduğu anlaşıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!