Beyin felci halk dilinde bilinen adıyla inme, beynin belli bir bölgesinde oluşan damar tıkanıklığı olarak tanımlanmaktadır. İnme tedavisi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Beyin damarı tıkandığında, beyin dokusunda hasar oluşmaya başlar. Bu hasar bekledikçe daha da genişler. Peki, inme belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?
#Beyin FelciBeyindamarlarının tıkanması veya kanaması sonucunda vücudun sağ veya sol tarafındakollarda veya bacaklarda güçsüzlük oluşması, konuşmada bozulma, denge kaybı,yutma fonksiyonlarında bozulma ve bilinç düzeyindeki değişikliklerle kendinigösteren bir rahatsızlıktır. İnme, genellikle orta ve ileri yaş hastalığıdır.Tansiyon hastaları, şeker hastaları, kalp kapaklarında problemi olanlar, ileriderecede diyabeti olup kontrolsüz olanlar, hareketsiz yaşam sürenler, kilosufazla olanlar, ailesinde inme geçiren bireyleri olanlar büyük risk altındadır.
#Beyin Felciİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Köse, Fransa ve İtalya’daki üniversitelerle iş birliği yaparak serebral palsili bebeklerin tedavisine umut olacak yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor.
#İTÜİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıDizartri, son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz bir terimdir. İnsanların hayatını etkileyen çok önemli bir hastalıktır. Bu nedenle sizde Dizartri hastalığının ne olduğunu öğrenebilir, bu rahatsızlıkla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Dizartri nedir? Nasıl anlaşılır? Afazi, Apraksi ve dizartri terimleri ne anlama gelir detayları ile derledik.
#SözlükKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin SisiBabinski yeni doğan bebekler için test edilen bir durum olmaktadır. Ebeveynlerin yeni doğan çocukları üzerinde yaptıkları bir tetkik olarak bilinmektedir. Her anne baba için önemli olmaktadır. Babinski refleksi ile ilgili farklı kaynaklarda değişik bilgiler bulunmaktadır. Bu refleks ile ilgili bilgileri internet üzerinden bularak uygulamak mümkün olmaktadır. Bebeklerin sağlığı hakkında bilgi veren önemli bir refleks olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Babinski RefleksiKolesteatom, kişilerde işitme kaybına kadar yol açabilen son derece tehlikeli bir durumdur. Kronik kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, alerji ve soğuk algınlığı gibi sebeplerle kişilerde kolesteatom meydana gelebilmektedir. Peki, Kolesteatom nedir, nasıl oluşur? Kolesteatom teşhisi nasıl konur? Kulak zarı kalınlaşması neden olur sizin için tüm detayları ile derledik.
Daily Mail’de yer alan habere göre, Tıp dergisinde vaka raporu yayınlanan ilginç bir olay gerçekleşti. Japon bir adam mastürbasyon yaptıktan sonra neredeyse ölüyordu. Kendinde tuhaflık hisseden adam hemen bir hastaneye gitti ve gerçeği orada öğrendi.
#MastürbasyonKonjenital bozukluklar kalıtımsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve bunların çocuğun sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Peki, konjenital tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konjenital Nedir?Kar çiçeği, düğün çiçeğigiller familyasından olan bir bitki türüdür. 16. yüzyıldan bu yana yetiştiriciliği yapılan kar çiçeği hakkında bilinmeyen birçok nokta bulunuyor. Kar çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır, anlamı nedir, özellikleri ve faydaları nelerdir, sulanması nasıl yapılmalı gibi soruları yanıtladık.
#Kar ÇiçeğiYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoZİL ya da kulakta çınlama sesi, ağrı, baş dönmesi, zor işitme, kulak iltihabı ve denge gibi semptomlar kulaklarınızda bir sorun olduğunun habercisi olabilir. Bu semptomların erkenden fark edilip dikkate alınması gerekir. Ekol Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Prof. Dr Adnan Ünal, orta kulak iltihabını anlattı:
#İzmirHint yağının içeriğinde yer alan antioksidanlar, antienflamatuvar ve antiseptik özellikler bu yağın sağlık açısından önemini göstermektedir. Özellikle Hint yağı, vücutta bulunan iltihapların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Peki, hint yağı nedir ve ne işe yarar?
#Hint Yağı NedirKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuErken dönem omurilik ve beyin felcine bağlı yatağa bağımlılık durumunun ortadan kalkması, hastalarımızın oturma dengesi, ayakta durma dengesi gelişiminin hızlandırılması amaçlı kullandığımız ‘erigo robotik teknolojisi'nden faydalanmaktayız.
#ErigoSinir siteminde meydana gelen rahatsızlıklar, kişinin sosyal yaşamını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu bölgede meydana gelen gelişmeler, bir dönem sonra vücudun tepki bile vermeyeceği hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Sinir sistemi nedir, burada oluşabilecek hastalıklar nelerdir, sizler için araştırdık.
#Sinir Sistemi Nedir?Baş dönmesi, baş ağrısı, el, kol, ayak, bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, istemsiz hareketler, görme bozukluğu, ellerde titreme, kasılma, uyku sorunları, unutkanlık gibi problemleri bulunan kişilerin başvurması gerektiği yer nöroloji bölümüdür. Peki, nöroloji nedir? Bu konu hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır.
#Nöroloji Nedir?Hint yağı, çok eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan oldukça faydalı bir yağdır. Hint yağı özellikle kozmetik ve sağlık alanında daha çok tercih edilmektedir. Fakat son zamanlarda yapılan araştırmalar neticesinde Hint yağının yeni faydaları ortaya çıkmıştır. Peki, Hint yağı nedir ve ne işe yarar? Hint yağı faydaları nelerdir?
#Hint Yağı NedirKalp-damar cerrahı Prof. Dr. Melih Us yorgun hisseden, hafif bir soğuk algınlığı olan, yaşlanmanın etkilerini geciktirmek isteyen pek çok kişinin son günlerde başvurduğu ‘IV’ adlı yöntemi Hürriyet’e anlattı. Us, ‘damardan vitamin, ilaç, mineral takviyesi’ anlamına gelen IV tedavisinin klinik ve hastaneler dışında uygulanmasının tehlikelerine de dikkat çekti.
#GazetehaberiÇocuğu ağır hastalık geçiren, engelleri olan veya uzun süren tedaviler için şehir değiştirmek zorunda kalan aileler maddi-manevi yıpranıyor, çocukları için çırpınırken kendi ruh ve beden sağlıklarından oluyorlar. Bu ailelere destek için kurulan Çocuğum Özel Kampı’nı, kampın kurucularından Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı ile konuştuk.
#Prof. Dr. Raşit Vural YağcıÇocuğunuzun gözlerinde bir farklılık gözlemliyor musunuz? Özellikle de bir gözü aşağı bir gözü ise daha farklı bir noktaya bakıyorsa şaşılık söz konusu olabilir. Bu durumda çocuğun gözlerinin düzelme şansının erken teşhise bağlı olduğunu vurgulayan Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, şaşılıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Şaşılık Nedir