Güncelleme Tarihi:
Babinski refleksi bebek muayenesi sırasında kullanılan bir yöntemdir. Bebeklerin nörolojik durumu ile ilgili bilgi vermektedir.
Babinski Refleksi Nedir?
Yeni doğan bebeklerin sağlık durumunu tespit etmek için yapılan basit bir refleks testidir. Ayak altındaki noktalar temel alınarak bebeğin tepkileri tespit edilmektedir. Bebeklerin ayak altı uyarılarak verdiği tepki gözlemlenir. Bebeklerin tabanlarına temas edilirse bebekler ayak parmaklarını açmaktadır. Topuk kısmına dokunulduğu zaman ayak parmakları aşağı doğru yönelmektedir. Bu bebeklerin vermesi gereken normal tepkilerdir. Bebeklerin bu dokunuşa her iki ayağında farklı tepki vermesi nörolojik bir bulgu olabilir. Bu refleks ile bazı bilgiler tespit edilmektedir.
Doktorlar çocukların veya yetişkinlerin ayak tabanına anahtar, kalem gibi bir cisimle dokunarak bu refleksi gözlemler. Bebeklerin parmaklarının dışarı doğru açılması normal kabul edilmektedir. Parmakların içe kapanması veya hareket etmemesi beyin sinir sisteminde bir sorun olduğuna işaret etmektedir. Bu refleksin ölçümü bebeklerde 2 yaşına kadar olmaktadır.
Bu refleksin ölçümü sadece yetişkinlerde yapılmamaktadır. Yetişkinler de bu ölçümler yapılabilir. Yetişkinlerin sinir sistemi ve beyin fonksiyonları ölçülmektedir. Bu şekilde bir sorun varsa yol gösterici olabilir. Bu şekilde testler sayesinde fonksiyonlar ölçülmektedir.
Babinski Refleksi Nasıl Yapılır?
Babinski refleksi çocuklar için olduğu kadar büyükler içinde yol gösterici olabilir. Bu refleks ilk dokuz ay içinde çek net gözlemlenmektedir. Bebeklerin ayak tabanı bir cisimle veya hafif bir bası uygulanarak uyarılır. Bebeklerin ayak parmaklarının hareketi gözlemlenir. Ayak parmaklarının aşağı doğru kıvrılması gerekmektedir. Ayak parmağı yukarı doğru uzarsa anormal bir durum olabileceği düşünülmelidir.
Bu testi yapmak çok kolaydır. Bebeklerin tabanlarına kalem, anahtarlık gibi bir cisimle temas etmek gerekmektedir. Bu sırada çok fazla baskı uygulamak gerekmemektedir. Babinski refleksi bebeklerde 2 yaşında kaybolmaktadır. Bebeklerin yürümeye başlaması ile bu refleks kaybolmaktadır. Bebeklerin ilk altı ay içinde gelişmesi gereken reflekslerin olmaması ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bu testle beraber bebeklerde yorgunluk, koordinasyon sorunları görülmektedir. Bebeklerin kas zayıflığı tespit edilebilir.
Bu refleks sayesinde bebeklerde daha detaylı araştırmalar yapılabilir. Bu test bazı noktalara bakılması konusunda yol gösterici olmaktadır. Bu test uygulanmadan önce bebeklerin dikkatini dağıtmak daha etkili olmaktadır. Taban derisi kalın olan hastalarda daha fazla bası uygulamak gerekebilir.
Babinski Hangi Hastalıklarda Pozitif Olur?
Babinski testinde normal dışı bir davranış olması altta yatan bir probleme işaret edebilmektedir. Bu test sonucu ayak parmakları dışa açılıyorsa bazı tetkikler yapılması gerekir. Bu refleksin işaret edebileceği rahatsızlıklar şunlar olabilir;
Yeni doğan bebeklerde bilişsel gelişim ile motor gelişim bir bütün olarak düşünülmelidir. Çünkü bunlar birbiriyle bağlantılıdır. İlk aylarda ilkel ona davranışlar 3 ay sonunda bilinçli hale dönmektedir. Bu refleks adını 1896 yılında nörolog Joseph Babinski ’den almaktadır. Bu refleks doğal bir reflekstir. Bu refleksi kullanarak bebeğin yürüme zamanını tespit etmek söz konusu olmaktadır.
Yetişkinlerde Babinski Refleksi
Bebeklerde 2 yaşına kadar yapılan Babinski refleksinin yetişkinlerde görülmesi de normal kabul edilmemektedir. Bu refleksin görülmesi nörolojik sorun olarak kabul edilmektedir. Beyinde hasar, omurilik sorunları, tümör belirtileri olabilir. Bu durumda doktora danışmak gerekmektedir.