Prof. Dr. Nihat Kabay, CNN Türk ekranlarında inşaatlarda kullanılan betonlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Betonun sulanması sağlamlığını etkiler mi? sorusunu yanıtlayan Kabay, "Beton santrallerde üretilen bir malzeme. Sahada kalıba dökülüyor. Sahada kalıba uygun dökmeniz lazım. Beton kürlenmesi yani sulanması olayında betonun sürekli sulanması, nemli kalması gerekiyor." dedi.
#Sağlam Beton Nasıl OlurBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Naci GörürAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Tarihsel depremlere baktığımızda bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağını öngörerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarımız var. Bu önemli bir çalışma. Çok fazla çalışma var ama bunları daha da artırtmamız gerekir" dedi.
#AFADDün sabah gözümüzü deprem ile açtık. Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde 5.1, üç dakika sonra yine aynı noktada 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Haliyle hem sosyal medyada hem de ekranlarda gündem depreme ve o pek meşhur soruya dönüverdi: “Bu deprem beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?” 1999’dan beri 24 yıldır aynı soruyu soruyor, iş önem almaya gelince yavaş kalıyoruz. Bu sebeple gelin bu kez soruyu şöyle soralım: “Dün sabahki depremin bize hatırlatması gerekenler neler?” Yer bilimci hocalarımıza sordum.
#Marmara DeniziKahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili etkileyerek büyük kayıplara sebep olan deprem felaketi, 17 Ağustos 1999 depreminin yaşandığı Kocaeli'de hasar görmeyen Tavşancıl'ı akıllara getirdi. Mahalle sakinleri, Tavşancıl'ın depremden neden etkilenmediğini anlattı. 1989 yılında Tavşancıl Belediyesi'nin Sosyal Tesisler Müdürü olarak görev yapan Mehmet Servet Akkor, "Başkan Salih Gün, depremden önce evinin üstüne kat çıkmak isteyenlere izin vermedi. Hatta evin üstüne kat çıkmak isteyen babasına bile izin vermedi. Buranın deprem bölgesinde olduğunu söyledi. Salih Bey kimseye kat çıkmasına izin vermediği için ona çok kızanlar oldu" dedi.
#17 Ağustos 1999 DepremiGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, büyük yıkıma yol açan depremlerin meydana geldiği Doğu Anadolu Fayı'nda MTA ve AFAD'ın, bilim insanlarının çalışmaları olduğunu söyleyerek, "Sismik boşluk olduğu birçok haritayla ortaya çıkarıldı. Aslında deprem bu bölgede bekleniyordu; ama bu kadar büyük olması beklenmiyordu" dedi.
#Doç. Dr. Bülent ÖzmenGazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, büyük yıkıma yol açan depremlerin meydana geldiği Doğu Anadolu Fayı'nda MTA ve AFAD'ın, bilim insanlarının çalışmaları olduğunu söyleyerek, "Sismik boşluk olduğu birçok haritayla ortaya çıkarıldı. Aslında deprem bu bölgede bekleniyordu; ama bu kadar büyük olması beklenmiyordu" dedi.
#DepremBundan tam 40 yıl önce bir sabah, Londra'nın göbeğindeki köprülerden birine asılmış halde bulunan ünlü banker Roberto Calvi'nin ölümü önceleri intihar kabul edilse de gerçeğin bambaşka olduğu Calvi ailesinin çabaları sonucu ortaya çıktı. Bu gerçeklerin aydınlatılmasında özellikle bir kişinin oynadığı rol takdiri hak ediyordu. Bu haber o kişinin hikayesi...
#Roberto CalviMerakla beklenen YKS sonuçları nihayet açıklandı. 2 yıllık (Önlisans) bölümlerin 2021 Üniversite Taban Puanları, üniversite sınavına giren öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. İstedikleri üniversite için tercih yapacak olan üniversite adayların, bölümlerin sıralamaları ve taban puanlarını öğrenmesi gerekiyor. İşte, 2 yıllık, 4 yıllık önlisans üniversite bölümleri taban puanları ve başarı sıralamaları 2021
#Sayısal BölümlerTerminoloji, her bilim dalında olduğu gibi yeni gelişmelerin ışığında ortaya çıkmıştır. Sürekli olarak da ortaya yeni alanlar çıkmaktadır. İletişim becerilerinin güçlendirilmesi için yeni uzmanlık alanları yaratılmaktadır. Terminolojide bu uzmanlık alanlarından biri olarak karşımıza çıkar. Peki, nedir bu terminoloji? İşte terminoloji ile ilgili merak edilenler.
#Terminoloji NedirYağmur çamur, soğuk hava gibi bahaneler koşucuları durdurmuyor. Zaten koşmak, zinde tutup mutlu etmesinin yanı sıra kimilerine inanması zor gelse de kış hastalıklarından da koruyor. Büyük Atatürk Koşusu dahil pek çok yarışın da kayıtları açıldı. Evet; koşmak, yarışlara katılmak artık trend. Henüz bu kadar iddialı olmasanız da siz de başlayabilir, mesela kentinizdeki koşu gruplarından birine katılabilirsiniz. Harekete geçmek isteyen buyursun...
#YürüyüşKoleksiyoner iş insanı Erol Tabanca’nın kurucusu olduğu Odunpazarı Modern Müze, yarından itibaren kapılarını ziyaretçilere açıyor. Günümüzün en ünlü mimarlarından Kengo Kuma imzalı sıradışı tasarımıyla dikkat çeken OMM’un direktörü Defne Casaretto, “Burası genç, dinamik bir müze olacak” diyor.
#GazetehaberleriBilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, yedinci kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl 6 genç bilim insanı değer bulundu. Bu yıl ödül alanlarının arasında, Berlin Teknik Üniversitesi’nden genç bir Türk bilim insanı da var.
#ÜniversiteCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TÜGVA Genel Merkezi Açılışı'nda konuştu. Erdoğan konuşmasında, "Millet olarak yeni bir dönemin arifesinde bulunuyoruz. Bu dönemin adı yeniden diriliş yeniden şahlanış dönemidir. Bu dönem Büyük Türkiye idealimizi pratiğe dökme dönemidir" dedi.
#CumhurbaşkanıTürkiye, son 38 yılın en yağışlı mayısını yaşadı. Ani ve şiddetli yağışlar, başta Ankara pek çok kentte afete dönüştü. Meteoroloji Genel Müdürü Güneş, şehirleri vuran sellerin nedenini anlattı. Güneş, “Şehirlerde nüfus yoğunluğu arttı. Kalabalıklaştıkça vücut ısılarımız ısı adacıklarına yol açıyor. Isınan hava yükselip soğuk havaya çarpıyor ve şiddetli yağış başlıyor.” dedi
#Meteoroloji