Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütUzun ömürlü insanlar son dönemde bilim insanlarının gündeminden düşmüyor. Bu kişilerin genetik yapıları bir yana, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri sürekli mercek altında. 100 yaşını aşmış, kalp hastalığı, obezite, kanser, diyabet gibi kronik sorunları olmayan insanların yoğun olduğu Mavi Bölgelerden birinde yaşayan dünyaca ünlü araştırmacı Joan Sabate, hem araştırmalardan öğrendiklerini hem de kendi beslenme biçimini anlattı.
#SağlıkÇocukların sağlıklı içeriklere sahip olan bir beslenme çantası ile okula gönderilmesi günlük enerji ve besin ögeleri alımlarının düzenlenmesi ve kontrolü için oldukça önemli bir uygulama. Okul sürecine denk gelen öğün saatlerinin yeterli ve dengeli beslenme çantaları ile karşılanması çocukların okulda daha aktif ve dikkatli olmalarına yardımcı olur. Sağlıklı beslenme çantaları özellikle kış aylarında çocukların bağışıklık sistemlerini destekleyerek yaygın enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma da sağlar.
#Konuk YazarBağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarÜlkemizde hemen hemen her aile, yetişkinliğe geçiş dönemi öncesinde, çocuklarına bilgi, beceri ve akademik başarıların geliştirilmesi konusunda iyi bir kılavuz olmaya gayret gösterir. Bu çerçevede merkezi sınavlar bütün eğitim sürecinde kritik bir eşikte yer almakla birlikte toplumun bu genç bireylerinin hedeflerine ulaşmalarına aracılık eder.
#Konuk YazarOkulların açılmasına sayılı günler kala, Sağlık Bakanlığı 6-18 yaş arası çocuk ve gençlerin okul başarılarını arttırabilmek için beslenme önerilerinde bulundu. Buna göre et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık, yoğurt, peynir, sebze ve meyve yenmeli süt, ayran ya da kefir içilmeli. Sıvı ve katı yağlar ile şeker ve tatlılar az tüketilmeli. Porsiyonlar yaş grubuna göre düzenlenmeli.
#Sağlık BakanlığıBebelac Çocuk Devam Sütleri’nin İhtiyaç Haritası iş birliği ile başlattığı “Bebelac Kardeş Payı” kampanyası ile 1-3 yaş arası çocuk sahibi olan 9 bin ihtiyaç sahibi aileye çocuk devam sütü yardımı yapılacak. Nutricia Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Aydoğdu, 20 ilde hayata geçirilecek proje ile mümkün olduğu kadar çok ihtiyaç sahibi bebeğin bilişsel gelişimine* katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.
#BebelacGüne besleyici şekilde başlamanıza yardımcı olan kahvaltı, günlük protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve lif alımına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Dengeli bir kahvaltıda 1 porsiyon tahıl grubu, 1 porsiyon süt ürünleri, 1 porsiyon meyve ve uygun bir protein kaynağı tüketimi öneriliyor. Dengeli bir kahvaltının çocuklar ve yetişkinler için önemli olduğu bilinciyle faaliyetlerini sürdüren Nestlé Kahvaltılık Gevrekler, sütün sevilen markası Pınar Süt ile iş birliğine 2021 yılında da devam ediyor ve besleyici kahvaltılara lezzet katıyor.
#NestleKoronavirüs hastalığı Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Çin ve birçok ülkede artan vaka bildirimleri nedeniyle, 30 Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi tarafından koronavirüsü dünya çapında acil olarak önlem alınması gereken bir sağlık durumu olarak ilan edildi.
#PandemiVitamin ve mineraller sağlıklı yaşamın vazgeçilmez organik bileşenleridir. Vitamin ve minerallerin kronik hastalıklardan korunmadaki rolüne dikkat çeken Eczacı Ayşen Dincer, günlük beslenmemize yeterli miktarda sebze ve meyveler, lif ağırlıklı gıdalar, protein zengini besinler, süt ve süt ürünlerini ekleyemediğimiz durumlarda mutlaka multivitamin alarak vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılamamız gerektiğinin altını çiziyor.
#VitaminlerKoronavirüse karşı korunmada bireysel ve fiziksel ortamın hijyeni, bağışıklık sisteminin güçlü tutulması, beslenmenin yeterli ve dengeli olması, düzenli fiziksel aktivite ve dinlendirici bir uyku çok önemli. Dr. Öğretim Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, yeni tip koronavirüs salgını sürecinde güçlü bir bağışıklık elde etmek için beslenmede '3 çeyrek' modeline uyulması gerektiğini söyledi, önemli bilgiler verdi.
#Koronavirüsten KorunmaDünya Sağlık Örgütü’nün artık bir pandemi olarak kabul ettiği koronovirüs hastalığı (Covid-19) ülkemizde de önemli derecede sağlığımızı tehdit etmektedir. Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirerek bu süreçte bize yardımcı olacağı kanıtlanmıştır.
#KaranitaKış aylarının gelmesiyle beraber kelle paça, işkembe, ciğer gibi sakatat türlerine talep arttı. Peki, bazılarımızın yemekten çekindiği bazılarımızın ise bayılarak tükettiği bu besinler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Sakatat yerken nelere dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, konuyla ilgili beslenme tavsiyeleri verdi.
#KokoreçOxford Üniversitesi, gelişim çağındaki çocukların vitamin, mineral ve omega-3 yağ asidi oranlarının, onların davranışlarındaki etkilerini araştırdı. Sonuçlar şaşırtıcı: Vitamin eksikliği olan çocukların daha sinirli ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlendi. Araştırmayı ve sonuçlarını inceleyen uzman eczacı Ayşen Dinçer’le konuştuk.
#ÇOCUKKurban Bayramı geldi çattı. Ailenizle veya sevdiklerinizle kuracağınız güzel sofralarınız olacak. Özellikle kilo verme döneminde olanlar için bu sofralar korkutucu olabiliyor. Çünkü kilo verme dönemindeyken kısıtlanmış bünye; masadaki tüm o yiyecekleri görünce saldırma moduna geçebiliyor.
#BeslenmeSıcak havalar, sohbetlerle uzayan akşamlar, tatil ve rahatlama derken yemek konusunda ipin ucunu kaçırabilir, sağlıksız tercihlerle sağlığımızdan olabiliriz. Sıcak havaların da etkisiyle tüketilen gazlı içecekler, uzun gecelerde yapılan yemek kaçamakları, hatta çok fazla tüketilen meyveler bile olumsuz sonuçlar yaratabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Büşra Çengel, yaz aylarında nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında önemli bilgiler veriyor.
#BeslenmeKalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral yönünden zengin bir içecek olan süt, sağlıklı bir yaşam için gerekli besin öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu.
#Genel SağlıkTürkiye’de toplumun yüzde 50’si en az 1 öğünü dışarıda yiyor, gıda harcamalarına ayrılan payın yaklaşık yüzde 25’ini ev dışı beslenme oluşturuyor. Kalp, kanser, hipertansiyon gibi hastalıklar da buna bağlı olarak artıyor. Sağlık Bakanlığı, 80 kişilik bir ekiple Ulusal Menü Planlama ve Uygulama Rehberi hazırlıyor. Detayları Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Beslenme Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Saniye Bilici ile konuştuk.
#GazetehaberleriSütün faydaları saymakla bitmiyor. Fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunması gerektiğine işaret eden Türkiye Beslenme Rehberi, gün içinde 2 saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmaması gerektiği belirtirken, egzersizden yarım saat önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketilmesini öneriyor.
#Egzersizden Önce Süt İçmekSAĞLIK Bakanlığı tarafından uygulanan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında 9 bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla Ulusal Beslenme Konseyi kuruluyor. Konsey, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesinin yanı sıra, beslenme konusunda bilgi kirliliğinin önüne geçmek, kafa karışıklığına son vermek ve tartışmalı noktaları açığa kavuşturmak için çalışacak.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı tarafından uygulanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında 9 Bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla “Ulusal Beslenme Konseyi” kuruluyor. Konsey, beslenme konusunda bilgi kirliliğinin önüne geçmek, kafa karışıklığına son vermek ve tartışmalı noktaları açığa kavuşturmak için çalışacak.
#Sağlık Bakanlığı