Uzun ömürlü olmak, sağlıklı yaşlanmak herkesin hayali. Son dönemde bu alanda yapılan araştırmalar, beslenmenin ömrü uzatmakta en önemli unsurlardan biri olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir beslenme? O sorunun cevabını da dünyanın en tanınmış uzun ömür araştırmacılarından biri verdi.
#Uzun ÖmürKalp hastalıklarının ortaya çıkışında pek çok etken bulunuyor. İlk başta akla fiziksel hareketlilik, sigara-alkol tüketimi ve stres gibi faktörler gelse de en önemli unsur beslenme şekli! Bitkisel beslenmenin önleyici etkilerini araştıran bilim insanları, kalp sağlığını tehdit eden yüksek kolesterole karşı artık Portfolio (portföy) diyetini öneriyor. Yeni yapılan çalışmayla bir kez daha etkisi kanıtlanan diyet, sağlık için sihirli bir çözüm olarak yorumlanıyor. Peki Portfolio diyeti nasıl oluyor da kalp hastalıklarını önlüyor? Diyette hangi besinleri tüketmek gerekiyor? Popüler diyetlerin tahtını sallamaya aday olan Portfolio diyetini Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANHızla yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip de eklenince bağışıklık sistemimizin her zamankinden çok daha güçlü olması şart. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, pandemiye özel 9 önemli beslenme kuralını anlattı.
#Covid-19 EnfeksiyonuSon dönemde başta et olmak üzere hayvansal gıdaları beslenmesinden çıkaranların sayısı günden güne artıyor. Ancak zaman zaman bu beslenme biçimlerinin aralarındaki farklar kafa karıştırabiliyor. Peki vegan ne demek, vejetaryen ne demek? İşte bu kavramların karşılıkları…
#Vegan NedirBeslenme alışkanlıklarımız her yıl biraz daha değişiyor. Yepyeni ürünlerle tanışıyor, hep hayatımızda olanları daha fazla önemsemeye başlıyor ya da gerekiyorsa onlarla vedalaşıyoruz. Bu yılki en önemli trend, artan çevre hassasiyetiyle birlikte beslenirken artık sadece kendimizi düşünmememiz ve doğaya hiç olmadığı kadar önem vermemiz olacak.
#Mood-FoodTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#BeslenmeTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#2019 Beslenme TrendleriHaftalar önce sizinle glütensiz beslenmeyle ilgili güncel bir araştırmanın sonuçlarını paylaşmıştım. Özetle çölyak, Haşimoto, MS gibi glüten tarafından tetiklenen hastalıkları olmayanlarda, glütensiz beslenmenin obezite tehlikesi yarattığını söylüyordu araştırma.
#David PerlmutterBugünkü yazıma bir önkabulle başlamak istiyorum: Bu köşeyi düzenli olarak okuyorsanız, hayatta tercihinizi mümkün mertebe sağlıklı beslenmeden yana yapmış ya da en azından böyle bir şeye niyet etmiş olmanızı beklerim, zira ben de öyleyim. Peki biz neden böyle olduk ve dahası bu işin sonu nereye varır? Bu hafta sonu İngiliz Guardian gazetesinde bu konuda okuduğum çok ilginç bir yazıyı paylaşacağım şimdi sizinle.
#Ortoreksiya NervozaYeni yılda sağlıkta yeni ve farklı trendlerden ziyade eski sağlıklı alışkanlıklarını “tozlu sandıklardan” yeniden çıkarıp günün şartlarına uydurmak ön planda. Genel olarak da bir çeşit “anneanne mutfağına geri dönüş” söz konusu. Daha bir doğal, daha bir geleneksel besinlere yöneliş var. Diğer detaylar için buyurun…
#Osman MüftüoğluKonu beslenme oldu mu, birçok ayrıntı işin içine anında dâhil oluveriyor. Örneğin, sağlık durumunuza dikkat etmeniz lazım. Tansiyonluysanız az tuzlu yemelisiniz. Diyabetliyseniz şekere elinizi bile sürmemelisiniz. Kalp damar hastasıysanız yağlı hayvansal yiyeceklere soğuk bak-malısınız. Kısacası konu mühim ve bir o kadar da karışık.
Babasının kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesine tanıklık eden Attila Hildmann, bu yüzden 20'li yaşlarının başında kırmızı et, tavuk, balık, süt, yumurta ve benzeri hiçbir hayvan kaynaklı besin maddesini tüketmemeye karar verdi. O günden bugüne beslenmesine ve sporuna dikkat ederek tam 35 kilo veren Hildmann, Almanya'nın bir numaralı vegan aşçısı