Şeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikRamazan ayında 30 gün oruç tutmak sadece fazileti ile değil aynı zamanda sağlığa faydaları ile de araştırılıyor. Metabolizmanın farklı çalıştığı ve yemek saatlerinde oluşan farklılıklar, doğal olarak vücuda da etki gösteriyor. Peki, oruç tutmanın faydaları nelerdir? İşte 30 gün oruç tutmanın cilde, mideye ve sağlığa faydaları...
#Orucun FaydalarıHamileler çiğ ete dokunulur mu sorusu, özellikle Kurban Bayramı dolayısıyla gündemde yer alıyor. Kurban Bayramı'nda sıklıkla ete dokunulmak durumunda kalınılması dolayısıyla çiğ ete dokunulur mu sorusu da gebeler ve ailelerinin gündemini oluşturuyor. Peki, Hamileler çiğ ete dokunabilir mi? Hamilelikte çiğ ete dokunmak zararlı mı? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Hamileler Çiğ Ete Dokunabilir MiGenel cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş’ın kliniğinde görevli diyetisyen Melin Yayıntaş, obezite cerrahisi geçiren hastaların en çok merak ettiği ‘ne zaman oruç tutabilirim’, ‘ameliyat sonrası ilk 1 yıl içerisinde oruç tutmam neden sakıncalı’, ‘oruç tutmamın sağlığım üzerinde ne gibi olumsuz sonuçları olabilir’ sorularını yanıtladı
#İzmirÇocukların sağlıklı beslenmeleri tüm anne babaların özen gösterdiği konuların başında geliyor. Bu konu özellikle annelerin üzerinde büyük bir sorumluluğa dönüşebiliyor. Öyle ki iştahsız olduğu düşünülen çocuğun arkasında elde tabak dolaşmaktan, oyunlarla oyuncaklarla yemek yedirmeye kadar bir dizi yöntem deneniyor. Peki, çocuğunuz gerçekten iştahsız mı, çok mu yemek seçiyor ya da acıktığının farkına mı varmıyor?
#ÇocukMeme kanseri, dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülen meme kanserinden korunmak için en etkili yöntem, erken teşhis, düzenli hekim kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı olduğu unutulmamalıdır. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Buse Özdemir, meme kanserine karşı koruyucu olan besinler ve beslenme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Meme Kanserine İyi Gelen BesinlerKurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#İç Hastalıkları Uzmanı“Diyabetli bireylerin yaşam kalitelerini arttırılması; beslenme, egzersiz, tıbbi tedavi ve eğitimden oluşan dört temel faktör ile mümkün olmaktadır. Bir birey diyabetini iyi yönetmek istiyorsa, hayat standartlarını sağlıklı beslenme kuralları üzerine kurmalıdır” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı!
#DiyabetTürkiye’de yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Ancak bu hastaların yalnızca %5-6’sı etkin bir tedavi alabiliyor. Kan basıncı yüksekliği anlamına gelen hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bunda, ailesel yatkınlık ve aşırı tuz tüketiminin büyük rolü bulunuyor. Yine de hastaların yaklaşık %95’inde yüksek tansiyon nedeni tam olarak bulunamıyor.
#HipertansiyonTürkiye’de yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Ancak bu hastaların yalnızca %5-6’sı etkin bir tedavi alabiliyor. Kan basıncı yüksekliği anlamına gelen hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bunda, ailesel yatkınlık ve aşırı tuz tüketiminin büyük rolü bulunuyor. Yine de hastaların yaklaşık %95’inde yüksek tansiyon nedeni tam olarak bulunamıyor.
#HipertansiyonGebelik dönemi kadınlara fiziksel, biyokimyasal ve psikolojik değişiklikler getiriyor. Bu dönemde bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artıyor. Hamilelik döneminde beslenme hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor. Özellikle her 7 doğumdan 1’ inde karşılaşılan gestasyonel diyabette doğru ve bilinçli beslenme çok daha fazla önem taşıyor.
#Gestasyonel Diyabetİftar saat kaçta açılacak sorusu pek çok vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Büyük bir sabırla ezan vaktinin gelmesini bekleyen vatandaşlar, bugün akşam ezanının saat kaçta okunacağını ve oruçlarını ne zaman açarak iftar yapacaklarını öğrenmek istiyor. Peki, iftar bugün saat kaçta? İftara kaç saat kaldı?
#Bugün İftar Saat Kaçta?Mübarek Ramazan'ın yirmi birinci gününü idrak eden vatandaşlar, bugün oruçlarını saat kaçta açacaklarını ve akşam ezanının saat kaçta okunacağını araştırıyor. İkamet ettikleri şehirlerin Ramazan imsakiyesini araştıran vatandaşlar, özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı imsakiyeye göre iftarın saat kaçta olduğunu öğrenmek istiyor. İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer tüm illerin iftar ve sahur saatleri...
#Bugün İftar Saat Kaçta?İftar ve sahur saatleri günün en çok konuşulan konularından biri oldu. Ramazan ayında oruç tutarak ibadet eden milyonlarca vatandaş, iftarın saat kaçta olduğunu sorgulamaya başladı. Akşam saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte yoğun şekilde iftar vakti araştırması yapan vatandaşlar, bir yandan da yarın tutacakları oruçları için sahur saatlerini araştırıyor. Peki, iftar bugün saat kaçta? Sahur vakti ne zaman?
#Bugün İftar Saat Kaçta?Önce şunu iyi bilelim: Bedenlerimiz gibi metabolizmalarımız da “fabrikasyon” imalatlar değil. Metabolizmaları birbirinden farklı düzende çalışan insanlarız. Bir başka deyişle “fabrika ayarlarımız” farklı, “kullanım bilgilerimiz” çeşitli. Bu nedenle herkes “günde üç öğün” yemek zorunda, “aksini yapanlar hasta olur” diyen de; “günde iki öğün” yemek zorundayız şeklinde fetva veren de; “en iyisi altı öğündür, bu metabolizmamızı da hızlandırır” düşüncesinde ısrar eden de “külliyen” haklı değil. Hepsinin doğru olabileceği farklı bedenler var. Kısacası başlıktaki sorunun yanıtı birden fazla. Peki, değişmeyen, sadık kalmamız gereken bazı beslenme kuralları yok mu? Tabii ki var. Detaylar için buyurun...
#Osman Müftüoğlu