Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - MEMORİAL Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, Kurban Bayramında doğru beslenme kuralları hakkında bilgi verdi.
Berna Ertuğ, Kurban Bayramında et tüketim miktarının artmasına bağlı olarak bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ya da kronik hastalıkları olan kişilerin şikayetlerinin artabileceğini söyledi. Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağın kandaki kolesterol seviyesini yükselttiğini ve koroner kalp hastalıkları riskini artırdığını aktaran Berna Ertuğ, "Dolayısıyla et tüketim miktarında ve sıklığında dikkatli olmak gerekir. Öğünlerde 60-90 gramı aşmayacak 2-3 köfte büyüklüğünde et tüketmek, günlük gereksinimi karşılar" dedi.
PİŞİRME ŞEKLİ ÖNEMLİ
Kanserojen öğelerin oluşumunu, ette bulunan vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için eti pişirme tekniklerine dikkat etmek gerektiğini söyleyen Berna Ertuğ, "Etin ızgara, fırın ve haşlama şeklinde hazırlanması sağlıklı olacaktır. Yağda kızartma ya da kavurma gibi yöntemlerin tercih edilmemesi önerilir. Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri ise yağ eklenmeden pişirilmelidir. Mangal yaparken etler ateşten 15 santimetre uzakta tutulmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilme işlemi gerçekleştirilmelidir. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalıdır" diye konuştu.
ETİN YANINDA FARKLI BESİN GRUPLARI DA TÜKETİLMELİ
Etin besleyici özelliğinden maksimum oranda yararlanmak ve bağırsak sağlığını düzenlemek için etin yanında çeşitli besin öğelerinin bir arada bulunduğu seçenekler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Berna Ertuğ, "Sebzeler, tahıllar ile süt ve süt ürünleri etle birlikte tüketilmesi önerilen sağlıklı besin gruplarıdır" dedi.
Ertuğ, "C vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, etin yanına iyi bir tamamlayıcı olacaktır. C vitamini, ette bulunan demirin vücut tarafından emilimini artırır ve vücudun demirden daha çok yararlanmasını sağlar. Bununla birlikte bağırsak düzeni için gerekli posa ve diğer vitamin ile minerallerin alınmasına da yardımcı olur. Ekmek, pilav ve makarna gibi tahıl grupları başta karbonhidrat olmak üzere; B1, B6, B2 vitaminleri, önemli asitler, doğal lifler ve yağ asitleri, magnezyum, çinko, potasyum gibi mineralleri içerir. Bu nedenle etle birlikte tüketilmesi çok önemlidir. Protein, kalsiyum, fosfor, B2 ve B12 vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olan süt ve ürünlerinin menüde yer alması önem taşır. Yoğurt, cacık veya ayran iyi bir seçim olacaktır" diye konuştu.
SAĞLIKLI BAYRAM ÖNERİLERİ
Berna Ertuğ'un sağlıklı bayram önerileri ise şöyle:
"Sabah güne kahvaltı ile başlayın. Günde 2-2.5 lt su tüketin. Çay ve kahve tüketimini sınırlayın. Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde; sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih edin. Etlerin çok yağlı kısımlarını yemeyin, hayvanın iç yağlarını yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanmayın. C ve E vitamini içermeyen etin yanında, bu vitaminlerin bulunduğu sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularını tüketin. Hamurlu tatlı ve çikolata yerine, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin. Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin."
FOTOĞRAFLI