Nobel Ödüllü fizikçi Albert Einstein'ın 1939 yılında dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e gönderdiği ve tarihin akışını değiştiren o mektup 85 yıl sonra yeniden gündemde. Uzmanlar aradan geçen bunca zamana karşın mektubun güncelliğini kaybetmediğini belirtti. Peki daktiloyla yazılmış o sayfalarda ne yazıyordu?
#Manhattan ProjesiYeni nesil kültür girişimi THINK House’un kurucusu Fırat Devecioğlu ile THINK House’u ve 16 Haziran’da sahnelenecek sezonun son oyunu 'Lazarus' hakkında konuştuk: "Kendimizi yeni nesil kültür girişimi olarak tanımlamamızın nedeni, sunduğumuz etkinlik deneyimi. İnsanların, bilgisayarını açıp çalışabildiği, ofis alt yapımızı kullanabildiği bir sanat alanıyız. Tiyatro oyunları sonrası söyleşilerimiz, kültürel eğitim programlarımız sayesinde zamanla bir yaşam kulübüne dönüştük. Kültür girişimciliğine yönelik, sürdürülebilir bir iş modelini ortaya koyması bakımından THINK’in varlığının önemli olduğunu düşünüyorum."
#THINK HouseAnalitik Felsefe, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Analitik Felsefenin ne olduğunu öğrenebilir ve temsilcileri ile ilgili de bilgi sahibi olabilirsiniz. Analitik Felsefe nedir? Temsilcileri kimlerdir? Analitik felsefe özellikleri ve örnekleri detaylarıyla derledik.
#Analitik FelsefeCümle içerisindeki fiil ya da fiillerin, nerede ve hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren kelimelere edat denir. İngilizce karşılığı ''prepositions'' olan edatlardan bazıları eylemin kiminle ve ne için yapıldığını da bildirir. Örneğin:
Bir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Elizabeth von Arnim’in okuyucusunu bir anda İtalyan Rivierası güneşi altında hissettiren ‘Büyülü Nisan’ı, Birinci Dünya Savaşı sonrası toplumsal yapısındaki rollerinden memnun olmayan dört kadınla tanıştırıyor bizi. Roman, dört arkadaşın bir aylık tatilleri sonunda yeni Avrupa’da bağımsızlıklarını kazanmalarının ve aşklarının büyülü hikâyesi...
#Elizabeth Von ArnimÜlkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriEğitim felsefesi, verilen eğitimlerim hem bireye hem de topluma faydalı olmasını amaçlayan bir disiplindir. Realizm ve Pragmatizm gibi felsefi akımlardan etkilenen bu felsefenin ilkeleri Daimicilik (Perennializm) - İlerlemecilik - Yeniden Kurmacılık ve Esasicilik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Eğitim felsefesinin temsilcileri kimdir, temel kavramları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Eğitim Felsefesi Nedir?Epistemoloji, temel konusu ''bilgi'' olan ve farklı görüşleri kapsayan felsefi bir sistemdir. İlgilendiği konular arasında bilgiye ulaşma yöntemleri ve doğruluk gelir. Bu felsefenin içinde yer alan görüşler, bilgiyi tanımlama ve elde etme yöntemleri bakımından birçok türe ayrılır. Bilginin kaynağını araştırmak ve doğru olup olmadığını sorgulamak da bilgi felsefesinin temel unsurları arasında yer alır. Epistemolojinin temsilcileri kimdir, temel kavramları nelerdir? Sizin için detayları derledik.
#Bilgi FelsefesiAgnostisizm, metafizik ve soyut varlıkların bilinemeyeceği görüşünü savunan felsefi bir akımdır. Bu akıma göre üzerinde deney yapılamayan ve gözlemlenemeyen olguların bilinmesi mümkün değildir. Agnostisizmin özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Merak edenler için detayları derledik.
#Agnostisizm Nedir?Pozitivizm, metafizik bir temele dayanan inançların yerine olguları ve mantığı koyan bir düşünce sistemidir. Olguculuk olarak da nitelendirilen Pozitivizmde rasyonalizm, bilim ve akılcılık ön plandadır. Pozitivizm (olguculuk) hangi dönemde ortaya çıkmıştır, kurucusu kimdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Pozitivist Ne Demek?Felsefe, Yunanca sevgi (philia) ve hikmet (sophia) sözcüklerinden türemiş bir kelimedir. ''Hikmet sevgisi'' ve ''bilgi arayışı'' anlamına gelir. Felsefenin tarihi Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır. Tarihte bilinen en eski filozoflar Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Felsefe akımları ve terimleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Felsefe Nedir?Fotoğrafın ustası Ara Güler 1. ölüm yıl dönümünde anılıyor. Bertrand Russell,Nazım Himet, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Salvador Dali ve Picasso gibi önemli isimleri fotoğraflayarak dünya çapında adını duyuran Ara Güler, 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. İşte, Ara Güler’in hayatına dair bilgiler…
#Ara Güler 1. Ölüm Yıl DönümGeçen hafta Hürriyet Cumartesi’deki yazımda bu ikisinin çok farklı olabildiğini belirtmiştim. Ama bu durum, doğruların doğru olduğu gerçeğini değiştirmiyor elbette. Ülkemizde çok yaygın olan ve mutfağımıza ciddi zarar veren meseleyi farazi örneklerle anlatıyorum...
#YemeAlman teorik fizikçi Albert Einstein ölüm yıl dönümünde anılıyor. Albert Einstein hayatı boyunca 300'den fazla bilimsel makale yayınlamıştır, ayrıca 150'den fazla bilim dışı çalışmaları da olmuştur. İşte, Albert Einstein’ın hayatına ilişkin bilgiler…
#Albert Einstein Ölüm Yıl Dönümü