Geride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan MungunIan McEwan’ın Âdemler ve Havvalar adı verilen yapay zekâ robotlarla insanlara ortak bir dünya kurduğu ‘Benim Gibi Makineler’, etkileyici bir roman. Hem günümüzün en çok tartışılan konularından birini ele alıyor hem de toplumsal gözlemler yapıp yeni felsefi yaklaşımları tartışmaya açıyor.
#Ian Mc EwanTakvimler 29 Ekim 1969 tarihini gösterirken aralarında 560 kilometre mesafe bulunan iki bilim insanı bilgisayarları birbirine bağlayıp yazışmaya başladı. Ancak daha iki harf girilmişti ki sistem çöktü. Aslında dünyayı her anlamda değiştirecek bir an yaşanıyordu ancak bilim insanları bunun farkında değildi. O geceyi 55 yıl sonra yaşayanlar anlattı.
#ARPANETOsmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1960'lı yıllarda Amerikalı bir şirket tarafından yapılan petrol araması neticesinde kapatılan petrol kuyularında , Türk şirketi tarafından yeniden arama çalışması başlatıldı. Çalışmalar üzerine köylüleri petrol heyecanı sardı.
#PetrolOsmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1960'lı yıllarda Amerikalı bir şirket tarafından yapılan petrol araması neticesinde kapatılan petrol kuyularında , Türk şirketi tarafından yeniden arama çalışması başlatıldı. Çalışmalar üzerine köylüleri petrol heyecanı sardı.
#PetrolHenüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak ÖlümTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZKocaeli’nin Çayırova ilçesinde esnaf İsmail Kuş (43), evinin bir odasına eski yapıların olduğu minyatür mahalle kurdu. Kuş, “Dükkanıma bir gün arkadaşım gelmişti. Aslında bütün hikayem bir çöp şişle başladı. Arkadaşım ‘Çöp şiş istiyorum’ dedi. Ne yapacağını sordum. ‘Bir köy evi yaptım; ona tırmık yapacağım’ dedi. ‘Ben de böyle bir köy evi yapabilir miyim’ diye o gün işe başladım. İşte bütün hikayem o zaman başladı” diye konuştu. Kuş, “Bunları yapan Türkiye'de çok az bulunuyor. Benim bir amacım var. Hem bu kişilerin yaptıklarını alarak hem de kendi yaptıklarımla ileride bunun bir müzesini oluşturma amacım var" dedi.
#MinyatürKocaeli’nin Çayırova ilçesinde esnaf İsmail Kuş (43), evinin bir odasına eski yapıların olduğu minyatür mahalle kurdu. Kuş, “Dükkanıma bir gün arkadaşım gelmişti. Aslında bütün hikayem bir çöp şişle başladı. Arkadaşım ‘Çöp şiş istiyorum’ dedi. Ne yapacağını sordum. ‘Bir köy evi yaptım; ona tırmık yapacağım’ dedi. ‘Ben de böyle bir köy evi yapabilir miyim’ diye o gün işe başladım. İşte bütün hikayem o zaman başladı” diye konuştu. Kuş, “Bunları yapan Türkiye'de çok az bulunuyor. Benim bir amacım var. Hem bu kişilerin yaptıklarını alarak hem de kendi yaptıklarımla ileride bunun bir müzesini oluşturma amacım var" dedi.
#KocaeliBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveDışarıda içtiğimiz kahvelerin cep yaktığı günlerdeyiz. Evde daha az maliyetli ve ‘gurme’ kahveler hazırlamaksao kadar zor değil. Su yerine süt kullanarak Türk işi latte yapabilir, V60 Dripper’la kadife gibi bir filtre kahve demleyebilir, moka pot’la espresso ve filtre kahve arası bir içecek elde edebiliriz. Başka önerilerim de var...
#Cenk R. GİRGİNOLTÜRK tekstilini uzun yıllardır Amerika’da başarıyla temsil eden İzmirli işkadını Yıldız Şişmanoğulları’nı ziyaret etmek üzere New York’a gittiğimde, ofisinin olduğu binaya girince büyülendim. Manhattan’ın en özel yerinde konumlanmasının yanısıra, tamamen tekstil üzerine bir showroom olarak tasarlanan binanın sahibinin Türk olduğunu öğrenince daha da ilgimi çekti. Tarkan Bastıyalı 5. Cadde’de bulunan ‘Tekstil Showroum’u konseptli binasıyla, çoğunluğu Denizli’den olan Türk tekstil firmalarına destek vermekle kalmıyor, ayrıca birçok alandaki inovatif buluşlarıyla geleceği insanlığa faydalı olacak biçimde şekillendirmek üzerine çalışıyor. Alanında birçok ödül almış olan Tarkan Bastıyalı ve ailesini yakından tanıyalım.
#1Melis’in ikizlerde ergenliğin ayak sesleri duyulmaya başladı. Benzer çatışmalar Gizem’in evinde, 4 yaşına gelen Lorin’in birey oluşunu anlamaya başlamasıyla yaşanıyor. Her iki durum için de ebeveynlerin çocuklarıyla kuracağı iletişim çok önemli. ‘Sevmek Yetmez’ adlı kitap, yaşanmış diyalog örnekleri üzerinden ebeveynlere ‘çatışmaları azaltmanın’ yolunu gösteriyor.
#Çocuklarla İletişimTürkiye iplik üretiminin kalbi olan Kahramanmaraş’ta makineler sustu. Kentteki makine hatlarının yüzde 35’i kullanılamaz halde. Bölgeye uzun yıllardır anahtar teslim fabrika kuran Teco Başkanı Fatih Zülkadiroğlu’nun telefonlarını “Abi benim makineyi nasıl satarız” talebi kilitledi. Zülkadiroğlu, “Bina sağlam bile olsa makine hattı yılan gibi kıvrılmış. Makinelerin yüzde 20’si hurdaya ayrılır. Gerisi Hindistan, Pakistan, İran’a satılır” dedi.
#KahramanmaraşYönetim Kurulu Başkanı Ertan Aslan, “2020’de Ege Bölgesi zeytin ihracatında 6’ncı, 2021’de 3’üncü olduk. 2022’de bir önceki yıla göre ihracatımızı yüzde 114 oranında (dolar üzerinden) artırdık. Ayrıca, 4 yıllık bu süreçte 2 bin ton olan zeytin işleme kapasitemizi 10 bin tonun üzerine çıkarmayı başardık. Şu anda 32 ülkeye zeytin satıyoruz. Bu artış rakamıyla 2022’de de Ege Bölgesi’nde birinci olmayı ümit ediyoruz” diyor.
#1Sizce şehirler daha çok erkeklere göre mi kadınlara göre mi tasarlanıyor? Peki kamusal alanlar daha çok kimin ihtiyaçlarını karşılıyor? Ofislerin ısısı kime göre ayarlanıyor? Tıp alanında, ilaçların yan etkisi araştırılırken daha çok kimler temel alınıyor? Günlük hayatta kullandığımız objeler, arabalar, teknolojik ürünler erkekler mi kadınlar mı düşünülerek üretiliyor? Gazeteci, yazar Rebekka Endler’in yeni çıkan kitabı ‘Eşyaların Patriyarkası’ bu soruların yanıtlarını çok çarpıcı şekilde ortaya koyuyor.
#Rebekka EndlerGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiTosyalı Holding ve Contemporary İstanbul Vakfı, sanatta ileri dönüşümü desteklemek amacıyla ‘Artist in Residence’ (Misafir Sanatçı Programı) projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında seçilen beş sanatçı tarafından hurda ve atık malzemeler kullanılarak üretilen eserler 17-22 Eylül tarihleri arasında Contemporary İstanbul’da izleyiciyle buluşacak.
#Tosyalı HoldingGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerÜlkelerindeki savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Ankara’da yaşamlarını sürdüren Luceyn, Ragab, Abdulgafur ve Zeyd, ABB Çocuk Meclisi’nde akranlarının sorunlarını çözmek için çalışıyor. Savaş mağduru dört çocuğun ortak dileği ise “Savaşsız bir dünya.”
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAntalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, 3 yıl sonra bir fabrika gibi üretim yapma hedefiyle eğitim hayatına başlayan ‘OSB Teknik Koleji’ni Hürriyet’e tanıttı. Son teknoloji cihazlarla eğitim hayatına başlayan ‘Antalya OSB Teknik Koleji’nin sadece okul değil bir fabrika gibi tasarlandığını söyleyen Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, “3 yılın sonunda burada bisiklet üretip dünyaya satacağız” dedi.
#Antalya OSB Teknik Koleji