Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfApandisit patlaması nedir, ne demek soruları Okan Buruk'un hastalığı ile gündeme geldi. UEFA Avrupa Ligi'nin 3. haftasında İsveç ekibi Elfsborg'u 4-3 mağlup eden ve Trendyol Süper Lig'in 10. haftasında Beşiktaş'ı ağırlayacak olan Galatasaray'da teknik direktör Okan Buruk için sıcak bir gelişme yaşandı. Galatasaray'ın teknik direktörü Okan Buruk, hastaneye kaldırıldı. Son dakika Okan Buruk haberleri taraftarlar tarafından merak ediliyor. Peki, Okan Buruk'a ne oldu, hastalığı ne? Apandisit patlaması nedir, belirtileri neler? İşte Okan Buruk sağlık durumu hakkında bilgiler...
#Okan BurukTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau GriggSurvivor Hasan'ın hastalığı pankreas kanseri belirtileri ve tedavisi, acı haberin ardından gündemde yer aldı. Hayatını kaybeden dansçı, oyuncu ve Survivor eski yarışmacısı Hasan Yalnızoğlu, pankreas kanseri tedavisi görüyordu. Sık görülen kanser tiplerinden olan pankreas kanseri, sinsi ve hırçın tabiatı nedeniyle ölümlerin önemli bir nedenini oluşturuyor. Sigara içme, genetik hastalıklar, uzun süreli Tip2 diyabet tanısı bulunması, hastalığın risk faktörünü oluştururken, pankreas kanserleri organın her bölgesinden gelişmekle birlikte en sık baş bölgesinden gelişmektedir. Peki, pankreas kanseri nedir, belirtileri nelerdir? pankreas kanseri neden olur? İşte, hastalığın tedavi yöntemleri, semptomları ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Pankreas Kanseri BelirtileriGiresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriBluetongue disease yani mavi dil hastalığı belirtileri, Adana'dan gelen haberle yeniden gündemde yer aldı. Culicoides cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlar ile bazı yabani gevişgetirenlerde görülen mavi dil Türkiye'de de son yıllarda görülmeye başlandı. Ateş, dolaşım bozuklukları, oral ve nasal mukozalarda hiperemi gibi semptomlarla kendisini gösteren mavi dil hastalığı belirtileri 7 gün sonra görülmeye başlıyor. Peki, Mavi dil virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Mavi dil insana bulaşır mı, tedavisi var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Mavi Dil Virüsü NedirMarburg virüsü belirtileri ve ilk semptomları endişe ile takip ediliyor. Ruanda'da Marburg virüsü salgınına karşı aşılama kampanyası başladı. Marburg virüsü belirtileri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de endişe ile takip ediliyor. DSÖ yaptığı açıklamada, virüsün yüzde 88 ölüm oranı olduğunu belirtti. Ruanda'da Marburg virüsü nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti. Hükûmet, 36 doğrulanmış virüs vakası olduğunu ve 25 kişinin de izolasyon altında olduğunu belirtti. Açıklama sonrası Marburg virüsü ölüm oranı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Marburg virüsü nasıl bulaşır? Marburg virüsü Türkiye'de var mı 2024? İşte, Marburg virüsü belirtileri ve tedavisi
#Marburg VirüsüSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarKene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneSpor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Yüksel, plantar fasiit hastalığının her yıl milyonlarca insanı etkileyen, yaygın ve ağrılı bir ayak rahatsızlığı olduğunu belirterek, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve günlük aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebildiğini söyledi. Doç. Dr. Oğuz Yüksel, hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Son günlerde adından sıkça söz ettiren virüs türlerinden birisi olan Doğu At Ensefaliti Virüsü, bulaş riski dolayısıyla merak edilen virüs türleri arasında yer alıyor. Ölümcül risk barındırması nedeniyle pek çok vatandaş tarafından tüm riskleri ile araştırılan Doğu At Ensefaliti Virüsü, araştırılmaya başlandı. Peki, Doğu At Ensefaliti Virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve virüsten nasıl korunulur?
#Doğu At Ensefaliti VirüsüSağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye'de 6 kişide Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi. Yapılan açıklama sonrasında gözler Batı Nil Virüsü ile ilgili detaylara çevrildi. En çok merak edilen ayrıntılar arasında ise "Batı Nil Virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?" sorusunun cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte Batı Nil Virüsü ile ilgili merak edilip araştırılıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar...
#Batı Nil VirüsüMaymun çiçeği virüsü ilk belirtileri, dünyada olduğu gibi ülkemizde de takip ediliyor. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) M çiçeği virüsünün yayılmasını "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak tanımasının ardından yeni bir salgın endişesini gündeme getirdi. Sağlık Bakanı Memişoğlu M çiçeği virüsünün Türkiye'de görülmediğini bildirirken gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha hafif seyirli bir tabloya neden olan maymun çiçeği (MPox) ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin büyümesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrıları) ve yoğun halsizlik ile kendisini gösteriyor. Peki, Maymun çiçeği hastalığı nedir, nasıl anlaşılır? Maymun çiçeği belirtileri nelerdir? İşte, maymun çiçeği hastalığı tedavisi ve belirtileri ile ilgili ayrıntılar.
#Maymun Çiçeği BelirtileriMaymun çiçeği virüsü belirtileri ve nasıl bulaştığı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de takip ediliyor. Maymun çiçeği olarak da tanımlanan maymun çiçeği virüsü Afrika'da ortaya çıkmasıyla birlikte son günlerde ülkemizin gündeminde de yer alıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika CDC) Genel Müdürü Jean Kaseya yaptığı açıklamada, Afrika'da bildirilen vakaların 2022-2023 arasında %79, 2023-24 arasında ise %160 arttığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" oluşturduğu açıklanan maymun çiçeği (mpox) hastalığıyla ilgili olarak Türkiye'de toplumsal hassasiyet artıyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı, öldürür mü? Maymun çiçeği belirtileri neler, nasıl bulaşıyor? İşte maymun çiçeği belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği belirtileri ve tedavisi, gündemde yer alan haberlerle takip ediliyor. Maymun çiçeği salgını (Mpox Virüsü) Afrika'da yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü salgınla ilgili "Acil durum" ilan etti. Yaşanan gelişmeler sonrası "Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü?" sorusunun cevabı merak edilirken Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'ndan son dakika açıklama geldi. Öte yandan "Maymun çiçeği belirtileri nelerdir, tedavisi ve aşısı var mı?" sorusunun cevabı da en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak edilen ayrıntıları ve Bakan Memişoğlu'nun açıklamasını haberimizde derledik. İşte detaylar...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği hastalığı belirtileri, Afrika'da yayılmasının ardından dünya kamuoyunun gündemine geldi. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda risk oluşturan maymun çiçeği Afrika'da kırmızı alarma neden oldu. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, maymun çiçeğinin yüzde 160 oranında arttığını ve tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı. Maymun çiçeği hastalığı genelde 2-4 haftada kendiliğinden geçiyor, yakın ve uzun süreli temasla bulaştığı için Kovid-19 benzeri bir salgına yol açması beklenmiyor. Şimdiye kadar Afrika dışında görülen vakaların tamamının Afrika'dan gelen insanlar veya getirtilen kemirgenlerden kaynaklandığı biliniyordu. Ancak Afrika dışında tespit edilen vaka sayısı son bir hafta içinde, bugüne kadar Afrika dışında görülen toplam vaka sayısını aşacak kadar arttığı için Dünya Sağlık Örgütü ve bilim dünyasının dikkatini çekti. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir, maymun çiçeği hastalığı tedavisi var mı? İşte maymun çiçeği belirtileri
#Maymun ÇiçeğiYol hipnozu, uzun süre monoton bir yolda araç kullanırken sürücülerin zihinsel bir uyuşukluk ya da trans benzeri bir duruma girmesidir. Bu durum, sürücünün yolda olmasına rağmen çevresindeki detayları fark etmemesi, dikkatinin dağılması ve otomatik bir şekilde araç kullanması ile karakterizedir. Yol hipnozu genellikle uzun, düz, monoton yollar veya otobanlarda ortaya çıkar, çünkü bu tür yollar sürücünün dikkatini sürekli olarak aktif tutmak için yeterince uyarıcı değildir. Bu durum, ciddi trafik kazalarına yol açabileceği için oldukça tehlikelidir.
#Tol HipnozuDang humması, sivrisineklerle bulaşan ciddi bir hastalık olarak biliniyor. 2024 yılı ise dang humması açısından en kötü yıl olarak kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü, 176 ülkede 11 milyon şüpheli vaka bildirildiğini açıkladı. Tehlike komşumuz İran’a da sıçradı; 14 Haziran'dan itibaren vaka sayısı 12'ye yükseldi. Bu durum Türkiye'de de endişe yarattı. Peki, dang hummasını hangi sinek türleri taşıyor? Ülkemizde görülme olasılığı nedir ve belirtileri nelerdir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkNaegleria fowleri yani halk arasında bilinen adıyla beyin yiyen amip İsrail'de paniğe yol açtı. Ülkede bir kişinin beyin yiyen amip nedeniyle ölmesi ve bir çocuğun da benzer şüpheyle hastaneye kaldırılmasının ardından beyin yiyen amip belirtileri gündeme geldi. Uzmanlar, bu amip türünün bulaştığı kişilerin hayatta kalma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtiyor. Beyne burun yoluyla geçen "Naegleria fowleri" adlı amip burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları gibi semptomlarla görülüyor. Peki, beyin yiyen amip nedir, belirtileri nelerdir? Beyin yiyen amip nasıl anlaşılır, Türkiye'de var mı? İşte, beyin yiyen amip tedavisi ve belirtileri hakkında bilgiler.
#Beyin Yiyen Amip Nedir