Ankiloglossi şeklinde de bilinen dil bağı, bazı bebeklerde doğumdan itibaren mevcut olan bir dil yapısı ile ilgili problemidir. Dilin işlevini yerine getirebilmesi için ağız içinde rahat bir şekilde hareket edebilmesi gerekir. Ama dil bağı, buna engel olur. Dil bağı bulunan kişilerde dilde hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Dil bağı nedir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.
#SağlıkBazı bebeklerde doğumdan itibaren Ankiloglossi olarak ifade a-edilen dil bağı oluşmaktadır. Bir dil yapısı problemi olan dil bağı bebeklerde dilde hareket kısıtlılığı oluşturmaktadır. Bu anlamda ebeveynler dil bağı rahatsızlığının nasıl geçtiği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki bebeklerde dil bağı nasıl anlaşılır ve kendiliğinden geçer mi? Bebeklerde dil bağı tedavisi ve ameliyatı hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimAraştırmalar, tüm sağlıklı bebeklerin dil gelişimi için doğuştan donanımlı olduğunu gösteriyor. Hatta bebeklerin doğumdan birkaç gün sonra tüm sesler arasından insan sesini, özellikle annelerinin sesini ayırt edebildiği belirtiliyor. Genetik, fizyoloji, algısal, bilişsel ve nörolojik gelişim, anne-bebek etkileşimi, sosyal çevre, aile yapısı ve iki dillilik, sosyokültürel ve sosyoekonomik etkenler çocuklarda dil gelişimini etkiliyor.
#ÇocukBayar (Moğolistan) Mari (Japonya), Hattie (Amerika) ve Ponijao (Namibya). Dünyanın dört farklı ülkesinde doğan dört bebek... Biri yoga yaparak büyüyor, diğeri köpeğin ağzına elini sokarak; biri ineklerin arasında emekliyor, diğerinin sallanan pışpış makinesi var. Ama ne önemi var? Hepsinin dili aynı
İkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizlerDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningSokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Filistin İçin Tek Yürek" temalı Lider Eşleri Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında "Filistin'deki haksız işgal sona ermelidir. Hiçbir ideoloji masumların canından değerli değildir" dedi. Emine Erdoğan, zirvenin ardından gerçekleşen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Filistinlilerin ve İsraillilerin çocuklarını huzur ve güven içinde yetiştirebilecekleri iki devletli bir çözüm diliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÇocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Bebeklerde KonuşmaYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebek18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#Seyahatİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtTürkçe Alfabe ve harfler dilimizin temelini oluşturmaktadır. Dünya üzerinde en çok konuşulan beş dil arasında bulunan Türkçe birçok yabancı tarafından öğrenilmek istenmektedir. Özellikle alfabenin yazılışını öğrenmek pek çok yabancı için iletişimde son derece önemli olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişinin aklına Alfabe öğreniyorum - Alfabe nedir ve Türk alfabesi kaç harf? Türkçe Alfabe harfleri sırası ve tablosu nedir? İşte, alfabe ve harfler için detayları derledik.
#AlfabeDünyaya gelen her bebek farklı özelliklerdeki saçlar ile doğmaktadır. Bu sebeple bebeklerin saç kesim zamanı farklılık göstermektedir. Bebeklerde saç kesimi mutlaka profesyonel bir kişi tarafından nazik bir şekilde yapılmalıdır. Peki, bebeklerde saç kesimi nasıl olmalı ve ne zaman yapılmalı? Bebeklerde saç kesimi nasıl yapılır? İşte bebeklerde saç kesimi ile ilgili detaylar.
Bebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#BebekDilbilimci - Eğitmen Gonca Yoldaş çift dilli çocuk yetiştirmenin tahmin edildiği gibi çok zor olmadığını, doğru metodun uygulanması ve bir plan dahilinde hareket edilmesiyle çocuklarda ikinci dil ediniminin hızlı ve kalıcı olacağını ifade etti. #CocugumaIngilizceOgretiyorum Instagram hesabından çocuk İngilizcesi ve çift dilli çocuk yetiştirmek hakkında paylaşımlar yapan Gonca Yoldaş, ikinci bir dilin çocuklara verilebilecek en güzel hediye olduğunu söyledi.
#1