Bebeklerin dili çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerin dili çözüldü
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 10:41

Bebeklerin neden ilk kez 'anne-baba' gibi kelimeleri telaffuz ettikleri artık biliniyor. İnsan beyni doğuştan tekrar eden paternleri fark etmeye programlı olabilir.

Haberin Devamı

British Columbia Üniversitesi'nden post-doktora araştırmacısı Judit Gervain ve İtalya ve Şili'den bir araştırma ekibi en gelişmiş optik beyin görüntüleme tekniklerini kullanarak, uydurma kelime kayıtları dinletilen, 22 yenidoğanın (2-3 günlük) beyin aktivitelerini belgelendirdiler.
Araştırmacılar tekrarlayan hecelerle sonlanan kelimeleri (mubaba" ve "penana" gibi) tekrar içermeyen kelimelerle ("mubage" ve "penaku.")  karıştırdılar. Hece tekrarıyla biten kelimeler yeni doğanların temporal ve sol frontal beyin bölgelerinde artmış beyin etkinliğine yol açarken, hece tekrarları bitişik olmayan kelimeler ("bamuba" veya "napena") farklı bir yanıta yol açmadı.

Gervain'in bu konudaki görüşleri şöyle; "Dünyanın pek çok dilinde, çocuk terminolojisinin tekrarlayan heceler içermesi tesadüf olmasa gerek. İngilizce'de baby (bebek), mammy (anne), İtalyanca'da papa (baba) ve Macarca'da tata (dede) bunlardan sadece birkaçı."
Daha büyük çocuk ve eriÅŸkinlerin gramer yapılarını nasıl edindikleri önceki araÅŸtırmalara konu edilmiÅŸti. Bu çalışmada ise ilk kez bebeklerin dildeki yapısal paternleri doÄŸuÅŸtan çözebilme yetileri araÅŸtırıldı.Â

"Sağ elini kullanan çoğu erişkinin dil merkezi beynin sol tarafında yer alıyor. Bu bilgi yeni doğan bebeklerde saptadığımız bulgularla tutarlı ve bizim ana dilimizi sistematik ve etkin bir şekilde öğrenmemize izin veren yetilerle dünyaya geldiğimiz görüşünü destekliyor."
"Erişkinlerde dilsel işlemlerin sorumlu beyin bölgeleri tarafından öğrenilmesi bütünüyle gelişim fazında gerçekleşmiyor, doğumla birlikte kısmen bu yetiye sahip olduklarını söyleyebiliriz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!