Heyecanla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı ancak yenidoğan sarılığı sizin de mi kapınızı çaldı? Endişe etmeyin ama hemen sağlık kuruluşuna başvurun zira bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesi çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su vermek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#YenidoğanBebeklerde kalça çıkığı tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. O yüzden bebeklerin 4 ila 6 haftalıkken yaptırılan muayene ve ultrasonla erken teşhisi sağlayabilmektedir. Erken teşhiste bandaj uygulaması kalçanın düzelmesi için yeterli olabilmektedir. Ancak yeterli olmayan durumlarda çeşitli cihaz uygulamaları veya alçılamalar uygulanabilmektedir. Gerekli durumlarda cerrahi uygulamalar yapılabilmekte ve kişinin sağlıklı şekilde hayatına devam etmesi sağlanmaktadır.
#HtvsaglikkulubuTürkiye’de her 100 doğumdan 1’inde doğumsal kalça çıkığı sorununun olduğunu dikkat çeken uzmanlar, bebeklerde ilk 1 ayın teşhis için çok önemli olduğunu, mutlaka doğumdan sonra 1’nci ay sonunda kalça ultrasonu çektirmelerini öneriyor.
#Bebeklerde Kalça ÇıkığıOndokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, bebeklerde kalça çıkığının ne kadar erken fark edilirse tedavi edilmesinin de o kadar kolay olduğuna işaret ederek, “Geç teşhislerde ise sorun ancak ameliyatla düzelebilir” dedi.
Kalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Prof. Dr. Ahmet DoğanKalça çıkığı, bebeklerde sık görülen ve tedavi edilmediğinde uzun vadede ciddi problemlere neden olabilen bir rahatsızlıktır. Kalça çıkığı ile ilgili tüm merak edilenleri, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Doğan anlattı.
#Kalça ÇıkığıEski bir gelenek olan kundaklama, anne bebek ürünleri pazarına sunulan kundak bezleri ve örtüleri nedeniyle yeniden popülarite kazandı. Bu konu gündemdeyken “Bebeği kundak yapmalı mı, yapmamalı mı?” sorusu yeni annelerin kafasını karıştırır hale geldi. Pe
#KundaklamaOp. Dr. Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#BursaOp.Dr.Esin Kayaoğlu Üstünova, en zor mesleklerin başında gelen hekimlikte yine zor kabul edildiği için kadınların nadir seçtiği ortopedi bölümünde uzmanlaşarak Türkiye’nin sayılı ortopedistlerinden biri oldu. Hayatın harekette olduğunu ve hastanın dinlenildiğini hissettiği anda iyileşmeye başladığını anlatan Op. Dr. Kayaoğlu Üstünova, hasta ve hekim için yeterli zaman ve mekan koşullarının tartışılmaz bir hak olduğunu savunuyor.
#Bursa- KSÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Üzel: - "Türkiye'de yeni doğan her 200 bebekten 3'ünde gelişimsel kalça çıkığı veya çıkığa meyil görülmektedir" - "Özellikle riskli bebekler ilk 45 gün içinde mutlaka ultrasonografiyle muayene edilmelidir"