Çocuklarda kalça çıkıklığı ihmale gelmez

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda kalça çıkıklığı ihmale gelmez
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2019 10:11

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mithat Öner, çocuklarda kalça çıkıklığının önemine değinerek, "Gelişimsel kalça çıkığı tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlığa neden oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mithat Öner, çocuklarda kalça çıkıklığına değindi. Kalça çıkıklığında erken teşhisin tedaviyi kolaylaştırdığını belirten Öner, "Şekli, bir topa benzeyen kalça eklemi, bağlar vasıtasıyla bir yuva içindedir. Top, uyluk kemiğinin üst kısmını, yuva da kalça kemiğini temsil etmektedir. Kalçayı yerinde tutan bağların gevşek olması ve uyluk kemiğinin yuvanın içine oturmaması bazı bebeklerde kalça çıkığına neden olmaktadır. Bu durum erken dönemde önlenmezse kalça eklemi kısmen veya tamamen çıkık kalır. Bunun için kalça çıkmadan ya da kötü bir pozisyonda kalarak sıkışmadan sorunun erken teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırır. Bebeklik döneminde kalçanın hareket etmesi için serbest bırakılmalı ve bacaklar tamamen düzleştirilip sabitlenmemelidir. Sağlıklı bir bebek doğduğunda, yetişkinlerin aksine kalçaları ayrı ve birbirine doğru bükülmüş olarak durmaktadır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kalça çıkığına yol açan risklere dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Öner, "Anadolu’da eski bir gelenek olan bebekleri kundaklamak son derece yanlış bir uygulamadır. Kalça çıkığının önemli bir nedenidir. Bebeklerin hareketi kısıtlayan dar kıyafetler giydirmek bazen kalçada çıkağa neden olmaktadır. Bebekleri iki bacağından tutarak kaldırmak kesinlikle yanlıştır. Bacaklar birbirine baskıyla yaklaşacağından kalça çıkığına yol açmaktadır. İskelet sistemi henüz oluşmamış 8 aylıktan küçük bebekleri yürütece koymak bacaklarda eğriliğe neden olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Risk grubundaki bebeklere değinen Öner, "Her yıl yeni doğan bin bebekten 5-10 tanesinde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan kalça çıkığı için tedavi gerekmektedir. Özellikle bazı bebekler kalça çıkığı açısından risk grubundadır. Bu bebeklerin risk grubunda olduğu tıbbi öyküsüne ve fiziki muayenesine göre belirlenir" diye konuştu.

DHA

BAKMADAN GEÇME!