Paylaş
Önemli olan bu hastalığın en erken dönemde teşhisi ve tedavisidir. Bu konuda son yıllardaki uygulamalar ve yeni gelişmeler ile ilgili Ortopedi Uzmanı Op.Dr.Cenk Altun’la kısa bir sohbet yaptık. Altun’un değerlendirmeleri şöyle:
EKLEMİN YERİNDE ÇIKMASI DURUMU
“Doğuştan Kalça Çıkığı (DKÇ), anne karnındagelişen bebeğin femur kemiği başının doğum sırasında ve sonrasındaki sebeplere bağlı olarak daha sık olmak üzere pelvisteki eklem yerinden çıkması durumudur. Bu hastalık daha çok kız çocuklarında görülür. Ailesinde kalça çıkığı olanlarda, eşlik eden nöromusküler hastalığı olanlarda, makat gelişiyle doğan bebeklerde, kilolu doğumlarda ve ailenin ilk bebeklerinde daha sık görülür.
KUNDAK UYGULAMASINA DİKKAT
Kültürel sebepler ile yenidoğan bebeklere sıkça yapılan kundak doğuştan kalça çıkığı için ülkemizde büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle kundak uygulaması konusunda toplumun tüm bireyleri eğitilmelidir. Yeni doğmuş bebeğin kalçasından ses gelmesi, anne karnında pozisyon gereği dizleri bükük olarak durduğu için doğum sonrasında da bir süre aynı pozisyonda durması gerekirken bacaklarını düz tutmaları, kalçada gevşeklik hissedilmesi ile şüphelenilir. Ayrıca kalça hareketlerinde kısıtlılık, her iki bacaktaki deride oluşan çizgilerde asimetri ve bacak uzunluğunun farklı olması erken dönemde saptanır. İlerleyen dönemlerde ise yürümede aksama, geç yürümeye başlama ve ördekvari yürüyüş görülür.
YENİDOĞAN BEBEKLERDE ULTRASONOGRAFİNİN ÖNEMİ
İlk altı ay içerisinde fark edilmesi oldukça zordur ancak doktor muayenesi ile kolayca tanı konulabilir. Erken tanı alanların iyileşme olasılığı tama yakındır. Bu nedenle doğum sonrası erken dönemde bebeklerin muayenesi büyük önem taşır. Günümüzde yeni doğan bebeklere neredeyse rutin yapılmakta olan kalça ultrasonografisi ile tanı konulmakta ve bu sayede erken tedavi şansı yakalanmaktadır. Tanı konulan ilk 6 ayda Erken dönemde teşhis edilen vakalarda tedavi ameliyatsız yapılır. İlk altı ayda Pavlik bandajı, Frejka yastığı gibi yöntemler ile bebeklerin bacakları birbirinden ayrılır ve karnına doğru çekilerek kalçanın yerine oturarak gelişmesi amaçlanır. Eğer tedavide başarı sağlanamaz ise alçı ve askı tedavileri yapılabilir. Alçı tedavisi sonuç vermeyen ve 6 aydan büyük bebeklerde ise cerrahi tedaviye geçilebilir. Yaş ilerledikçe operasyonların büyüklüğü de artar. Bu yüzden doğuştan kalça çıkığı erken tanısı çok önemlidir.”
Paylaş