Bebeklerde burun tıkanıklığı, sık görülen bir durumdur. Burun yolu ile nefes alamayan bebek, ağız yoluyla solunum yapmaya başlar. Bu da pek çok hastalığın kapısını aralanmış olur. Peki, bebeklerde burun tıkanıklığının nedenleri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Erdönmez anlatıyor.
#Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden OlurPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminUyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavisi nasıldır? İşte uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.
#Uyurken Ağızdan Salya Akması Neden OlurGözyaşı kanal tıkanıklığı hem yeni doğan bebeklerde, hem de yetişkin ve yaşlılarda izlenebilir. Bebeklerde 1 yaşa dek uygulanan masajla tıkanıklık çoğu kez kendiliğinden açılır; açılmaması halinde ise “sondalama (probing)” denen işlem yapılır. Yetişkinlerde ise tek tedavi ameliyattır.
#GözyaşıSoğuk kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı gibi sorunların artması ile burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi şikayetlerle sıkça karşılaşılır. Bazen de burun tıkanıklığı tek taraflı olabilir. İnsanın günlük yaşamını olumsuz bir yönde etkileyen buru tıkanıklığı nefes almayı önemli ölçüde zorlaştırır. Aynı zamanda gece sağlıklı bir uyku uyumasını da imkansız bir hale getirir. Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukBirtakım hastalıklar neticesinde viral enfeksiyon bebeklerde görülen yaygın durumlardan biridir. Özellikle bu rahatsızlıklar konusunda belirtileri dikkat etmek ve buna göre önlem almak önemli bir yer taşır. Peki bebeklerde viral enfeksiyon nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Bebekte viral enfeksiyon ne zaman geçer ayrıntıları ile derledik.
#Virel EnfeksiyonBebeklerde birbirinden farklı rahatsızlıklar olabilir. Özellikle de kafa terlemesi çok sık görülür. Bebeklerin kafa terlemesinin nedenleri farklı olabilir. Bebeklerde kafa terlemesi neden olur? Bebeklerde kafa terlemesinin nedenleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#BebekBebeklerde uyku düzeni, gelişim açısından kritik öneme sahip oluyor. Çocukların zihinsel ve bedensel gelişiminde kilit rol oynayan uyku, ebeveynlerin belli bir düzene oturmak için yoğun çaba sarf ettiği konuların başında geliyor. Çözüm arayışında karşılarına çıkan birbirinden farklı yüzlerce yöntem ise kafa karışıklıklarına neden oluyor. Peki, bebeklerde uyku eğitimi nasıl sağlanır? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
#Anne BebekKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane AlerjisiGözler vücutta en hassas ve en önemli organlardan biri olarak kabul ediliyor. Günlük yaşam akışı içerisinde göz sağlığı çoğu zaman ihmal ediliyor ancak bu dikkatsizlik, ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Toplumda yanlış bilinen, eş dost önerisiyle yapılan hatalı uygulamalar ise sonuçları görme kaybına varan tablolara neden oluyor. Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz sağlığında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.
#Göz SağlığıZorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz? Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur? Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
#GripBebeklerin en önemli besin kaynağı süttür. Özellikle de anne sütü bir mucize gibidir ve bebeklerin gelişimi için hayati bir öneme sahiptir. Ancak anne sütü içemeyen bebekler inek sütü ile beslenmek zorunda kalabilir. Bu durumda bazı bebeklerde inek sütüne karşı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerde görülen süt alerjisi ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#AnneSağlıklı yeni doğan bebekler günde 15-18 saat uyurlar bunun 6 saat kadarı gündüz uykusudur. Prematürelerin uyku süreleri miadında bebeklere göre daha kısa ve uyku uyanıklık mekanizmaları daha düzensizdir. Peki bebeklerin gün içinde uyku süreleri nasıldır?
#Yenidoğan Uyku DüzeniYenidoğan bebeğin beslenmesinin temelini oluşturan anne sütü, hem anne hem de bebek açısından mucizevi bir besin. Buna karşın çoğu anne, doğum sonrası sütünün yeterli gelip gelmediği ya da bebeği doğru pozisyonda emziremediği konusunda panik yaşar.
#Doğru Emzirme Teknikleri“Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında geliyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve rahatsızlık veren bir durum olan burun tıkanıklığı hakkında uzmanlar önemli bilgiler veriyor.
#Burun TıkanıklığıÇocuklarda kış boyu geçmeyen öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı konulu en son instagram paylaşımından sonra gelen yorumlardan, bu konunun ne kadar büyük bir kanayan yara olduğunu fark ettim ve bu konuda sizleri aydınlatacak, aklınızdaki soru işretlerini yok edecek ayrıntılı bir yazı yazmaya karar verdim.
#Çocuklarda AlerjiYeni anne babalar dikkat! Tıkalı burunlar bebeğinizin sağlıklı gelişimine engel olabilir. Havaların giderek soğumasıyla birlikte bebeklerde yaygın olarak görülen burun tıkanıklığı bebeğin beslenmesinden uyku ihtiyacına kadar birçok doğal süreci olumsuz yönde etkileyebiliyor.
#BebekBağışıklık sistemi yetişkinlere oranla daha hassas olan çocuklar, bir ısınıp bir soğuyan havalarda kış hastalıklarından olumsuz etkileniyor. Bulaşıcılık riski yüksek olan çoğu kış hastalığı, okulda çocuklar arasında hızla yayılıyor ve fiziksel yıpranmanın ötesinde derslerinin de aksamasına yol açıyor.
#ÇocukBebeklerde alerji, özellikle ilk bir yıl içerisinde sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Vücudun bağışıklık sisteminin, yabancı madde olarak algıladığı uyaranlar olan toz, hayvan tüyü ve kepeği, sigara dumanı, besinler, ot, çimen, polenlere karşı olan aşırı tepkileri alerjiye yol açabilir. Bebeklerde şiddetli ağlama, kaşıntı ve kızarıkla kendini belli eden alerjiler hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'na sorduk.
#Bebeklerde Alerjiye Ne İyi Gelir