Yeni doğan bebekler hakkında anne ve babaların en fazla araştırdığı konulardan birini de bebeklerin konuşmaya başladığı dönem oluşturuyor. Bebekler, genellikle belli ayda gelişim süresini tamamlayarak, ilk olarak sesler çıkarmaya daha sonra da, basit kelimeleri söyleyerek konuşmaya başlar. Peki, bebekler kaçıncı ayda konuşur? Bebekler ne zaman konuşmaya başlar? İşte, bebeklerde konuşma süresi ile ilgili bilgiler.
#Bebekler Ne Zaman Konuşur?Çocuklarının gelişimini merak edenler ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında konuşma süreci yer alıyor. Çocuklarının kendileriyle sözlü iletişim kuracağı günü heyecanla bekleyen anne-babalar, internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, bebekler ne zaman, kaç aylıkken konuşmaya başlar? Uzman Pedagog Zeynep Şimşek, bebeklerin konuşma süreçleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Bebekler Ne Zaman Konuşmaya BaşlarYıllarca eğitim aldıkları halde çocuklar neden yabancı dil öğrenmekte zorlanıyor? Ebeveynlere bu konuda 10 altın tavsiyede bulunan Marmara Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hamiloğlu, “Yabancı dil öğrenmek için en iyi zaman ergenlik öncesi” diyor...
#Yabancı DilYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekNöro gelişimsel sınıflandırılan bir hastalık olan otizmin yaygınlığı artıyor. Günümüzde yeni doğanlarda 68 vakadan birinin otistik olduğu belirtiliyor. Tüm dünyada bu artışın nedenleri araştırılıyor. Otizmde erken müdahale büyük önem taşıyor. Özellikle çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekiyor. Sosyal bir varlık olan insan doğumundan itibaren sosyal etkileşime başlıyor. Anne ile bebek arasında mutlaka duygusal aktarım olmalıdır. Otizmli bebekte bu aktarım yaşanmaz. Özellikle 0-3 yaş arasında teknoloji kullanımının engellenmesi gerekiyor.
#OtizmYıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıBebeklerle iletişim kurarken daha farklı bir tonlama ile konuşuyoruz. Uzmanlar buna 'bebek gibi' konuşmanın yanı sıra 'annece' ya da ebeveynce' diyor. Bu, bebeklerle daha yakın iletişim kurmak için tercih ediliyor. Peki ya birbirleri ile bebek gibi konuşan çiftler... Onlar neden böyle bir iletişim tarzını tercih ediyor olabilir? Bu konuşma tarzı çiftler hakkında nasıl ipuçları veriyor ve en önemlisi ilişkileri nasıl etkiliyor?
#İlişkilerMinik yavrunuz doğduğunda tüm hayatınız değişebilir. Ağlamalar, gece uykusuzluklarıyla tanışırsınız. Yenidoğan bebeğinizin bu hırçınlıklarının biteceğini düşünürsünüz. Ama büyüdükçe başka türlü huysuzluklar baş gösterebilir. Sinir küpü haline gelen bebeğiniz, sizi itiyor, ısırıyor, tırmalıyor, hatta mamasını yemeyip tükürüyor ve eliyle itiyor mu?
#Bebeği Sakinleştirme YollarıAraştırmalar, tüm sağlıklı bebeklerin dil gelişimi için doğuştan donanımlı olduğunu gösteriyor. Hatta bebeklerin doğumdan birkaç gün sonra tüm sesler arasından insan sesini, özellikle annelerinin sesini ayırt edebildiği belirtiliyor. Genetik, fizyoloji, algısal, bilişsel ve nörolojik gelişim, anne-bebek etkileşimi, sosyal çevre, aile yapısı ve iki dillilik, sosyokültürel ve sosyoekonomik etkenler çocuklarda dil gelişimini etkiliyor.
#ÇocukKadınlar, içgüdüleri ve öğretilenler sayesinde annelik duygusuna daha yakın. Ayrıca hamilelik sürecini yaşadıkları için anneliğe adım adım hazırlanma imkanları var. Ancak babalar için bu durum çok kolay değil. Onların babalığa alışma süreçleri daha zor. İşte yeni rolüne alışmakta zorlanan babaların ve baba adaylarının bu süreçte işlerini kolaylaştıracak öneriler...
Geçtiğimiz Pazar günü Çocuk İstismarına Karşı Bilinçlendirme semineri gerçekleştirildi. Uzman Psikolog Pınar Mermer, Avukat Seray Uysal ve Avukat Ebru Arayan’ ın katılımıyla düzenlenen seminerde cinsel eğitim ve cinsel istismar konuları hakkında önemli bilgi paylaşımlarında bulunuldu.
Geçtiğimiz Pazar günü Çocuk İstismarına Karşı Bilinçlendirme semineri gerçekleştirildi. Uzman Psikolog Pınar Mermer, Avukat Seray Uysal ve Avukat Ebru Arayan’ ın katılımıyla düzenlenen seminerde cinsel eğitim ve cinsel istismar konuları hakkında önemli bilgi paylaşımlarında bulunuldu.