Bebeklerin kaç aylıkken oturmaya başlayacağı yeni annelerin en çok merak ettiği konuların başında gelir. Pek çok anne “beli eğrilir” düşüncesiyle bebeğin oturmasını engeller. Peki, bu doğru mu? Bebekler kaç aylıkken oturur, hangi aylarda desteksiz oturmaya başlarlar?
#Bebekler Ne Zaman OtururÇocuklarının gelişimini merak edenler ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında konuşma süreci yer alıyor. Çocuklarının kendileriyle sözlü iletişim kuracağı günü heyecanla bekleyen anne-babalar, internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, bebekler ne zaman, kaç aylıkken konuşmaya başlar? Uzman Pedagog Zeynep Şimşek, bebeklerin konuşma süreçleri hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Bebekler Ne Zaman Konuşmaya BaşlarBebeklerin yürüme aşamaları nelerdir? Bebekler kaç aylıkken yürüteç kullanılmalı? Bebeklerde yürüteç kullanımı zararlı mı? Bebeklerde yürüme aşamalarını ve yürüteç kullanımına dair merak ettiklerimizi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman'a sorduk.
#BebekbebeksagligiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan Fazlası17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ydü. Anne karnında gelişimini tamamlayamadan doğan bebeklere prematüre deniyor. Melis ve Gizem prematüre ebeveynlerini bilgilendirmek adına bu alanda çalışmalar yürüten El Bebek Gül Bebek Derneği ve uzman doktorlarla konuştular: “Onlara bilgi ve sevgiyle dokunmak fark yaratır.”
#17 Kasım Dünya Prematüre GünüABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan ikiz kardeşler Ella ve Eve henüz bir kaç aylıkken peş peşe kanser teşhisi aldı. Anne Maryann ve baba Nathan çocuklarını tedavi ettirmek için ellerinden gelen her şeyi yaptı ancak talihsizlikler ailenin peşinin bir türlü bırakmadı...
#Göz KanseriAnne ve babalar için en önemli durumlardan birisi bebeklerin sağlığıdır. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler yürüteç kullanmanın bebeklere olan etkilerini ve ne zaman kullanılmaya başlandığını sıklıkla araştırmaktadır. Peki, bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır? Sizlere bebeklerde yürüteç kullanımı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#BebeklerdeTuvalet eğitimi hem ebeveynler hem de çocuklar için çok önemli ve zamanında verilmesi gereken bir eğitimdir. Ebeveynler ise, çocuklarına tuvalet eğitimi verirken bazı önemli konulara dikkat etmelidir. Bunların başında ise dikkat, sabır ve çok iyi bir gözlemci olmak gerekir. Bebeklerde tuvalet eğitimi ne zaman ve kaç aylıkken başlar sizler için derledik.
#Tuvalet EğitimiBebeklerine heyecanla kucağına alan anne babalar, onların gelişimini de merakla ve ilgiyle takip ederler. Bu bağlamda bebeklerde görme duyusu ve zamanı da araştırılan konulardan biri. Peki bebekler ne zaman görmeye başlar? İşte ay ay görme gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman Görür'Bebekler ne zaman oturur', ebeveynlerin en merak ettiği konulardan biri. Bebekler ilk zamanlar destekli olarak, daha sonra da desteksiz olarak oturmaya başlar. Peki bebekler ne zaman ve kaç aylıkken oturur? İşte konuyla ilgili bilgiler...
#Bebekler Ne Zaman Oturur“Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ‘Torunumu Beklerken’ programıyla torun sahibi olmaya hazırlanan büyükanne ve büyükbabalara ücretsiz eğitim veriyor.” Bu e-mail’i okuduğumda, bundan yedi ay önce kızımı kucağıma almamla başlayan, muhteşem olduğu kadar yorucu ve stresli süreci düşündüm. Ne kadar zordu minicik bir bebeğe alışmaya çalışırken etrafımdakilerin söylediklerini duymazdan gelmeye çalışmak ve doğru bilinen yanlışları kırıcı olmadan anlatmak. Kimdi bu insanlar? “Bu çocuk ağlıyor, kesin aç”, “Kulağı ağrıyor olabilir, sütünü damlat”, “Kucakta çok tutma, alışmasın”, “Sallamadan gaz çıkmaz” ve “Ben senin gibi kaç tane büyüttüm” gibi laflara gülüp dalga geçtiğim de oldu, sinirimden ağladığım da. Kızımla bağ kurmaya çalışırken annemle olan ilişkimin zarar görmeye başladığını fark etmem en üzüldüğüm anlardandı. İşte tam bu durumlara ilaç gibi gelecek bir program ‘Torunumu Beklerken’. Eğitimi veren uzmanlarla ve katılımcılarla konuştuk.
#Mustafa YaşarBebeklerin beslenmesi, fiziksel gelişimleri için çok önemli. Bebeklerin mama ve ek gıdaya geçiş dönemlerinin ebeveynler için hassas bir süreç olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç, “Bebeklerde ek gıdaya geçişte bebeğin zorlanmaması gerekiyor. İlk olarak kaşıkla püre ve yoğurt gibi gıdalar verilebilir. Daha sonra iyi pişirildikten sonra et ve ciğer de verilebilir ancak bebek beslenmesinde tuzdan uzak durulmalı” dedi.
#Bebek Beslenmesi