Güncelleme Tarihi:
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL’da damak, dudak ve burnu eksik dünyaya gelen 14 aylık Ege Umut'un Ankara'da Hacettepe Tıp Fakültesi'nde tedavisi için Avcılar Kaymakamlığı devreye girdi.
Avcılar’daki Tahtakale Mahallesi’nde oturan tekstil işçisi 41 yaşındaki Turgut Billik, geçen yıl İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde doğan, eşi Öznur ile birlikte ‘Ege Umut’ ismini verdikleri bebeklerinin damak, dudak ve burnunun eksik dünyaya geldiğini söyledi. Bebeklerinin tedavisi için İstanbul’da gitmedikleri hastane kalmadığını, uzmanların kendilerine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Figen Özgür’ü önerdiklerini belirten Turgut Billik, şöyle dedi:
"İstanbul’da gidecek hastane kalmayınca Prof. Dr. Figen Özgür’ün yanına gittik. Tedaviyi üslendi. Ancak maddi durumumuz Ankara’ya gidip gelmeye yetmiyordu. Şimdiye kadar 3-4 ameliyat oldu. 8-10 ameliyatı bulabilir. 40 bin TL’ye yakın borç alarak yaklaşık 80 bin TL harcadık. Tükendiğimiz anda başvurduğumuz Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, Kaymakamlığın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile bize el uzattı. Sağlıklı iki çocuğumdan sonra dünyaya gelen oğlum Ege Umut'un üst damak, üst dudağı yoktu, burnu gelişmemişti. İlk ameliyat dudağı birleştirmek için yapıldı. Sonra burun kaldırıldı düzeltildi, burun delikleri ortaya çıktı. Damak da kademeli olarak birleştirilerek kapatılmaya çalışılıyor. Ağızdan beslenemiyor. Zor bir süreç olduğu için ameliyatlar kademeli yapılıyor. Tedavisi nedeniyle işten ayrıldım fırsat bulunca pazarlarda çalışıyorum. Avcılar Kaymakamlığı tedavi giderlerini üstlendi ancak, maddi açıdan büyük külfet getiren gitme-gelme sorunumuz var. Çocuğumuzdan vazgeçmeyiz. Perişan olduk, yardıma muhtaç hale geldik."
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Figen Özgür, dudak ve damak yarığının ailesel ve çevresel faktörlerden oluşabildiğini söyledi. Bu hastalarda, en büyük sorunun bebeklerin beslenmesinde ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Özgür, şöyle dedi:
"Ege Umut Billik, dudak ve damağının tamamen yarık olması nedeniyle yutkunma güçlüğü de çekiyor. Halen burnundan takılan hortumla beslenmesi sağlanıyor. Bu hiç de istenen bir durum değil. Yutkunması halen istenen düzeyde değil. Beslenmesi normal yoldan olmayınca ileride oluşabilecek psikolojik problemlere de zemin hazırlanmış oluyor. Dudak yarığını kapatmak için 2-3 ayda bir ameliyat yaparken dudak ve burnunu düzeltmeye çalışıyoruz. Bebekler, 8-9 aylıkken, konuşmaya başlamadan damak yarığı için ameliyata alınıyor. Anatominin doğru hale gelmesi halinde çocukların konuşması, yutkunması da doğru olabiliyor. Bu çocukların orta kulak havalanmalarında da problem var. Dişlerinde de eksilik veya çarpıklıklar, hatta çene kapanış problemleri olabilecek. Bunlar ilerleyen dönemlerde de hep takip edilecek. Ameliyatlar Ege Umut erişkin yaşa gelene kadar aralıklı olarak yapılacak. Kaç ameliyat daha yapılacağına dair sayı vermek zor. Deformitenin şiddetine göre çok değişkenlik göstermekte."
(FOTOĞRAFLI)