Güncelleme Tarihi:
Tuvalet eğitimi döneminde ise asıl patron çocuğunuzdur. Bu nedenle sizin de ona yardımcı olmanız gerekir. Bebek beziyle bir an önce vedalaşmak istiyorsanız bu dönemde çocuğunuza gereken özeni ve dikkati vermeniz gerekir.
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman ve Kaç Aylıkken Başlar?
Çocuklarda tuvalet eğitimi, belirli bir dönemi kapsar. Bu dönemde ise atılacak adımlar çok önemlidir. Geleneksel kültürlerde yaygın bir şekilde uygulanan tuvalet eğitimi, bebeğin fizyolojik ve psikolojik gelişimi bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda çok özen gösterilmesi gereken de bir konudur. Bazı kültürlerde ise, çocukluk dönemine kadar çocuk bezinin kullanımı devam etse bile, ülkemizin de yer aldığı Asya, Batı Avrupa, Afrika ve kuzey ülkelerinde bebeklere erken dönemde tuvalet eğitimi verilir.
Bebeklerde tuvalet eğitiminin nasıl, hangi yöntemle ve ne şekilde verileceği hem eğitimin başarısını hem de bebeğin fizyolojik ve psikolojik gelişimi bakımından değerlendirilmelidir. Tuvalet eğitimi, genellikle bebeğin tuvalete çıkması gerektiği dönemlerde tuvalete götürülerek ihtiyacının gidermesi için yönlendirilmesi ve onun ihtiyacını gidermesinin sabırla beklenmesi şeklinde gerçekleşir. Ama bu eğitime başlamadan önce bebeğinizin eğitim için uygun bir olgunluğa erişmiş olduğundan da emin olmanız gerekir.
Her çocuk için tuvalet eğitimi süreci değişiklik gösterir. Çünkü bazı çocuklar gelişimini diğerlerine göre daha geç tamamlar. Bu nedenle çocuğunuzun size verdiği işaretlere dikkat etmeniz ve çocuğunuzu çok iyi tanımanız gerekiyor. Yanlış bir eğitim ile çocuğunuzun uzun yıllar boyunca yatağa ya da altına ya da kaçırmasına neden olabilir. Uzmanlar tuvalet eğitimi sırasında ise, çocuklara çok daha anlayışlı olunmasını azarlamadan, kızmadan ya da ceza vermeden kaçınılmasının da üstünü çiziyor. Her bebeğin tuvalet eğitimine hazır olduğu yaş aynı değildir. Bebekler ise, tuvalet eğitimine hazır olduklarını çeşitli belirtilerle gösterir. Bu belirtiler ise genellikle 2 yaştan sonra başlar. Fakat bazı çocuklarda ise bu süre, 18 aya kadar düşebilir. Kısacası, tuvalet eğitimi bebeğinizin buna hazır olduğunu gösterdiği zaman olarak belirlenebilir.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir ve Olmalıdır?
Tuvalet eğitimi konusunda en doğru zamanı beklemek gerekir. Doğru zamanı ise, çocuğun hareketlerinden de kolaylıkla anlayabilirsiniz. Çocuk dışkısını ya da idrarını beze yaptığı zaman bundan rahatsız olmaya başladıysa, tuvalet eğitimi sürecinin de başlaması gerekir. Aynı zamanda tuvalete gitmek konusunda ilgisinin artması da aslında çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir.
Çocukların doğru zamanda tuvalet eğitimi alabilmesi için fizyolojik gelişimini tamamlamış olması gerekir. Çocuğun kendini tanıması, karakterinin ön plana çıktığı ve kendi benliğini de kazanmaya başlaması dönemler tuvalet eğitimi için doğru bir zamandır. Uzmanlara göre ise, 24-48 ay arası tuvalet eğitimi için en uygun aralığı oluşturuyor. Ama her çocuğun duygusal ve fiziksel gelişim sürecini tamamlaması da birbirinden farklıdır. Bu nedenle de ebeveynler olarak buna sizin de dikkat etmeniz gerekiyor.
Eğitim sürecinin ilk adımı ise, çocuğunuza tuvaleti tanıtmaktır. İlk olarak ise, çocukla birlikte tuvalete gitmek ve çocuğunuza bunun korkulacak bir durum olmadığını göstermek olmalıdır. Aynı zamanda onu oturtarak yanında kalmak en önemli adımlar arasında yer alır. Çocuğu direkt olarak tuvalete yönlendirmek yerine bir lazımlık almak çoğu zaman daha mantıklı olabilir. Tuvalet alışverişini eğlenceli hale getirmek ve çocukla birlikte yapmak da çok önemli bir adımdır.