Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen bebek plasentası, bebeğin ana rahmine girdikten doğuma kadar ona eşlik eder. Plasenta, bebeğin anne karnında ihtiyaç duyduğu hemen her türlü kaynağı sağlamakla görevlidir. İşte, bebek plasentası hakkında bilinmesi gerekenler…
#Bebek Plasentası NedirTom Cruise'un bebeğinin plasentasını yediğinin öğrenilmesinden sonra ünlüler arasında moda olduğu ve hatta başka plasentalara para ödenerek alındığı ortaya çıkmıştı. Son olarak Demet Akalın'ın bebek plasentası yediği iddia edildi. Akalın iddiaları yayınladığı videoyla yalanladı. Peki, bebek plasentası nedir, gençleştirir mi?
#Bebek Plasentası NedirKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikGebelikte ultrason, anne karnındaki bebeğin muayene edilmesine olanak sağlayan önemli bir muayene aracıdır. Hem normal (sorunsuz) gebeliklerin takibinde hem de komplike (sorunlu / problemli) gebeliklerin takibinde kullanılmakta ve bebekle ilgili birçok olası sorunun erkenden teşhisine olanak sağlamaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikEn son teknolojik görüntüleme tekniği olan 4 boyutlu ultrason, günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. 4 boyutlu ultrasonda yüksek frekanstaki ses dalgalarıyla birlikte ekrana yansıtılan görüntülere çok kısa sürede ulaşılmaktadır. 4 boyutlu ultrason görüntüleri ayrıca herhangi bir yanılmaya neden olmadan sunulabilir, bu yüzden de 4 boyutlu ultrason gebelikte oldukça önemlidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çakmak, 4 boyutlu ultrasonu anlattı.
#4 Boyutlu UltrasonSpina bifida (açık-tamamlanmamış omurga) sorunu saptanan iki bebek anne karnında ameliyat edildi. Gebeliğin 26’ıncı haftasında, annelerinin karnında açılan 3’er delikten yaklaşık 900 gramlık bebeklere ulaşan cerrahlar, omurgadaki açıklığı sığırdan elde edilen kalp zarından yamayla kapadı.
#Spina BifidaAnne karnındaki 24 haftalık tek yumurta ikizleri arasında sorun yaratan ortak 6 damar, lazer ameliyatı ile düzeltildi. Anne karnındaki ikizler, bundan sonra normal gelişmelerini sürdürecek. Operasyon sonrası yetersiz gelişen bebek toparlandı. Ameliyatla birlikte erken doğum riski de ortadan kalktı.