Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'deki sivil katliamını lanetleyen Erdoğan, ABD'ye de tepki gösterdi. Erdoğan, "Dünya bir hastanın, bir manyağın, bir psikopatın, kanla beslenen vampirin barbarlığını canlı yayında izliyor. Ey ABD bu kan senin eline de bulaştı. Sen de bu soykırımdan en az İsrail kadar sorumlusun." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İsrail'in Gazze'deki sivil katliamını lanetleyen Erdoğan, ABD'ye de tepki gösterdi. Erdoğan, "Dünya bir hastanın, bir manyağın, bir psikopatın, kanla beslenen vampirin barbarlığını canlı yayında izliyor. Ey ABD bu kan senin eline de bulaştı. Sen de bu soykırımdan en az İsrail kadar sorumlusun." dedi. İslam dünyasına çağrıda bulunan Erdoğan, "ortak karar almak için daha neyi bekliyorsunuz. Tepki göstermek için daha ne olmalı." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özgür Özel ile 9 Haziran'dan sonra görüşeceğiz" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniKlasik koşullanma, davranışçı öğrenme mekanizmasıdır. Rus bir fizyolog olan Ivan Pavlov tarafından neredeyse şans eseri keşfedilmiştir. Ivan Pavlov, yapmış olduğu deneylerde köpekleri kullanmış ve klasik koşullanmanın varlığını ortaya koymuştur. Peki, Klasik Koşullanma nedir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Klasik koşullanma nasıl gerçekleşir sizin için tüm detayları ile derledik.
#Klasik KoşullanmaAdana'da 'öldü' denilerek kefenlenen ancak mezarlık yolunda ağlayınca yaşadığı ortaya çıkan erkek bebek, tedavi gördüğü hastanede 6 gün sonra hayatını kaybetti. Acılı haberi alan ailesi, cenazeyi teslim almak için hastanenin morguna gitti. Bebek, Herekli Mahallesi'ndeki aile mezarlığında toprağa verilecek. Baba Hasan Sert, "Evladından 2 sefer ölüm haberi alıyorsun. İkinci kez öldü. İki kere çocuğumuzun acısını yaşadık" dedi.
#Mucize BebekKoronavirüse yakalandıktan sonra sezaryenle dünyaya getirdiği oğlunu kucağına dahi alamadan yaşamını yitiren hemşire Dilek Çetin Akçabelen adı yıllardır görev yaptığı ameliyathaneye verildi. Hem mesai hem çocukluk arkadaşları, Dilek hemşireyi anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Törene katılan annesi Ünzile ve babası Kemal Çetin güçlükle ayakta dururken, eşi Tansu Akçabelen ise gözyaşlarına boğuldu.
#Koronavirüs“Bebeğim sebepsiz yere sürekli ağlıyor” şikayetini pek çok anne babadan duyarız. Bebekler her ağladığında bu onların bir hastalığına mı işaret, yoksa bize bir şeyler mi söylemeye çalışıyorlar? Çocuk Doktoru Veli Karabuğa’ya göre bunun çok fazla nedeni olabilir. İşte olasılıklar ve ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemleri...
#ÇocukBebek bekleyen anne ve baba adayları, evlatlarını kucağına alma heyecanı yaşarken, bebeklerle ilgili bilgileri de merak ediyor. Özellikle anne adayları internette sıklıkla, anne karnındaki bebeklerin ne zaman duyu organını kullanmaya başladığını sorguluyor. Bebekler anne karnında bazı seslere tepki verebiliyor. Peki, anne karnındaki bebekler ne zaman duymaya başlar? İşte, Op. Dr. Numan Bayazıt'dan, anne karnındaki bebeklerin işitme ve iletişim kurma çabaları ile ilgili detaylar....
#Anne Karnındaki BebeklerÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şenay Çetinkaya, ’Bebeklerin ağlamasını önceden tespit edip, beyaz gürültü dinleterek sakinleşmelerini sağlayan cihaz’ projesiyle ikinci oldu.
#UykuÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şenay Çetinkaya, bebeklerin ağlamasını önceden tespit edip, beyaz gürültü dinleterek sakinleşmelerini sağlayan cihaz geliştirdi.
#Bebek AğlamasıAğlama, bebekler için kendini ifade etme şeklindir. Anne-babalarına ihtiyaçlarını bu şekilde iletirler. Ancak yenidoğan döneminde bazen tüm ihtyaçları giderilmiş bebekler ağlama krizine girebilir. Böyle bir durumu ilk defa yaşayan ebeveynler genellikle soluğu hastanede alır ve çoğunlukla doktordan “herhangi bir sağlık problem yok, gaz sancısı veya kolik” cevabını alırlar. Bu yazımızda bu problemlerden ve çözüm yöntemlerinden söz edeceğiz.
#BebekKolik, sağlıklı bir bebeğin doğum sonrası ilk üç aylık dönemde, belirgin bir sebep olmaksızın fazlaca ağlaması durumudur. Toplumumuzda bu tablo 'gaz sancısı' olarak adlandırılır. Her bebek günlük olarak toplam iki saate kadar ağlayabilir. Haftanın en az üç günü üç saati aşan durumlarda 'kolik' tabiri kullanılır.
#Kolik NedirAyakta alkışlıyorum Özlem Kaymaz’ı...Ne aldığı kupalar, ne Türkiye birincilikleri ne de Türkiye güzelliği... Oğlu Daniel için verdiği mücadele her şeyi ama her şeyi solda sıfır bırakır. Bence dudak uçuklatan bir hikâye. Aynı zamanda insana müthiş umut veriyor. Hepimizin içinde bu güç var. Öyle diyor Özlem. Ben artık aradan çekileyim, sizi Özlem’le baş başa bırakayım...
#ÖZLEM KAYMAZ