Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bulunan Rus kozmonotlar, sözde Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyeti bayrakları açtı. Kozmonotlar daha önce Ukrayna bayrağının renklerinde üniforma giymiş, basında tartışma yaratması sonucunda bu renklerin mezun oldukları okulun renkleri olduğu açıklamasını yapmıştı.
#Donetsk Ve LuhanskBelli başlı konular hakkında insanlara bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış yazılara metin denir. Metinler kendi içerisinde sanatsal (kurmaca) ve öğretici olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Öğretici metinlerde örnekleme, tanık gösterme ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanılır. Gazete çerçevesinde gelişen metinler ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimLambda sensörü araçlarda yer alan ve bir diğer ismiyle de oksijen sensörü olarak bilinen bir parçadır. Kelime İngilizceden çevrilerek dilimize girmiştir. Otomobilin yedek parçası olan bu parça elektronik bir cihazdır. Aynı zamanda bir ölçüm aletidir. Ölçümü yaptıktan sonra bu oranı iletmekle sorumludur. Lambda sensörü nedir, ne işe yarar ve arızası nasıl anlaşılır, lambda sensörü arızasının belirtileri nelerdir detayları ile derledik.
#Lambda SensörüSosyal bilimci Mark Fisher, kişisel depresyonundan çıkmaya çalışırken kaleme aldığı yazılardan oluşan ‘Hayatımın Hayaletleri’nde, farklı coğrafyalarda aynı mutsuzluğun ve geleceksizliğin yaşanmasının tesadüf olmadığını anımsatıyor. Kapitalist sistemin gölgesini gösteriyor...
#Mark FisherTranshümanizm, 15. yüzyılda ortaya çıkmış olan Hümanizm akımının bir uzantısıdır. Bu akımda temel hedef bilimsel ve teknolojik gelişmelerden faydalanmak ve insanların çok daha uzun süre yaşamasını sağlamaktır. Sizin için Transhümanizm ile merak edilen her şeyi detaylı bir şekilde araştırdık.
#Transhümanizm Nedir?Yeni çıkanlarda bu hafta; çevreci ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough’un 50 yıllık efsanevi kariyerini anlatan “David Attenborough: Gezegenimizden Bir Yaşam”, James McBride’ın ödüllü kitabından ekrana uyarlanan Ethan Hawke’lu mini dizi “The Good Lord Bird”, Haydar Ergülen’in A’dan Z’ye kelimeleri yeniden tanımladığı kitabı “Nişanlılar İçin Şarkılı Alfabe” ve Oceanvs Orientalis’in yeni EP’si “Gran Tribulación” var.
#Uğur YÜKSELMeltem Şarkışlalı, konuk olarak katıldığı programlar ve açıklamalarıyla gündeme geliyor. Yıllardır birçok kanalda yayınlanan sağlık ve estetik programlarını hazırlayan ve şimdilerde zayıflama ve güzellik uzmanlığı yapan Meltem Şarkışlalı'nın hayatı ve kariyeri merak ediliyor. Peki, Meltem Şarkışlalı kimdir?
#Meltem Şarkışlalı KimdirCiddi bakışları, üzerindeki yeleği ve ‘Felsefe konuşalım’ diye başladığı konuşmasıyla girdi hayatımıza 10 yaşındaki Atakan ve Türkiye’nin gündemine oturdu. Atakan için sosyal medyada “Cumhurbaşkanı adayım”, “Türkiye’nin parlak geleceği” ve “Benden çok biliyor” diye yazan da oldu, “Zekâsından korktum” ve “Samimi bulmadım” yazan da. Psikolog, psikiyatrist ve akademisyenler Atakan’ın öncelikle çocukluğunu yaşaması gerektiğini söylüyor, “Ancak potansiyeli de doğru değerlendirilmeli” diye ekliyorlar.
#Gazetehaberleri10 yaşındaki kitap kurdu Atakan, sosyal medyanın en çok konuşulan ismi haline geldi. Jean Jack Rousseau, Platon, Spinoza ve Richard Dawkins’in eserlerini okuduğunu söyleyen Atakan’ın videosu kısa sürede pek çok kişi tarafından beğenildi ve paylaşıldı.
#Atakan KimBEN galiba hızlı, parlak, her şeyi ‘küt’ diye kavrayabilen, yeniliklere açık insanlardan etkileniyorum. En önemlisi, hayatı anlamaya ve yakalamaya çalışan... Yüce Zerey onlardan biri!Bir pazarlama profesyoneli.Aynı zamanda akademisyen.Çok sıkı bir eğitimi var. Üstelik eğitiminin tamamı burslu. London School of Economics’te okursun da, burs alarak okumak tabii daha özel...THY, Coca Cola, Unilever gibi büyük şirketlerde çalışmış, şimdi de Hepsiburada’nın CMO’su...Araştıran, okuyan, yazan, her şeyin dibini kurcalayan biri. En son ‘Fabrika Ayarlarınıza Dönün’ diye bir kitap yazmıştı. Şimdi aşmış kendini, bir roman yazmış: ‘Mima’...Bu söyleşiyi ‘Mima’ şerefine yaptık.Çarpıcı ve derin bir kitap. ‘Mima’, son insan topluluğunun yönetim modeli. Toplulukta dünyanın farklı milletlerinden insanlar var. ‘Mima’nın iki kurucusu ve romanın ana kahramanı da Türk.Roman şu tespitle başlıyor: “İnsanoğlu olarak biz, bu zamana kadar en iyi neyi yönettik? Şirketleri. Dünya da bir şirket gibi yönetilmeli... Bu mümkün mü?”İşte kitapta pek çok şey gibi bunun da cevabını buluyorsunuz.Ama Yüce Zerey’den bu söyleşide öğrendiğim bir şey beni çok çarptı. Performans meselesi. Bana da sanki öyle geliyordu. Hayat bir performans sergileme alanı. Ve yaşarken yaptığımız, tüm performansları üst üste koymak. Yani şöyle: Her gün benim daha iyi performans sergilemem gerekiyor. Hep daha iyi işler yapmam, daha iyi röportajlar sunmam, daha fit olmam, daha derin olmam, daha bilgili olmam...Yüce bu röportajda dedi ki “Artık kendimizle yarışmaktan öleceğiz!”. Doğru. Başkasıyla değil, kendimizle yarışıyoruz! Çok matah bir şeymiş gibi. Hep daha iyisi için. Ve sürekli “performans” sergiliyoruz. Ben sevgilimi arıyorum, o da o sırada performans sergiliyor, ya toplantıda ya seyahatte oluyor. Ulaşamıyorum. Çünkü o da elinden gelenin en iyisi yapmaya çalışıyor, kendisiyle yarışıyor, hep daha iyi olmak için...Ve şimdi dönüyorum Yüce’nin lafına: “Performans uğruna aşklarımızı feda ediyoruz!” Valla bana hayat dersi gibi oldu Yüce Zerey. Size de olması dileğiyle...
#YazarWoody Allen’ın 6 yıl sonra New York’a geri döndüğü filmi “Dönme Dolap”, 50’ler Amerika’sında geçen hüzünlü ve melankolik bir aşk hikâyesi. Jake Gyllenhaal’u bu yılki Oscar yarışına üst sıralardan sokacak görünen “Pes Etme”, devam komedisi “Eyvah Annem Dağıttı! 2”, sevimli animasyon “Ferdinand” ve oyuncularıyla dikkat çeken “Martıların Efendisi”, haftanın diğer seçenekleri.
#SinemaNeden mesleklerinde kendilerini kanıtlamış doktorlar, avukatlar, farklı dallardaki uzmanlar bununla yetinmeyip mutlaka görünmek istiyorlar? Tayfun Atay’ın, son çalışması ‘Görünüyorum, O Halde Varım’daki tabiriyle, her canlı şöhreti tadacağına göre bu çırpınmanın bir anlamı kalıyor mu?
#KitapsanatHeinrich Geiselberger’in hazırladığı ‘Büyük Gerileme’ derlemesi dünyanın şimdiki hasta halinin başlıca belirtilerini tartışıyor. Ne yazık ki hep olduğu gibi bu tartışmalara katkıda bulunmaktan çok uzak, dünyanın git gide ücraya çekilen, duvarları yükselen bir yerinde yaşıyoruz.
#Kitap Sanat