Türkiye’nin eğitime odaklanan ilk bağımsız düşünce kuruluşu olan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yolculuğunu anlatan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' kitabı yayımlandı. Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan kitap, ERG’nin kurumsal yolculuğunu, ülkenin yakın tarihindeki eğitim politikalarının hayata geçiş süreçleri ve sonuçlarıyla birlikte, tanıklıklar eşliğinde anlatıyor.
#Eğitim Reformu GirişimiÖğretmenlerle beraber, öğretmenlerin güçlenmesi için yola çıktığımızda 2016 yılıydı. Düzce’de Topuk Yaylası’nda Öğretmen Ağı’nın tohumlarının atıldığı buluşmada öğretmenlerle iki gün geçirdik. İki günün sonunda hep beraber bir halka oluşturmuş ve hepimiz tek kelimeyle duygularımızı ifade etmiştik. En çok ‘umut’ ifade edilmişti; grubun çoğunluğu oradan umutla ayrılıyordu. İki yıl sonunda ise o umut eyleme dönüştü. Öğretmenlerin potansiyelini fark ettiği ve biraz destekle hayata geçirebildiği bir işbirliği platformu modelini geliştirdik. Bu yazıyı da bana o kolektif çabayı ve umudu hatırlatan Topuk Yaylası’nda yazmak kısmet oldu; uzun yıllar sonra eğitimimize dair umudumuzun yeşerdiği bir yılın sonunda.
#EğitimEğitim Reformu Girişimi (ERG) bu yıl 11’inci kez yayınlanan ‘Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’in tanıtımını İstanbul’da yaptı. Toplantıda konuşan ERG Direktörü Batuhan Aydagül, MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu’nun felsefesinin mutlu çocuklar olduğunu belirterek, “Vizyonun felsefesinde bu yaklaşım öne çıkıyor. Bu sadece bir bakanlığın değil, Türkiye’nin sorumluluğu” diye konuştu. Rapora göre, OECD ülkeleri karşılaştırıldığında okul öncesi okullaşma düzeyinde Türkiye 42 ülke arasında 41’inci sırada. Üstelik en az kaynak da okul öncesine ayrılıyor.
#Eğitim Reformu GirişimiAtama sorunu başta olmak üzere eğitim sistemi içinde onca sorunla uğraşan öğretmenler yeni eğitim-öğretim dönemine canla başla hazırlanıyor. Kimi okulunu boyuyor, kimi yıkık duvarı onarıyor, kimi kütüphane kuruyor, kimi atık malzemeden yaptığı oyuncakları başka illerdeki çocuklara gönderiyor. Bir harf öğretmekle kalmayıp öğrencilerin hayatlarına dokunan öğretmenlerle tanışın...
#ÖĞRETMENLERMüsteşar Yusuf Tekin, ‘MEB Adına Yurtdışına Gönderilen Öğrencileri Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yurtdışına giden öğrencilerin ülke değerlerini unutmaması gerektiğini belirtti. Sekiz farklı ülkede lisansüstü eğitimlerini sürdüren 222 öğrenci, öğrenimlerini tamamladıklarında MEB kadrolarında görevlendirilecekler.
#Milli Eğitim BakanlığıKaldırılan TEOG’un yerine getirilerek liseye girişte uygulanacak olan ve isteyen öğrenciye mahallesindeki okula gitme, isteyene de sınava katılarak köklü okullara yerleşme imkanı sağlayan yeni sistemi uzmanlar yorumladı. Ortak görüş ise yapılacak sınavda ölçme için soru sayısının yetersiz olması ve mahalledeki okul türlerinin yetersizliğinden dolayı özel okullara ilginin artabileceği.
#LiseKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 1-3 Kasım’da Ankara’da ‘Tam Zamanı’ sloganı ile gerçekleştirecekleri 3. Turizm Şûrası’nın “Özellikle içinde bulunduğumuz şartlar bakımından turizmin stratejik bir sektör haline gelebilmesi için üçüncü evreye, hamle dönemine geçişi sağlamayı ümit ettiklerini” söyledi.
#YazarlarUzun süredir üzerinde çalışılan eğitimde yeni müfredatı, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz dün açıkladı. Öneri ve eleştiriler için bir ay askıya çıkacak yeni müfredatta, içerikleri hafiflese de ders saatlerinin artırılması, darbelerin de okutulması ve 5’inci sınıflara yabancı dil hazırlığının eylülde başlaması gibi pek çok yenilik var... Yeni müfredata göre, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, “Hayatın başlangıcı ve evrim” ünitesi çıkarıldı.
#MüfredatMEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu imzasıyla illere gönderilen yazıda Eğitim Reformu Girişimi (ERG) eleştirildi. 2017 yılında ERG’nin işbirliği, veri ve görüşme gibi taleplerine icabet edilmemesi istendi. Çolakoğlu, “ERG’de iyi niyet görmüyorum. Eleştirileri yapıcı değil. Öğrenci, öğretmen ve vatandaşımızın devletine olan güvenini zedeliyor. Bir ambargo ya da yasak söz konusu değil. 2017’de buradan gelen taleplerin bana yönlendirilmesini rica ettim” diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanlığıEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerini değerlendirmek için yapılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) 2015 sonuçları Türk eğitim camiasında bomba etkisi yarattı. 72 ülke arasında yapılan değerlendirmede Türk öğrenciler fen bilimlerinde 52’nci, okuma becerilerinde 50’nci, matematikte ise 49’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin eğitim performansındaki alarm veren düşüşü sivil toplum kuruluşu Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül ile konuştuk.
#Öğrenci Değerlendirme ProgramıYaşını başını almış siyasetçilerin oturaklı laflarla gündem belirlediği günlere biraz mola! İstanbul (Erkek) Lisesi öğrencilerinin okul müdürünü mezuniyet törenlerinde arkalarını dönerek protesto etmeleriyle başlayan isyan dalgası Türkiye’deki diğer liselere yayıldı. Ülkenin köklü liseleri Aydınlanmacı Liseler Birliği’ni kurdu. Çok geçmeden ‘büyükler’den de ses geldi; Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Liseler tahrik ediliyor”, CHP lideri Kılıçdaroğlu, “O çocuklar bizim onurumuz” dedi. Biz ise gençlere kulak verdik.
#İstanbul Erkek LisesiBatuhan Aydagül, Pennsylvania Üniversitesi Düşünce Kuruluşları ve Sivil Toplum Programı 2015 Global Go To Think Tank Endeksi’nde “en iyi eğitim politikası” kategorisinde ilk 50’de yer alan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) Direktörü.
#Batuhan AydagülUludağ Üniversitesi (UÜ), 15-16 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 5. Ar-Ge Günleri etkinliğine hazırlanıyor. 'İyi Fikir İş Projeleri ve Girişimcilik' yarışmasında ise dereceye giren öğrencilere 17 bin 500 lira para ödül takdim edilecek. Etkinlik Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aslı Hockenberger