Uzmanlardan yeni liseye giriş sistemi yorumu: Özel okullara ilgi artabilir

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan yeni liseye giriş sistemi yorumu: Özel okullara ilgi artabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2017 09:30

Kaldırılan TEOG’un yerine getirilerek liseye girişte uygulanacak olan ve isteyen öğrenciye mahallesindeki okula gitme, isteyene de sınava katılarak köklü okullara yerleşme imkanı sağlayan yeni sistemi uzmanlar yorumladı. Ortak görüş ise yapılacak sınavda ölçme için soru sayısının yetersiz olması ve mahalledeki okul türlerinin yetersizliğinden dolayı özel okullara ilginin artabileceği.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin merakla beklediği TEOG’un yerine getirilen sistem açıklandı. Yeni liseye giriş sistemine göre, öğrenciler artık evlerine en yakın okula yerleştirilecek. Okul başarı puanı dikkate alınacak. Köklü liselere ise merkezi sınavla girilecek. Öğrenciler isteklerine bağlı olarak bu sınava katılacak. Mayısta bu okulların listesi açıklanacak ve haziranda da sınav yapılacak. Özel okullar ise kendi sınavlarını yapabilecekler. Uzmanlar, genel olarak sistemi olumlu bulurken, detaylarının bir an önce açıklanmasını istedi. Soru sayısının ölçme açısından yetersiz olabileceğini belirten eğitimciler, özel ve köklü okulların sınavlarına ilgiyi arttırabileceği görüşünde. İşte eğitim uzmanlarının görüşleri:

ÖĞRENCİLERİN DÖRTTE BİRİ BU YARIŞA KATILIR
Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı): Yaklaşık 900 bin öğrenci bu stresten kurtuldu. İsteyen sınava girecek. Yüzde 25’i bu yarışa katılacaktır. Adrese dayalı sistemde özel okullar yok. Biz de önümüzdeki hafta okullarımızı toplayacağız. Toplu halde kendi sınavımızı mı yapalım yoksa o sınavın sonuçlarını mı kullanalım diye görüşlerini alacağız. Bakanlıkla görüştükten sonra nasıl öğrenci alınacağını ilan edeceğiz.

Haberin Devamı

YIĞILMALAR OLABİLİR
Onur Soğuk (Eğitimci): Soru sayısının az olması ölçme açısından sıkıntı yaratabilir. Yığılmalar olabilir. Çoğu veli ve öğrenci iyi okulu hedeflediği için sınava katılım yüzde 10’dan fazla olur. Mayısta bu okulların belirlenmesi geç. Daha önce tüm liselere puanla öğrenci alındığı için okullar kategorize oluyordu. Şimdi iyi ve kötü öğrenciler dağılacak. İyi liselerin öğretmenlerinin de diğer okullara dağıtılması lazım. Özel okullara ilgi artabilir.

Batuhan Aydagül (Eğitim Reformu Girişimi): ‘Hiçbir çocuğu istemediği okula göndermeyeceğiz’ beyanının gerçekleşmesi neredeyse imkânsız. Çünkü yıllardır Anadolu lisesi yerine imam hatip ve meslek lisesi yapıyorlar.

ÖLÇMEK İÇİN SORU SAYISI AZ
Hatice Yılmaz (Eğitimci): Açıklanmayan çok fazla konu var. Sınav başvuruları ne zaman yapılacak? Okul başarısı etkileyecek mi? Denizcilik meslek liseleri gibi sayısı az olan okullara nasıl öğrenci alınacak? Sınava girmeyecekler eğitim bölgesindeki 5 okulu mu seçecek yoksa 5 okul türünü mü? Ölçmek için 60 soru çok az. Anadolu’daki çocukların İstanbul gibi büyük yerlerde okuma şansı azalacak.

Haberin Devamı

Talha Doğan (Tonguç Akademi): Çocuklar açık uçlu soruları sevmemişti, çoktan seçmeli olması iyi. Artık okul notları çok önemli. Bakan’ın sistem için ‘Hâlâ değişebilir’ demesi demokratik tavır ama çocuklar için belirsizlik çok üzücü.

İsmail Koncuk (Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı): Bakanın dediği gibi öğrenci istemediği okula nasıl gitmeyecek, 5’ten başka tercih hakkı yok ki. Adrese dayalı sistem açık bir kast sistemi. Bu milleti sınıflara göre tanzim etmek. Amaç bu olmasa da sonuç bu.

SINAV BEKLEDİĞİMİZ BİR ŞEYDİ
Kemal Karabulut (Çapa Fen Lisesi Müdürü): Bizimle ilgili seçme sınavı olacağını açıkladılar ama sınavın detayı, okul puanı ne kadar etkili olacak, bilinmiyor. Çocukların mağdur olup uzak yerlere gitmesindense yakına yerleşmesi daha iyi. Okullar ve öğretmenler üzerinde çalışılarak okulların da aynı ayara getirilmesi önemli. Sınav beklediğimiz bir şeydi. 60 soru ölçmeye yetecek düzeyde hazırlanırsa iyi olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!