Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, 26 Aralık’ta il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda eğitim alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ve Yönetim Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Üstün Ergüder’in yaptığı Eğitim Reformu Girişimi’ne (ERG) tepki gösterdi. “Miletin devlete olan güvenini ve itibarını aşındırıyorlar” denilen yazıda, ERG tarafından bakanlığın bir yıl önce yaptığı işbirliği teklifine cevap verilmediği vurgulandı. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan Müsteşar Yardımcısı Çolakoğlu, bunun bir yasak ya da amborgo olarak yorumlanmaması gerektiğini belirterek, “ERG zaman zaman okullar ve bakanlığın başka birimleriyle irtibata geçerek, bazı taleplerde bulunuyor. Bundan sonra bu türlü taleplerin bana yönlendirilmesini rica ettim. Rapor ve çeşitli platformlarda sundukları eleştirileri yapıcı görmüyorum. Bunlar öğrenci, öğretmen ve vatandaşımızın devletine olan güvenini zedeliyor. ERG bu tutumundan vazgeçmeli” dedi.
Müsteşar yardımcısı Çolakoğlu imzası taşıyan yazıda ayrıca, PISA 2015 sonuçlarının değerlendirildiği 18 Aralık’ta Habertürk televizyonunda yayınlanan ‘Teke Tek Özel’ programına da değinildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Dr. Sinem Vatanartıran ve ERG Direktörü Batuhan Aydagül’ün katıldığı programda, moderatör Fatih Altaylı ve Batuhan Aydagül’e iletilen sorulara geri dönüş yapılmadığı belirtildi.
‘ELEŞTİRİLERİMİZ EĞİTİMİ İLERİ TAŞIMAK İÇİN’
ERG ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 14 yıldır MEB’in en önemli paydaşları olduğunu vurgulayarak, eleştirilerin Türkiye’de eğitim sistemini ileri taşımak amacıyla yapıldığını belirtti. Başta MEB olmak üzere tüm paydaşlarla işbirliğinin devam edeceği kaydedilen açıklamada, “ERG, kuruluşundan bu yana 14 yıldır, MEB ile her zaman veri temelli, tarafsız ve diyalog odaklı bir biçimde iletişimini sürdürmek için azami gayret gösterdi. Ülkemizin kutuplaşmış ve güven eksikliği olan eğitim tartışmaları alanında MEB’in birçok politikasını kamuoyunda destekledi, eksik kalan ve gelişmeye açık alanları da her zaman dile getirdi. Eleştirilerimizin gayesi, her zaman olduğu gibi, eğitim sistemimizi hep birlikte daha ileriye taşımak. ERG, bu doğrultuda çalışmaya ve başta MEB olmak üzere eğitimin tüm paydaşlarıyla iletişime ve işbirliğine açık olmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.
‘GÜVEN VE İTİBARI AŞINDIRIYORLAR’
26 Aralık’ta 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilen yazıda ERG’nin eleştirilerine vurgu yapılarak özetle şöyle denildi:
“Bunlar günümüzde milletin devletine olan güven ve itibarını aşındırmaya, öğrenci ve velilerde karamsarlık ve kötümserlik oluşturmaya yönelik bir niyet yükleniyor. PISA ölçümünü yapan OECD dahi eleştirilir. Nitekim, OECD de 2018 yılında ölçüm sistemini değiştirme ve geliştirme çalışmalarına hemen başladı. Bilimsel verilere ve araştırmalara dayalı olması gereken bu tartışmaların akademisyenlere yakışmayan usul ve üslupla yapılması üzücü. Geçtiğimiz hafta bir TV programında bunun son örneğini gördük. Program sonrasında moderatöre ve ERG’ye gönderdiğim mesajlara cevap verilmedi. ERG isimli oluşumun sürekli olarak MEB politikalarını ve uygulamalarını eleştirmesi ve bunlara anlam yüklemesi, kurumsal kimliklere yönelen ifadeler kullanması nedeniyle, 1 yıl önce sorunların bilimsel olarak birlikte araştırılması için yaptığımız yazılı teklife de cevap verilmedi. Bu nedenle, 2017 yılında ERG tarafından tüm birimlerimize gelecek görüşme, veri talebi, işbirliği teklifi, toplantı davetlerine icabet edilmeyerek MEB stratejisinden sorumlu kişi olarak tarafıma yönlendirilmesini önemle arz ve rica ederim.”