Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebekİstanbul'un 39 ilçesinde bulunan 'Deprem Afet Konteynerleri' deprem sonrasında arama kurtarma için gerekli ekipmanlarla bekliyor. Ancak bu istasyonların anahtarlarının zimmetlendiği kamu görevlileri dışında, afet istasyonunun ne olduğunu ya da hangi amaçla kullanılacağını konusunda bilgi sahibi olan kişi sayı çok az.
#İstanbulİSTANBUL'un 39 ilçesinde bulunan 'Deprem Afet Konteynerleri' deprem sonrasında arama kurtarma için gerekli ekipmanlarla bekliyor. Ancak bu istasyonların anahtarlarının zimmetlendiği kamu görevlileri dışında, afet istasyonunun ne olduğunu ya da hangi amaçla kullanılacağını konusunda bilgi sahibi olan kişi sayı çok az.
#DepremHerkese hitap eden bir kent tasarımı nasıl yapılır? Şehirlerimizi güvenli hale getirecek kentsel dönüşüm uygulamaları için hâlâ vaktimiz var mı? Toplanma alanlarında neler olmalı? Kültür varlıkları nasıl korunmalı? Kahramanmaraş depremlerinin ardından aklımıza takılanları şehir plancısı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu’na sorduk. Giritlioğlu “Kentsel dönüşümde kâr odaklı ilerledik, meseleyi afetle ilişkilendirmedik” diyor.
#Kentsel DönüşümÜlkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#Deprem“Ne yataktan kalkabildim ne de çocuğumu koruyacak bir şey yapabildim”, “Öylece donakaldım, sadece bağırdım”, “Çök, kapan, tutun gibi temel bilgiler aklıma bile gelmedi, hemen dışarı çıkmaya çalıştım” bu sözler Düzce depremini yaşayanlara ait. Aslında bu durum her depremde panik halinde sık görülen bir olay. Peki, deprem anında neden donakalmanın önüne geçemiyoruz? Korku nasıl önleme dönebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Depremİnsanların doğal ürünlere karşı büyük bir ilgisi vardır. Özellikle yararlı olan doğal ürünler sıkça kullanılmaktadır. Zeytinyağı sabunu da bu ürünlerden birisidir. Zeytinyağı sabunu, kokusu ve çok sayıda faydası ile dikkat çekmektedir. Zeytinyağı sabunu nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? Zeytinyağı sabununun yapımı hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Zeytinyağı SabunuMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih UsluYoga, kaygı ve stresle baş etmek için en uygun egzersizlerden. Harvard Üniversitesi, tüm öğrencilerine COVID-19 kaygısına karşı yoga, meditasyon ve kontrollü nefes almayı önerdiği bir makale yayımladı. Evde kolaylıkla başlayabilmeniz veya devam edebilmeniz için internet adreslerini derledik ve ustalardan öneriler aldık.
#YogaHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremTBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nun havyan hakları ihmalleri ve yaptırımlar konusunda hazırladığı kapsamlı raporu önceki gün yayımlanmıştı. Meclisteki partilerden milletvekillerinin yer aldığı komisyonun hazırladığı raporda hayvan dövüştürmenin ‘geleneksel’ olsa da hayvanlara eziyet olduğu belirtilerek yasaklanması ve ağır yaptırımlara bağlanması telkin ve tavsiye ediliyor. ‘Geleneksel dövüş’ kapsamında değerlendirilen deve güreşleri için Ege bölgesinden sert itirazlar var... Deve Güreşleri Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt Toker, Türkiye’de develerin sadece güreş için beslendiğini belirterek ‘Güreş olmazsa, bütün develer sucuk olur’ dedi. Eğer rapor doğrultusunda kanun çıkarsa bu sene yapılan deve güreşleri son kez yapılan güreşler olabilir.
#TBMM Hayvan Hakları Araştırma KomisyonuBütün ikazlara rağmen birçok uçağın içi cehennem sıcağı oluyor. Bizim havayolu şirketlerimizde en az özen gösterilen şey bu. Yakıt tasarrufu ve başka tasarruflar yüzünden kan ter içinde kalıyoruz. Sıcak bir kabinde uçmak vücudumuzdaki suyu alıp götürüyor. Kuruyoruz, soluk alamıyoruz, uçuş işkenceye dönüşüyor.
#YazarlarGeçtiğimiz yıllarda ülkemiz için büyük tehlike oluşturan domuz gribi, yeniden ortaya çıkarak vatandaşı tedirgin etti. Peki özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık görülen bu hastalık nedir?, Belirtileri nelerdir?, Tedavi yolları nelerdir?, Domuz gribi hangi illerde? Domuz gribi ile ilgili merak edilenler haberimizde!
#Domuz GribiYüksek öğretim programlarına yerleşmeye hak kazanan ve devlet yurtlarında barınmak isteyen öğrenciler 11-17 Ağustos tarihleri arasında KYK yurt başvurularını yaptı. Yurt başvuru sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Peki KYK yert ve özel yurtların ücretleri ne kadar?
#2015 Kyk- Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan MAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım, düzenlediği basın toplantısında gözaltına alınma sürecini eleştirdi - Prof. Dr. Yıldırım: "Gözaltına alınma sürecim mevzuata uygun değil. Rektörlük makamı bir idari soruşturma başlatacaktı. Yargının işin içine girmesini gerektiren bir durum var ise onu da resmi bir yazı ile bildirecekti ve süreç böylece başlayacaktı. Ama öyle olmadı. Hukuken çok yanlış başladı ve çok yanlış devam etti. Gözaltına alınacağımı internetten öğrendim" - "Kürdoloji biriminin attığı adımlara bakıldığında kimsenin bir arka bahçesinin olmadığı görülüyor. Dolayısıyla bu işin merkezdeki büyüklerimizle herhangi bir alakasının kurulması da söz konusu değil. Merkezdekiler üzerimizde oynanmak istenen oyunlara inanmadı. Bu sahiplenmeye nail olmaya çalışacağız"