Öğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataProgram çekimi için gittiğimiz Bakü’de Azeri mutfağını yakından tanıma fırsatı buldum. Kişniş, tarhun ve mercanköşk gibi yeşillikler bol kullanılıyor, Adana kebabına benzeyen lüle kebabına tuz ve karabiber dışında baharat katılmıyor. Ülkenin en ünlü balık yemeğiyse lavangi. Genellikle sazan balığıyla yapılan bu yemekte balığın içi soğan, ceviz ve nar ekşisi karışımıyla dolduruluyor. Bir ülkenin gastronomisinin gelişmesi açısından çok önemli olan üzüm ve şarap üretimi de bölgede mevcut. Pek çok kültürden etkilenerek oluşan kültür altyapısıyla hem turizm hem de gastronomi için yakın gelecekte gelişmeye çok açık bir yer burası.
#AzerbaycanKestaneli brownie ve portakal parçacıklı kestane muhallebisini en az kestane şekeri kadar seviyorum. Haşlanmış kestaneleri yağsız tavada kavurup yeşillikli bir salatanın üzerinde kruton yerine kullanmayı da... Tavuk suyuna pişirdiğim kestane çorbası da bugünlerde sık yaptığım diğer tariflerden.
#BrownieYine koştur koştur başlayan bir haftadan herkese merhaba. Kasım ayını yavaş yavaş geride bırakıp çetin geçen kış aylarını karşılamaya hazırlanıyoruz. Tabii ki İstanbul yine bir sıcak, bir serin ve kararsız. Hala baharın o tatlı günlerini yaşıyorken ve kabak mevsiminin zamanı geçmeden, son hasatları değerlendirmek istedim ve kabakla yıldızı barışmayanlar için şahane bir tarifle geldim. Dışarıdan bakıldığında klasik kabak dolması görünümüne sahip ama içi sürprizli bir dolma tarifi vereceğim bu kez 'iç pilavlı kabak'...
#İç Pilavlı KabakKhor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünBu hafta sizinle neredeyse her yemeği taçlandıran, ana yemeklerin bir numaralı tamamlayıcısı olan pilavın sağlık açısından oldukça faydalı bir çeşidiyle tanıştırmak istiyorum; basmati pirinç pilavı. Mutfaklarımızda kullandığımız baldo pirinçlere oranla daha uzun ve iri taneli bir şekle sahip olan basmati pirinci, genellikle Hindistan ve Pakistan’da üretilir. Himalaya Dağları’nın eteklerinde yetişen bu pirincin en çok tüketilen bölgesi de Orta Doğu’dur.
#Zahterli Basmati PirinciTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganÜlkemizde çok sevilen ve özenle korunan bir mutfak geleneğidir pirinç pilavı... Sade, nohutlu, tavuklu, patlıcanlı, etli ya da domatesli... Çoğunlukla ana yemeğin eşlikçisi olsa da maharetli ellerde başlı başına bir ziyafete dönüşür. Peki, en iyileri nerede yenir? Jürimize sorduk.
#Pirinç PilavıHimalayalardan akan bol mineralli ve vitaminli suların beslediği topraklarda yetişen basmati pirinç, içerik bakımından oldukça zengin olması ve ideal besin değerleriyle son zamanların gözdesi olmaya aday diyebiliriz. Peki basmati pirinç nedir, özelliği nelerdir? İşte, basmati pirinç faydaları…
#Basmai PirinçRamazan ayında oruç tutmak insanları manevi olarak arındırırken beslenme alışkanlıklarını da değiştiriyor. Uzun saatler aç kalmak sindirim sisteminin de dinlenmesini sağlıyor. Herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan kişilerin oruç tutması, beslenme tarzını yenilemek için bir fırsat olabiliyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, oruç tutmanın metabolizmaya etkileri hakkında bilgi verdi.
#Orucun Vücuda FaydalarıPakistan İslam Cumhuriyeti, seyahat destinasyonu deyince akla gelen ilk yerlerden biri değil. Sahip olduğu onca doğal ve kültürel güzelliğe rağmen üstelik... Oysa Lahor ve Karaçi, kültür turizmiyle ilgilenen gezginleri memnun edecek hemen her şeye sahip. İslamabad’ın da bu iki şehirden aşağı kalır yanı yok. ‘Başkent sıkıcılığı’ndan çok uzak, vakit ayırıp gezeni etkileyici hikâyeleriyle şaşırtan, çok canlı, çok renkli, çok sürprizli bir durak İslamabad. Seyahatseverler tarafından bu kadar göz ardı edilmeyi kesinlikle hak etmiyor. Hele de görmek için en uygun mevsimi olan sonbaharda...
#Pakistan Gezi RehberiBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in Ayurveda adlı kitabında, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda ile genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrını anlatıyor.
#Beden TipiBeslenmenin kadim felsefesi Ayurveda ile beden tipine göre beslen, sağlıklı yaşa, genç kal… Türkiye’de yaşayan Alman yazar ve beslenme uzmanı Ulli Allmendinger’in yeni kitabı Ayurveda, 5000 yıllık kadim Hint yaşam bilgeliği olan Ayurveda'nın yaşam sırrını açıklıyor. Genç ve sağlıklı kalmanın, uzun yaşamın sırrı Ayurveda’da, 'hayat bilgisi' demek… İşte kitaptan ipuçları…
#Ayurveda