‘Yumurta’nız nasıl olsun?

Biraz nohut unu, biraz keten tohumu, bolca baharat, özellikle de zerdeçal... Vegan omlet yapmak işte bu kadar kolay... Rafadan ya da sahanda isterseniz onun da çözümü var.

Haberin Devamı

‘Yumurta’nız nasıl olsun

Çoğu insan, bitkisel beslenme biçimine geçerken veganların bırakmakta en zorlandığı ürünün hayvansal et olduğunu düşünüyor. Halbuki kimileri için yumurtayı sofralarından uzaklaştırmak, ete nazaran çok daha zor oluyor.

Yumurtayı nasıl seversiniz? Sahanda mı haşlanmış mı? Menemen mi omlet mi? Hepsini veganlaştırmak kolay.

Nohut unundan yapacağınız vegan omlet, sizi hem tok tutar hem de çok besleyicidir. Üstelik yapımı kolay, buzdolabında birkaç gün saklayabildiğimiz için pratik de... Bu un çeşidini evinizde güçlü bir öğütücüyle çiğ nohutlardan elde etmeniz de mümkün üstelik. 3 yemek kaşığı nohut ununu 3 yemek kaşığı içme suyuyla karıştırın, jelimsi bir kıvama getirin. Biraz da zerdeçal ekleyin çünkü tadı, dokusu ve çok şart olmasa da yumurta rengini elde etmek için zerdeçal, en güzel malzemelerden biri...

Haberin Devamı

Menemen seviyorsanız domates ve biberli klasik menemen harcınıza ufalanmış tofu ve çok az siyah Himalaya tuzu ekleyin; şaşırtıcı derecede güzel bir menemen olacak!

Rafadan ya da sahanda yumurta için mısır nişastası ve kıvam arttırıcı içeren sıvı veya toz haldeki ürünlerden yararlanabilirsiniz. Ama ben kendi mutfağımda keten tohumu ve nohut suyunu daha çok kullanıyorum.

İyice çırpılmış nohut suyu, harika bir yumurta akı ikamesi. Keten tohumunu kullanmak istediğimde de çekirdek şeklinde alıp taze taze öğütüyorum, 2.5-3 katına denk gelecek kadar sıcak suyla karıştırıp 10 dakika bekletiyorum. Bekleyen karışım jelleşiyor, özellikle köfte gibi ürünlerde birleştirici bir özelliği oluyor.

Chia tohumu ve kinoa gibi besinler de suyun içinde bekletildiğinde jelleşme özelliğine sahip. Ama keten tohumundan farklı olarak daha uzun sürede jelleşiyorlar. Tatlı ve pudinglerde yumurta yerine bu iki ürünü tercih edebilirsiniz.

Kabartma tozu ve sirke karışımıysa özellikle keklerde yumurta yerine geçebilir. Tofuyu mayonez dahil olmak üzere birçok tarifte yumurta yerine kullanabilirsiniz, 1 çay bardağına yakın yumuşak tofu 1 yumurtaya denk gelecektir.

Haberin Devamı

GLÜTENSİZ KÖFTE

‘Yumurta’nız nasıl olsun

(3-4 kişilik)

NE LAZIM?

200 gr haşlanmış nohut

100 gr haşlanmış basmati pirinci

1/2 su bardağı yulaf unu

50 gr taze mantar 

3 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu

3 yemek kaşığı kekik

3-4 diş sarımsak

50 gr ince dövülmüş fındık

9 yemek kaşığı sıcak su

2 yemek kaşığı kuru domates

1 çay bardağı galeta unu

2 tatlı kaşığı tuz, pul biber

2 çay kaşığı karabiber, kişniş

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Pişirmek için;

Sıvıyağ

NASIL YAPARIM?

Öğütülmüş keten tohumlarını 9 kaşık sıcak suda bekletip jelleşmesi için bir kenara alın.

Önce nohutları ve kuru domatesleri, sonra da mantar ve sarımsakları blender’a koyup ufalanmalarını sağlayın. Püre haline gelmesinden ziyade minik parçalara bölünmelerini istiyoruz.

Haberin Devamı

Haşlanmış pirinçleri de çatalla biraz ezip bu karışıma ekleyin. Yulaf unu, kekik, fındık, zeytinyağı ve baharat çeşitlerini ekleyin, 1 dakika daha blender’dan geçirin.

Karışımı derin bir kaba alın, jelleşmiş keten tohumu ve galeta ununu katın. Ben bu aşamada bazen doğranmış dereotu ya da maydanoz da ekliyorum. 

Buzdolabında yarım saat dinlendirin, limon büyüklüğünde köfteler yapıp sıvıyağda kızartın.

OMLET

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

100 gr nohut unu

1 yemek kaşığı keten tohumu (öğütülmüş)

2 tatlı kaşığı besin mayası

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tahin 

Bir tatlı kaşığı vegan tereyağı 

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı kimyon, kekik, pul biber, tuz

Haberin Devamı

1/2  çay kaşığı karabiber, zerdeçal

2/3 su bardağı içme suyu

NASIL YAPARIM?

Zeytinyağı ve su hariç tüm malzemeleri bir kâsede karıştırın. Sonrasında içme suyunu ve tahini ilave edip çırpın; 5 dakika kenarda bekletin.

Bu aşamada içine sevdiğiniz sebzelerden veya vegan peynirlerden ekleyebilirsiniz.

Zeytinyağı ve vegan tereyağını tavada ısıtın, omlet karışımını tavaya dökün. Bir tarafı pişince ters çevirip diğer tarafını pişirin.

Arzunuza göre baharat ve tuz oranını arttırabilirsiniz.

HOLLANDAİSE SOS

‘Yumurta’nız nasıl olsun

(4 kişilik)

NE LAZIM?

2 su bardağı yumuşak tofu (silken tofu öneririm)

1/2 çay bardağı besin mayası

1/2 çay bardağından biraz fazla limon suyu

Haberin Devamı

1/2 çay bardağından biraz fazla Hindistan cevizi yağı

1 çay kaşığı toz hardal (öğütülmüş)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 çay kaşığı zerdeçal, pul biber

NASIL YAPARIM?

Tüm malzemeleri blender’a atıp 2 dakika orta-yüksek devirde karıştırın.

Karışımı tencereye alın, göz göz olana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

Ocaktan aldıktan sonra ara ara karıştırın, ılındığında sosunuz hazır. Özellikle fırınlanmış kuşkonmaza çok yakışıyor.

BİR ÖNERİ

Köfteleri soda ve una (ya da galeta ununa) bulayıp derin yağda 3 dakika kızartarak da servis edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları