Persentil, bebeğinizin büyümesinin kendi yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görmenizi sağlayan bir çeşit araçtır. Bebeğinizin aylık kontrollerine gittiğiniz zaman doktorunuzun onun kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçtüğünü, bu bebek gelişimi verilerini sağlık karnesinde yer alan tablolara ve bilgisayara noktalar koyarak işaretlediğini de görebilirsiniz. Bebeklerde ideal boy kilo endeksi kaç olmalıdır ve nasıl hesaplanır sizler için derledik.
#BebekKromozom yaşayan canlıların vücudu içinde bulunmakta olan bir yapı olmaktadır. Vücudun içindeki nerede ise bütün hücrelerin çekirdeklerinin içerisinde bulunmaktadır. Bunlar sıkı bir şekilde sarılmış olan DNA paketleri olarak adlandırılmaktadır. Kromozomlar ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#SağlıkÖrgü örmek çoğu alanda işe arayan bir faaliyettir. Bere de örgü ile meydana gelen bir eşya olarak bilinir. Kadın, erkek, çocuk ya da bebeklerin ölçüleri değiştiği için hepsinin ölçüsü farklı şekilde yapılmaktadır. Bu da bere örme şeklinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ifade eder. Bu sebepten dolayı örmeye başlamadan önce ölçüleri dikkatli bir şekilde almak gerekir. Peki, kadın ve erkek beresi nasıl örülür, örgü nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BereDoğum bakımı sağlayıcınız, bebeğin boyutunu ve amniyotik sıvı hacmini değerlendirmek için sizi bir ultrason taraması için yönlendirdi. Bu tip ultrason taraması, fetal büyüme taraması olarak da adlandırılabilir. Peki, fetal boyutu değerlendirmek için kullanılan Biparietal çap nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bpd Nedir?Birçok ebeveynin, çocuklarını yetiştirme sürecinde endişe duyabildiğini ve bu süreçte çevrelerindeki birçok kişinin de deneyimlerini paylaştığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, her çocuğun farklı olduğunu hatırlatarak çocukların gelişme sürecindeki doğru bilinen yanlışlıkları anlattı.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukBebeklerde baş çevresi büyüklüğü beyin gelişiminde birtakım problemlerin görüldüğünün işareti olabilir. Peki, bebeklerde doğru baş ölçümü nasıl yapılır, bebeklerde baş ölçümünün önemi nedir, bebeğin kafarı normalden büyükse hangi sorunlar görülebilir? Uzmanlardan öğrendik…
#BebekÇocuklarda “gelişim” kavramı, boy, kilo baş çevresi gibi parametreleri takip ettiğimiz “büyüme” kavramından farklı olarak daha çok beyin gelişimi ve buna bağlı olarak bebeğin yapabildiği ince ve kaba motor hareketleri, kişisel sosyal becerileri, dil alanındaki becerilerini ifade etmek için kullanılır. Gelişim takibi de en az büyüme takibi kadar önemlidir. Çünkü erken yaşlarda, özellikle hayatın ilk 3 yaşında saptanabilen gelişme geriliklerine zamanında müdahaleler ile çocuğun ileriki hayatın için büyük kazanımlar elde edilebilir. Bu sebeple büyüme ile birlikte gelişim takibi de bizler için büyük önem taşımaktadır.
#Çocuk GelişimiBeklenen doğum tarihlerinden önce dünyaya gözlerini açan prematüre bebeklerin ailelerine uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Sarı, "Bebek yoğun bakımdan taburcu olduktan sonra bebeğin kontrollerini yeni doğan uzmanı veya bu konuda deneyimli çocuk doktoru yapmalıdır. Bebeğin göz ve işitme taramaları zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır" dedi.
#PrematüreHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#Bebekİştah tanım itibariyle, yemek yeme arzusudur ama kimi çocuklarda bu istek o kadar azdır ki anne-baba bir süre sonra endişelenmeye başlar ve yetersizlik hisseder. Her yaşta görülebilen iştahsızlık durumu özellikle ilk dört yaşta ve ergenlik döneminde belirginleşmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir çocuklarda iştahsızlığın nedenlerini ve iştahsız çocukla baş etmenin yollarını anlatıyor.
#İstahsız ÇocukBir çocuğun dünyaya gelmesinin ardından büyümesinin yakından takip edilmesi sağlıklı bireylerin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Doğumdan önce annenin beslenmesi, doğum sonrası ise iki yaşına kadar bebeğin beslenmesinin gelişimini olumlu yönde etkiler. Boy, kilo ve baş çevresinin mutlaka düzenli aralıklar ile kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Yılmaz Ünal, eğer çocuğunuzun boyu ergenlik döneminden önce beş santimden daha az uzadıysa mutlaka gelişiminin takip edilmesi gerekir diyerek, çocuk büyümesi ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Kilo AlmaHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? Hangi sağlık kontrolleri yaptırılmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi konuyla ilgili detaylı bilgi veriyor.
#BüyümeÇocuklarda görülen doğumsal hastalıklarından biri olarak karşımıza “Spina Bifida” çıkıyor. Bu hastalık, özetle ayrık ve açık omurga olarak tanımlanıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akdemir, anne karnında teşhis edilebilen rahatsızlık hakkında bilgi veriyor.
#Spina Bifida HastalığıAyakta alkışlıyorum Özlem Kaymaz’ı...Ne aldığı kupalar, ne Türkiye birincilikleri ne de Türkiye güzelliği... Oğlu Daniel için verdiği mücadele her şeyi ama her şeyi solda sıfır bırakır. Bence dudak uçuklatan bir hikâye. Aynı zamanda insana müthiş umut veriyor. Hepimizin içinde bu güç var. Öyle diyor Özlem. Ben artık aradan çekileyim, sizi Özlem’le baş başa bırakayım...
#ÖZLEM KAYMAZDünyada ve Türkiye’de benzer olarak 1/4000 sıklıkta görülen büyüme hormonu eksikliği hafif ya da ağır tablolarla seyredebiliyor ve ağır vakalar tedavi edilmezse aşırı boy kısalığıyla sonuçlanıyor. Prof. Dr. Zehra Aycan, büyüme geriliği tedavisine ne kadar erken başlanırsa, boy kazanımının o kadar iyi olacağını belirterek, anne ve babalarını çocuklarının büyümelerini yakından takip etme ve yetersiz büyümeden şüphe duydukları anda doktora başvurmaları konusunda uyardı.
#Anne Karnında GelişimGüney Amerika’da ve Pasifik Okyanusu adalarında hızla yayılan sivrisinek kaynaklı Zika virüsü hastalığı, dünyanın pek çok ülkesi gibi Türkiye’yi de tehdit ediyor. Bilim insanları, hastalığın yayılmasında sivrisineklerin hızla çoğaldığı durgun su birikintilerinin başrolü oynadığına ve Zika ile mücadelede modern ilaçlama yöntemlerinin kullanılmasının şart olduğuna dikkat çekiyor.
#ZikaSağlıklı çocuk gelişiminde düzenli doktor kontrolleri çok büyük önem taşır. Anne ve babaların çocuklarının gelişimine yönelik merak ettiği sorular ve ileri dönemde karşılaşacağı gelişmeler ile ilgili merak ettiklerini bu kontroller esnasında ele alınır. Doğum sonrası başlayan düzenli doktor kontrollerinin, yaşına göre uygun zaman aralıklarnda yapılması gerekir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzman Dr. Özlem Türkoğlu, anne ve babalara, çocukların düzenli yaptırması gereken testler ve merak edilen sorular ile ilgili şu bilgileri verdi:
#Doktor Kontrolleri