AA
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 12:11
Sağlık Bakanlığınca Zika virüsünün yoğun görüldüğü ülkelere gidecek vatandaşlara, havalimanlarında, hastalığın bulaşma yolları, yolcular için riskleri, korunma yöntemleri gibi bilgilerin yer aldığı broşür dağıtılıyor.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu yaptığı açıklamada, Zika virüsünün yoğun olduğu ülkelere gidecek vatandaşlar için konuyla ilgili broşür hazırladıklarını söyledi.
Broşürün yolculara havalimanlarında uçağa binmeden önce dağıtıldığını belirten Hatipoğlu, broşürde "Zika virüsü nedir", "Bulaşma yolları, yolcular için riskleri nelerdir", "Nasıl korunabiliriz", "Seyahat dönüşü öneriler" başlıklarıyla bilgilerin yer aldığını dile getirdi.
Zika virüsünün özgün tedavisi ve koruyucu aşısı bulunmadığına dikkati çeken Hatipoğlu, virüsün bulaşma yolları, belirtileri, görüldüğü yerler ve bundan korunma yöntemlerinin iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Virüsün ilk olarak Uganda'nın Zika Ormanı'nda 1947'de maymunlarda keşfedildiğini anlatan Hatipoğlu, "İnsanlardaki ilk tespiti ise 1954'te Nijerya'da olmuştur. Zika virüsü, aedes türü sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşmaktadır. Gebelerde ve doğum sırasında bebeğe bulaşma olabilir. Ayrıca kan transfüzyonu ve cinsel yolla da bulaşabilmektedir" dedi.
Virüsün ateş, kas ve baş ağrısı, kusma, yorgunluk, deri döküntüleri ile gözlerde kızarıklık gibi belirtiler gösterdiğine değinen Hatipoğlu, Zika virüsünün dünyada daha çok Tropikal Afrika, Pasifik Adaları, Güneydoğu Asya, Orta ve Güney Amerika'da görüldüğünü kaydetti.
"TÜRKİYE'DE ZİKA ENFEKSİYONU YOK"
Zika virüsünün en fazla gebeleri etkilediğine ve başta "mikrosefali" denilen küçük kafalı yenidoğan olmak üzere değişik anomalilere yol açabildiğine dikkati çeken Hatipoğlu, şöyle devam etti:
"Normal bir yenidoğanın baş çevresi 34-35 santimetredir. Mikrosefali, bebeklerin kafalarının 32 santimetreden daha küçük olmasıdır. Bu durum da beynin yetersiz gelişimine yol açmaktadır. Ekim 2015'ten bu yana, sadece Brezilya'da 4 bin civarında bebeğin, az gelişmiş beyinler ve normalden küçük kafalarla doğduğu belirtilmiştir. Bu vakaların hepsi değilse de büyük çoğunluğunun Zika virüsüne bağlı olduğu düşünülmektedir. Son dönemde bu virüs, Brezilya'da 51 bebeğin ölümüne neden olmuştur. Az oranda da olsa Zika virüsü, 'Guillain-Barre sendromu' denilen kaslarda güçsüzlüğe ve yoğun bakım gerektirecek nefes alma güçlüğüne kadar bir tablo oluşturmaktadır."
Virüsün bulaşmasını engellemek için sivrisinek ısırıklarından korunmanın önemine işaret eden Hatipoğlu, "Kapalı, uzun kollu gömlek ve pantolon gibi vücudu tamamen örten ve açık renkli giysiler giyilmelidir. Açık kalan cilt bölgelerine sivrisinek kovucu ilaçlar kullanılmalıdır. Riskli bölgelerde, klimalı ve korunmuş mekanlarda kalınmalıdır. Ayrıca nem ve sıcak sivrisinek ısırmasını artırdığından, sık duş alınmalıdır" dedi.
"Zika bölgesinde 2 yaş altı ve 65 yaş üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar ve gebeler büyük risk altındadır" bilgisini veren Hatipoğlu, özellikle gebelerin riskli bölgelere seyahatlerini ertelemesi gerektiğini kaydetti.
Hatipoğlu, "
Sağlık Bakanlığı olarak son yıllarda dünyanın kabusu haline gelen
Ebola, Mers-CoV'da olduğu gibi Zika virüs enfeksiyonlarını da çok yakından takip ediyoruz. Bakanlığımızda bu konuda uzman üyelerden oluşturulan Zika Bilim Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda, vatandaşlarımızın korunması ve bilgilendirilmesi yoluna gidilmektedir. Türkiye'de bugüne kadar Zika virüs enfeksiyonu yoktur" ifadelerini kullandı.