Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar TaylanSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları DüzenlemesiBir hevesle sahiplenilen sonra da sokağa terk edilen hayvanlar, sokak hayvanları sorununun büyümesine de neden oluyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Murat Arslan da “Bakımevlerinden hayvan sahiplenmek isteyenler, hayvan refahı ve sağlığı konusunda bir eğitime tabi tutulmalıdır” önerisinde bulunuyor.
#Türk Veteriner Hekimleri BirliğiSahipsiz sokak köpekleri tartışması sürerken Hürriyet Ankara’nın sorularını yanıtlayan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın önemli tespitlerde bulundu. Baydın, “Pandemi döneminde yeterli kısırlaştırma sayılarına ulaşamamak, sahipsiz köpek popülasyonunun artmasındaki önemli nedenlerden biridir” dedi.
#Sahipsiz Sokak Köpekleriİzmir’de açılan ‘kurtarılmış çiftlik hayvanları’ barınağında istismara uğrayan, engelli ve ölüme terk edilmiş 700’ün üzerinde hayvan huzur içinde yaşıyor. Çiftliğin kurucusu Sibel Çağlar, “Çiftliğe alınacak hayvanlarda önceliği istismara uğramış, görme engelli veya sakat olan hayvanlara veriyoruz. Çünkü bu hayvanların tek başına yaşamlarını sürdürmesi mümkün değil” diyor.
#HayvanlarSahiplerinin terk ettiği 223 Golden Retriever cinsi köpek, ABD’deki yeni yuvalarına yerleşti. İstanbul’da istenmediği için sokağa terk edilen köpekleri evlat edinmek isteyen yabancılar sahiplenmek için sıraya giriyor.
#HayvanseverlerİNEGÖL BELEDİYESİ SAHİPSİZ HAYVANLAR BAKIM VE TEDAVİ MERKEZİ’NDE YENİ BİR UYGULAMA HAYATA GEÇİRİLDİ. MERKEZE GETİRİLEN HAYVANLARIN TEDAVİ VE BAKIMININ DAHA PROFESYONELCE YAPILMASI KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALAR KAPSAMINDA, MERKEZE RÖNTGEN CİHAZI KAZANDIRILDI. BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ, YENİ BARINAK MÜJDESİNİ DE VERDİ.
KOCAELİ’nin Kandıra İlçesi’ne bağlı Seyitaliler Köyü’nde kişiye ait arazi üzerinde etrafı tel örgülerle çevrili barınağa konulan, sayıları 300’ü bulan köpeklerin açlıklar birbirlerini parçaladığı iddia edildi. Köpeklerin İstanbul’dan toplanıp getirildiğini söyleyen Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği üyeleri, özel mülkiyet olduğu için sadece tel örgü arkasından içeri yiyecek attı.