Güncelleme Tarihi:
Son olarak 10 yaşındaki Tunahan Yılmaz’ın Keçiören’de sürü halindeki köpeklerin saldırısında ağır yaralanması ve yaşanan diğer köpek saldırıları, sahipsiz sokak köpekleri konusunu yeniden gündeme getirdi. Sahipsiz sokak hayvanları tartışmasının çözümüne ilişkin merkezi yönetim, yerel yönetimler, üniversiteler, Veteriner Hekimler Konseyi, odalar ve klinisyenlerin ortak görüşüne başvurulması gerektiğine dikkat çeken Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, Ankara’da sahipsiz sokak köpeklerinin sayısı neden hızla artıyor? Sokak köpekleri neden saldırganlaşıyor? Sahipsiz sokak köpekleri sorunu nasıl çözülür? sorularını Hürriyet Ankara için cevapladı.
SAHİPSİZ KÖPEK POPÜLASYONU NEDEN ARTIYOR?
“Keçiören’de köpek saldırısına uğrayan Tunahan Yılmaz’ın başına gelen olaydan ötürü son derece üzgünüz. Kendisinin bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz. Ailesi için de oldukça zor bir durum. Son zamanlarda sahipsiz köpek sayısında yaşanan artış, insanları tedirgin etmekte. Öncelikle bunun nedenlerine bakmak lazım, köpek popülasyonunun artmasının en büyük sebebi, bir heves uğruna sahiplenilen hayvanların bakılamayarak sokağa terk edilmesidir. Her ne kadar mikroçip uygulaması bunun önüne geçmede etkili bir uygulama olsa da yine de söz konusu durumun önüne tam anlamıyla geçilememektedir. Bir diğer önemli etken ise pandemide kapanma ile belediye birimlerinin de salgından etkilenip doğal olarak aktif bir şekilde eskisi gibi çalışmaları sürdürememesidir. Pandemi döneminde yeterli kısırlaştırma sayılarına ulaşamamak, sahipsiz köpek popülasyonunun artmasındaki önemli nedenlerden biridir. Öte yandan, kısırlaştırılmayan dişi köpekler kısa sürede çok sayıda yavruya ulaşabiliyor. Ve bu doğan yavrular da yine 1-1.5 sene sonra tekrar ürüyebiliyor. Bu da kaçınılmaz olarak sayının artmasına sebep oluyor.”
SAHİPSİZ KÖPEK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR?
“Veteriner hekimler olarak sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız. Sayısı artan sahipsiz köpek konusuna ortaklaşa bir çözüm önerisi sunulması gerekir. Bu konunun çözümünde yerel ve merkezi yönetim, üniversiteler, Veteriner Hekimler Konseyi, odalar, klinisyenlerin ortak görüşü alınarak hareket edilmelidir. Sahipsiz sokak hayvanlarının toplu halde barınağa alınmasını doğru bulmuyorum, bu onları bir nevi ölüme terk etmek gibi olacaktır. Öte yandan, bilinçsiz halde toplu alana alınan köpekler, zoonoz hastalıklara davetiye çıkarabilir, insan hayatını tehlikeye atabilecek salgınlar da görülebilir. Tüm bunlar göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Sahipsiz sokak hayvanları için köy önerisinin de hayata geçebilmesi için çok büyük alanlara ihtiyaç var, çünkü sahipsiz köpek sayısı oldukça fazla. Hayvanlar için rehabilitasyon merkezleri açılabilir. Belli bir alana toplanan sokak hayvanlarının refahı da oldukça önemlidir. Agresyon tespit edilen sahipsiz hayvanlar da konunun uzmanları tarafından tespit edilip, rehabilitasyona alınmalıdır. Tüm belediyelerde veteriner işleri müdürlüğü bulunmalı ve buralarda çalışan veteriner kadrosu ve çalışmalara ayrılan bütçe artırılmalıdır. Sadece bir il değil, ülke çapında toplu bir kısırlaştırma çalışması gerçekleştirilmeli, buna da yine yerel, merkezi yönetim, üniversiteler, hastaneler, poliklinikler ve klinikler dahil olmalıdır. Tüm bunlar sağlanmadığı sürece sayısı artan sahipsiz köpek konusu gündemde olmaya devam edecektir.”
KÖPEKLER NEDEN SALDIRGANLAŞIR?
“Köpeklerin saldırganlaşmasındaki en temel etken, uzun süre aç veya susuz kalmalarıdır. Besin veya suya ihtiyaç duyduklarında daha fazla agresyon sergileyebiliyorlar. Bir diğer önemli etken ise dişi olan anne köpeğin alanını ve yavruyu koruma güdüsünden kaynaklanır. Dişi olan anne köpeğe yaklaştığınızda, yavruyu koruma amaçlı içgüdüsel olarak bazen olduğundan daha farklı tepkiler sergileyebilir.”