Ülkemizden çok uzak coğrafyalarda yaşayan 30 metreye varabilen boylarıyla dev gibi ağaçlar baobablar. 1000 yıl yaşayabildikleri ve hem insanlara hem de hayvanlara çok faydalı oldukları için ormanın anası ya da hayat ağacı olarak adlandırılıyorlar. Ancak bilim insanları uzun yıllardır bu ağaçların kökeni konusunda anlaşamıyorlardı. Sonunda bu gizem çözüldü.
#Baobab AğacıHalk arasında hayat ağacı olarak da bilinen Baobap ağacı, Senegal’in devlet armasında yer alır. Bu ağaç, dev gövdesi ile tanınır. Ağacın çapı 30 metre, boyu ise 18 metreye kadar ulaşabilen bu ağaçlar, yumuşak ve süngerimsi bir yapıya sahiptir. Baobap ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Merak edilen tüm detaylar.
Baobab Ağacı, Malvaceae ailesinden olanbir ağaç türüdür. Bu ağacın 8 tane farklı türü olduğu bilinir. Bu ağaç türleri çoğunlukla Asya ve Afrika'da görülür. Binlerce yıl yaşayabilen ve en yaşlı ağaçlar arasında yer alan bitki türüdür. 18 metreye kadar uzun boya sahip olan bu ağaç, beli 30 metreyi bulmaktadır, çapı ise 9 metre kadar uzanabilir. Ağaç, yapraklarını döken ağaç türleri arasında yer alır. Bu ağacın odunundan kağıt yapıldığı da bilinir. Baobab Ağacı özellikleri nelerdir, nerelerde yetişir, faydaları nelerdir gibi pek çok sorunun ve merak edilenlerin cevabını sizler için derledik.
Can Ayduk, 10 yaşında. İstanbul’da Marmara İlköğretim Okulu beşinci sınıf öğrencisi. Bayram tatilinde Tanzanya’daydı. Beş günde Tarangire, Serengeti ve Ngrongoro milli parklarını gezdi. Gönderdiği gezi notlarında “En çok Serengeti’yi sevdim, göç dönemine rastladık. Çok sayıda aslan, leopar, çita gördüm” diyor.
Yılın en uzun tatili yaklaşıyor. Kışın soğuk, karanlık aylarına girmeden önce denizle vedalaşmak, açık havada iş hayatının stresinden arınmak, yeni keşiflerle dünyanızı zenginleştirmek için son fırsat. Tatil programınızı henüz yapmadıysanız işte size 10 fikir, 33 seçenek...
Afrika’nın en yüksek dağı Kilimanjaro tropik ormanlar ve Tanzanya’nın az bilinen safari parklarıyla çevrili. Nisandan hazirana bölgenin yağmur sezonu. Doğanın en güzel manzaralarını sunduğu bu dönemde turistler azalıyor, fiyatlar düşüyor. İstanbul’dan başlatılan direkt uçuşlarla kolay erişilebilir hale gelen Kilimanjaro’yu keşfetmek istiyorsanız harekete geçme zamanı...
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Zanzibar’a adım attığım andan itibaren sürekli bu cümleyi duyuyorum. Svahili dilinde ‘hakuna matata’, ‘her şey yolunda, problem yok’ demek. Gerçekten her şeyin yolunda gittiği, Hint Okyanusu’nun ortasında bir adadayım. Doğu Afrikalılar gibi benimsiyorum bu felsefeyi ve gerçekten de tatilim süper geçiyor...
#SeyahatTropikal iklime sahip bölgelerde yetişen ağaçların bu iklim koşullarının etkilerini yoğun olarak gösteren meyveleri bulunur. Bu meyvelerin günlük hayatta tüketimi diğer meyvelere göre daha kısıtlı olsa da günümüzde bu alandaki girişimcilik faaliyetleri ile kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir. Bugünkü yazımızda sizler için Asya ve Afrika’da oldukça popüler olan bir meyvenin tohumlarından elde edilen yağdan söz edeceğiz. Bu yağ adeta bir Omega deposu. Bilindiği gibi Omega-3-6 ve 9 yağ asitleri vücut sağlığı için en çok ihtiyaç duyulan sağlıklı yağ kategorisinde bulunuyor. Peki bu popüler meyvenin yağı olan Baobab yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Baobab yağı faydaları ve kullanımı hakkındaki bilgileri derledik.
#Baobab Yağı NedirMuhteşem kıyı şeridi, eşsiz bitki ve hayvan türleri, eşine az rastlanır kültürel çeşitliliği, müzeleri ve tarihi yapıları ile üç tarafı okyanuslarla çevrili Güney Afrika, seyahat tutkunlarına ilham veriyor. Çoğu hayvan türünün kendi doğasında gözlemlenebileceği Güney Afrika, “Beş büyük” olarak adlandırılan bufalo, fil, aslan, leopar, gergedanın yanı sıra, mirketlerden Vervet maymunlarına, zürafadan zebraya, impalalardan rengârenk kuş türlerine ve penguenlerden foklara, her türlü deniz canlısına ev olmuş. Bu canlıları hayvanat bahçelerinde değil, kendi yaşam alanlarında gözlemleyebiliyorsunuz. Bu yaşam alanlarından en meşhuru Kruger Ulusal Parkı…
#Kruger Ulusal ParkıMuhteşem kıyı şeridi, eşsiz bitki ve hayvan türleri, eşine az rastlanır kültürel çeşitliliği, müzeleri ve tarihi yapıları ile üç tarafı okyanuslarla çevrili Güney Afrika, seyahat tutkunlarına ilham veriyor. Çoğu hayvan türünün kendi doğasında gözlemlenebileceği Güney Afrika, “Beş büyük” olarak adlandırılan bufalo, fil, aslan, leopar, gergedanın yanı sıra, mirketlerden Vervet maymunlarına, zürafadan zebraya, impalalardan rengârenk kuş türlerine ve penguenlerden foklara, her türlü deniz canlısına ev olmuş. Bu canlıları hayvanat bahçelerinde değil, kendi yaşam alanlarında gözlemleyebiliyorsunuz. Bu yaşam alanlarından en meşhuru Kruger Ulusal Parkı…
#Kruger Ulusal ParkıÖzellikle yazdığı tarihi romanlarla ilgi gören Mehmet Coral, son kitabında, Saint-Exupéry ve onun fenomen kahramanı “Küçük Prens”in adeta röntgenini çekiyor. Doğan Kitap’tan çıkan “Küçük Prens Çöle Düşen Yıldız”, 150 milyondan fazla satan bu unutulmazeserin şifrelerini gözler önüne seriyor.