Hem yetişkinler hem de çocuklar için dengeli bir kahvaltı hazine değerinde. Yaz aylarında özellikle tatiller ve eğlenceli aktiviteler nedeniyle beslenme rutininin oldukça bozulduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez “Sonbahar mevsimine geçtiğimiz bu dönemde doğru ve yeterli sıvı alımının yanı sıra, özellikle doğru ve dengeli besin çeşitleriyle hazırlanmış kahvaltılar konforlu bir yaşam ve çocuk gelişimi için çok önemli.
#Sponsorlu İçerikTam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirBaşta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitYoğun iş hayatının stresli ortamından uzaklaşmak adına başladığı spor, yazılımcı Mustafa Dülger’in hayatını değiştirmiş. Dülger, formunu korumak adına tükettiği fıstık ezmesinin tadını beğenmeyince “Ben ballı fıstık ezmesi üretebilirim” diyerek hareket geçmiş. Çevreden talep de gelince girişimin fitili ateşlenmiş. 30 metrekarede 2 mutfak robotuyla ‘Mıstık Fıstık’ markasıyla kuru meyve ezmesi üretmeye başlamış. Bugün 40 çeşit ürüne ulaşan Dülger’in hedefi ise bu alanda global bir oyuncu olmak.
#1Pazartesiden sonra tüm evlerde benzer şeyler konuşulacak. “Acıktım” diye eve koşan çocuklar için besleyici yani vitamini, proteini, lifi dengeli ve pratik yapılabilecek önerilerim var. Bizim evde çok sevilen nugget’tan karnabaharlı muffin’e hepsi hem leziz hem de çocukların bayılacağı tarifler…
#OkulSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıAilemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...
#BayramSoframızın vazgeçilmez tatlarından bal, bugün sağlıklı beslenme trendlerini takip edenlerin de gözdesi. Yazarımız Berrin Yiğit iyi ve kaliteli bal hakkında dikkat etmemiz gereken noktaları anlatırken Gastronometro şefleri doğal ve yöresel ballarla hazırladıkları tarifleri paylaşıyor.
#Balİkinci tabağa geçmeden önce bir süre beklemiyor musunuz? Çok kısıtlı bir beslenme programı mı uyguluyorsunuz? Kendinizi tatlı yemekten alıkoyamıyorsanız nedenleri belli! Yalancı bir tatlı isteğine kapılmamak için yapmanız gereken basit: Bedeninizi dinleyin!
#TatlıBitki temelli beslenmeye başladığımda hayatımdan çıkarmaya hemen ikna olduğum malzemelerden biri de baldı. Arıların binlerce kilometre yol yapıp birkaç damla üretebildiği bu kıymetli doğal sıvının, dünyanın yoğun ihtiyacını karşılaması mümkün değil. Endüstriyel üretimde katkı maddesi kullanılan kavanozlar yerine, tariflerimde sıklıkla kullandığım ikamelere göz atmanızı isterim.
#Elma BalıBenim mutfağımda hep başroldedir kuruyemişler... Ekmeğe; kırmadan, bolca fındık ekliyorum. Kış keki yapıyorsam, mutlaka içine ceviz koyuyorum. Yoğurtlu mezelere ve salatalara da Antep fıstığı veya yerfıstığı farklı bir doku katıyor. Bademin, cevizin ve fındığın en lezzetlisini bulabildiğimiz ülkemizde, onları sadece atıştırmalık olarak yemek sizce de haksızlık olmaz mıydı zaten?
#Kuruyemiş20 yaşındaki Hannah England, mum ve sabun yapmayı öğrendi, kendine online bir dükkan açtı. Haftada 2-3 sipariş alırken şimdi viral olan TikTok videoları sayesinde günde 10.000 dolarlık satış yapıyor. Gelin Hannah’ın ilham veren hikayesini baştan dinleyelim.
#El Yapımı SabunParainfluenza, adenovirüs, metapneumovirüs... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde artan bu virüslere bağlı vakalar özellikle son 15 günde pek çok kişiyi perişan etti. Oysa kış daha yeni başlıyor. En etkili çareyse güçlü bir bağışıklık sistemi! Uzmanlar 4 altın kuralı hatırlatıyor: Doğru beslenme, kaliteli bir uyku, egzersiz ve bol moral!
#KışSpor yapanların, özellikle performanslarını uzun süre devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağladıkları besinleri özenle seçmeleri gerekiyor. Uzman Diyetisyen Orçun Kurum, spor yapanlara düşük ve orta glisemik indeks değerine sahip, bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmeyen ve önemli bir karbonhidrat kaynağı olan doğal balı tüketmelerini öneriyor.
#Doğal Balın FaydalarıPandemi nedeniyle evde kalınan bu yılbaşında yemek konusunda aşırı tüketim yapılmaması uyarısında bulunan Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, aşırı yemeyle ilgili yaşanabilecek sağlık sorunlarına pratik öneriler sundu.
#Öğr. Gör. Gökhan Taşpınarİyi bir yüz peelingi, düzenli olarak yapıldığında harikalar yaratabilir, cildinizdeki ölü deriyi atmanıza yardımcı olur ve sizi ışıldayan kusursuz bir cilde kavuşturabilir. Peki piyasadaki tüm cilt tipine uygun formüle edilmiş sayısız ürünün, evinizde bulunan kolay malzemelerle edildiğini biliyor muydunuz? İşte kendinize özel hazırlayabileceğiniz 4 harika ev yapımı peeling tarifi…
#PeelingÖzellikle evde yemek tutkunlarının yakından takip ettiği sosyal medya sitesi Pinterest, koronavirüs karantinası döneminde kullanıcılarının en çok hangi tarifleri arayıp pin'lediklerini açıkladı. Türkiye'nin de aralarında olduğu ülkelerde özellikle hamur işleri öne çıkıyor. Peki hangi ülkede ne arandı? İşte cevapları...
#Pinterest