Güncelleme Tarihi:
Zayıf kalmak uğruna öğün atlamak daha fazla kilo alınmasına neden olabiliyor. Öğünlerden en önemlisi olan sabah kahvaltısını atlamak kişinin gün içerisindeki performansını da olumsuz yönde etkiliyor. Öğün atlanılmadığı zaman kan şekeri dengesi düzgün oluyor. Aynı zamanda metabolizmada hızlanıyor ve kişi daha az acıktığı için bir sonraki öğünde daha az yağ tüketip kilo korumasında daha başarılı oluyor. Fazla kiloları vermek ve kilo korumak adına öğünler asla atlanmamalı.
Diyet yapmaya başlayanların en büyük hatalarından biri ekmeği tamamen kesmektir. Zayıflamayı isteyen kişi sağlıklı, dengeli ve düzenli bir beslenme planına uyarak besinleri tüketmelidir. Her besin grubundan belirli miktarda besin tüketmelidir. Diyet yapan kişinin beslenmesinden karbonhidrat grubunu (pasta, şeker, çikolata gibi) tamamen çıkardığı için vücudun ihtiyacı olan enerji gereksinimini ekmek grubu tüketerek alması gerekiyor. Bu şekilde kan şekeri dengede kalıyor ve abartılı açlık duygusu yaşanmıyor. Bunun yanında sinir sistemi için gerekli olan vitaminlerde alınmış oluyor. Zayıflamak isteyen kişiler belirli miktarda çavdar, buğday ve kepekli ekmek tüketmeliler.
Yağ ve yağlı besinleri tüketme dışında örneğin; simit, börek gibi hamur işleri, çikolata, hazır meyve suları, asitli içecekler, bisküvi, cips, gofret, tatlılar, hazır et suları, salata sosları gibi daha sayabileceğimiz birçok karbonhidrat ve proteinli gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi sonucunda vücutta yağ artar, karın ve bel çevresinde depolanır. Bu nedenle bu tarz gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. Bel ve karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak için lif içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
Çağımızın en büyük sorunlarından biri de şüphesiz ki hareketsizlik. Modern çağın getirdiği kolaylıklar sayesinde, insanlar daha az hareket eder hale geldiler. Özellikle masa başı çalışan kişiler hareket ederek daha fazla enerji yakma konusunda oldukça şansızlar. Tabii bu duruma bir de dengesiz ve sağlıksız beslenme eşlik ederse o zaman kiloların meydana gelmesi çokta zor değildir. Hareketsizlik ve buna bağlı enerji harcamada azalma karın bölgesi yağlanmasına zemin hazırlar. Bu nedenle beslenme planına ek olarak mutlaka hareket edilmelidir. Kişi uygun egzersizlerden faydalanmalıdır. Egzersiz yapmak vücutta genel yağlanmayı azaltan en önemli parametrelerden bir tanesidir. Özellikle yürüyüş ya da yüzme vücutta hem bölgesel hem genel yağlanmayı düşüren iki spor şeklidir. Haftada 4 kez 45 dakika tempolu aralıksız yapılan aktivite yağlanmayı azaltır.
Ballı yulaf ya da taze meyve suyu, ev yapımı taze meyveli yoğurt, haşlanmış yumurta, domates, az yağlı beyaz peynir, maydanoz, salatalık gibi yiyecekler tüketin.
Yulaf: Karbonhidrat ve lif bakımından zengin bir besindir. Metabolizmanızı hızlandırır ve sizi tok tutar.
Yoğurt: Protein bakımından zengin olan bu besin her öğünde tüketilebilecek mükemmel bir tercihtir. İçine bal, meyve veya tahıl taneleri koyabilirsiniz. Sindirim sisteminizi çalıştırarak, vücuda gerekli kimyasalların daha iyi emilimini sağlar. Özellikle az yağlı yoğurt tüketmeye özen gösterin.
Yağ: Yağlı bir şeyler yemek isterseniz doğru besinleri tercih edin. Yararlı yağ içeren avakado, zeytin, fındık, çekirdek ve bitter çikolatayı tüketebilirsiniz. Bunları beslenme öğünlerinize azar azar ekleyebilirsiniz.
Yeşil çay: Antioksidan bakımından zengin olan bu besin düz karın için idealdir. Daha az karbonhidrat almanızı sağlayan yeşil çay aynı zamanda kan şekerinizi de düzenler.
Salatalık: Serin ve diüretik salatalık sizi tok tutar. Cildinizin de sağlıklı görünmesini sağlar. Düz karına sahip olmanızı sağlayacak diğer besinler karpuz, kuşkonmaz, pırasa, kereviz olarak sıralanabilir.
İHA